Poreska administracija loša, Poreska policija neophodna

"Ovo što je do sada rađeno nije dalo adekvatne rezultate. Naprotiv dalo je za rezultat dug od 770 miliona eura duga", kazao je Konjević
79 pregleda 1 komentar(a)
Novac
Novac
Ažurirano: 05.11.2016. 21:52h

Država će da se zaduži još 100 miliona eura, ali ne za investicije nego za obaveze koje mora da finansira do kraja godine i neplanirana budžetska opterećenja.

Da tako ne bude i naredne godine nova Vlada, ko god nju vodio, moraće da se potrudi da naplati bar dio od oko 700 miliona poreskog duga.

Opozicioni ministar finansija Raško Konjević kaže da je to oblast u kojoj se zaista moraju postići rezultati.

"Ovo što je do sada rađeno nije dalo adekvatne rezultate. Naprotiv dalo je za rezultat dug od 770 miliona eura duga", kazao je Konjević.

Visok poreski dug posljedica je neefikasnosti poreske administracije i nemogućnosti preduzeća da zbog nelikvidnosti izmiruju obaveze prema državi, ali i namjernog izbjegavanja plaćanja poreza, kazao je za TVCG analitičar Predrag Drecun.

Državna revizorska institucija istakla je na neophodnost formiranja Odjeljenja za poreske prevare, budući da pojedine inostrane kompanije koje rade u Crnoj Gori izbjegavaju plaćenje poreza na dodatu vrijednost.

"Poreska policija mora da bude povezana sa Poreskom upravom, koja je tako da kažem bek ofis za tako nešto, koja daje bazu i podršku i informacije Poreskoj policiji gdje da ide i posmatra, zato mislim da nema razloga da se ne napravi takva jedna institucija. Ali ponavljam postoji dovoljno institucija da se i sad radi vrlo aktivno", rekao je Drecun. Dugogodišnji službenik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Miodrag Martinović izabran je počekom ove godine za direktora Poreske policije. Ipak, Martinović još ne radi svoj posao zbog raznih opstrukcija.

Bonus video: