Prekinuta istraga za utaju u Lutriji

Lutriji je 2009. godine voljom Ministarstva finansija dozvoljeno da svoju sportsku kladionicu za koju su, kao i ostali do tada plaćali 500 eura mjesečno po uplatnom mjestu, preimenuje u “lutrijsku igru toto” za koju ne plaća tu fiksnu koncesiju
254 pregleda 6 komentar(a)
Sava Grbović Džigi, Foto: Savo Prelević
Sava Grbović Džigi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.06.2016. 18:50h

Uprava za inspekcijske poslove prekinula je kontrolu Lutrije Crne Gore u vezi sa poreskom utajom od 1,6 miliona eura, jer ne znaju kako da primijene dio Zakona o igrama na sreću koji se odnosi na lutrijske igre, navedeno je u obrazloženju zaključka inspekcije.

Taj zakon je donesen 2004. godine, što znači da inspekcija za igre na sreću proteklih 12 godina nije ni kontrolisala obračun koncesija za lutrijske igre Lutrije Crne Gore, koju kontrolišu biznismeni Sava Grbović i Brano Mićunović.

Bivši direktor Uprave za igre na sreću Ilija Vukčević je prijavu protiv Lutrije zbog sumnjivog obračuna varijabilnog dijela koncesione naknade podnio 3. februara ove godine. Inspekcija je 8. marta odlučila da inspekcijski nadzor zakaže za 20. april, a ovakvo rješenje donijela je 30. maja.

Vukčević je na sjednici odbora za ekonomiju 14. aprila ove godine kazao da su kod Lutrije utvrdili pogrešno obračunavane koncesione naknade i da je to tolerisano godinama, zbog čega je poslao zahtjev inspekciji da obavi kontrolu. Prema njegovim riječima, nije obračunato i plaćeno 1,6 miliona eura za proteklih pet godina (sa kamatama dva miliona) a ostalo je sada zastarjelo.

Prema Zakonu, varijabilna naknada za lutrijske igre iznosi 10 odsto na razliku između ukupne uplate i vrijednosti fonda dobitaka. Vrijednost fonda dobitaka mora biti 50 odsto uplate.

Uprava za igre na sreću je utvrdila da je Lutrija na početku primjenjivala ovaj zakon, ali da je kasnije prešla na drugu formulu koja važi za varijabilnu naknadu sportskih kladionica koja je za njih povoljnija.

Lutriji je 2009. godine voljom Ministarstva finansija dozvoljeno da svoju sportsku kladionicu za koju su, kao i ostali do tada plaćali 500 eura mjesečno po uplatnom mjestu, preimenuje u “lutrijsku igru toto” za koju ne plaća tu fiksnu koncesiju. U zakonu postoje ista pravila igre za toto i sportsku kladionicu, ali je Lutrija dobila privilegiju da ne plaća fiksnu koncesiju.

Zbog ove privilegije, kako su izračunali iz Uprave za igre na sreću, država gubi 625 hiljada eura godišnje. Da je “toto” zaista lutrijska igra Lutrija bi morala unaprijed da određuje nagradni fond na 50 odsto uplate, međutim kako je ona u stvari sportska kladionica, jer se ne može prognozirati koliko će igrači da pogode tačnih rezultata, ona nema nagradni fond.

Zbog toga Lutrija “čupa” iz zakona ono što joj odgovara. Tako kada obračunavaju fiksnu naknadu “toto” je lutrijska igra i ona iznosi nula eura, a kod varijabilne je sportska kladionica jer im se tako više isplati na štetu države.

Inspekcija u obrazloženju navodi da su zbog njihovih nedoumica tri puta pisali Ministarstvu finansija da bi dobili objašnjenje kako da postupe po zakonu. To su radili 2. marta i 13. i 25. aprila, ali nisu dobili odgovor. Tada je ministar bio Radoje Žugić. Inspekcija je tražila i dodatne “određene podatke” od Centralne banke, ne obrazlažući koje, a CBCG ih je obavijestila da nije u posjedu traženih podataka. Zbog toga Inspekcija odlučuje da prekida postupak, dok ne dobije podatke kojih nema.

“Vijesti” su poslale pitanja Upravi za inspekcijske poslove u ponedjeljak, ali i pored obećanja odgovor juče nije stigao.

Koncesija ide na tender, zakon i dalje pun rupa za lutrijske igre, Lazović ili Žugić krili rješenje

Vlada je prošle sedmice usvojila rješenje kojim se odbija zahtjev Lutrije za novim produženjem koncesije za lutrijske igre, jer su prema zakonu već imali 10 godina koncesije, kao i dodatno maksimalno produženje od pet godina.

Ovo rješenje Uprava za igre na sreću je donijela još u septembru prošle godine i vladina Komisija za ekonomsku politiku, kojom predsjedava Vujica Lazović, je rješenje prihvatila 29. septembra i trebalo je da ga proslijedi Vladi na konačnu odluku.

Tada je Ministarstvo finansija najavljivalo donošenje novog zakona o igrama na sreću, a poslanici opozicije i SDP-a amandmane kojim bi se između ostalog definisale lutrijske igre. Međutim, Žugićev kabinet odustaje od pripreme zakona, a rješenju se gubi svaki trag i pojavljuje se tek prošle sedmice.

“Zašto je rješenje skivano po fiokama duže od pola godine treba da odgovore one koji su ga tamo držali”, kazao je Konjević prošle sedmice nakon sjednice Vlade.

On je naveo da Ministarstvo sada treba da raspiše javni poziv za davanje pod koncesiju lutrijskih igara.

Prama sadašnjem zakonu, punom namjernih ili slučajnih rupa, koncesiju može dobiti samo jedan priređivač koji mora biti registrovan kao akcionarsko društvo za igre na sreću. Takvu registraciju sada ima jedino Lutrija.

Turska kompanija Net holding već pola godine pregovara sa Lutrijom oko preuzimanja većinskog paketa akcija, ali još bez dogovora. Kako koncesija nije automatski produžena Lutriji, Net holding se sada može javiti sam na konkurs Ministarstva i dobiti je za nula eura, ukuliko se prije toga ne “popune” rupe u zakonu.

Bonus video: