Prelević predložen za predsjednika Odbora RAE

Na konkurs za predsjednika Odbora RAE pored Prelevića, prijavili su se i dosadašnji predsjednik Odbora RAE Miroslav Vukčević, Momir Škopelja i energetski inspektor Blagota Novosel
571 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Prelević, Foto: Savo Prelević
Branislav Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2017. 17:08h

Vlada je predlažila Skupštini da za predsjednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku imenuje Branislava Prelevića, dosadašnjeg člana Odbora RAE.

U obrazloženju je navedeno da je Vlada utvrdila predlog da se za predsjednika Odbora RAE imenuje Prelević, diplomirani ekonomista, imajući u vidu da ispunjava sve uslove propisane članom 35 Zakona o energetici i konkursom.

"Pored toga, pri utvrđivanju ovog predloga, Vlada je imala u vidu da predloženi kandidat ima bogato radno iskustvo u svojoj struci, kako na ekspertskim i konsultantskim poslovima, tako i na rukovodećim i upravljačkim poslovima, da funkciju člana Odbora RAE obavlja od jula 2011. godine, da je aktivni učesnik u međunarodnim organizacijama iz oblasti energetike i da je u svom viđenju stanja i razvoja regulatornog procesa u energetskom sektoru Crne Gore dao smjernice koje bi mogle doprinijeti daljem razvoju regulatornog procesa u crnogorskom energetskom sektoru, zbog čega je uvjerenja da će dužnost za koju se predlaže uspješno obavljati", navodi se u obrazloženju predloga.

Konkurs za izbor predsjednika Odbora RAE raspisan je krajem marta prošle godine. Iz Vlade su "Vijestima" ranije kazali da je izbor predsjednika do sada odlagan zbog proceduralnih razloga.

Na konkurs za predsjednika Odbora RAE pored Prelevića, prijavili su se i dosadašnji predsjednik Odbora RAE Miroslav Vukčević, Momir Škopelja i energetski inspektor Blagota Novosel.

Prema Zakonu o energetici, predsjednika i članove Odbora RAE imenuje Skupština na predlog Vlade. Njihov mandat traje pet godina.

Odbor Agencije čine dva člana i predsjednik, a odluke donose većinom glasova. Odbor RAE donosi, između ostalog, odluke o regulatorno dozvoljenom prihodu energetskih kompanija na osnovu čega se određuju cijene struje.

Imenovan je novi Upravni odbor Agencije za promociju stranih investicija u čijem će sastavu biti savjetnik predsjedniak Vlade Vladimir Beratović,načelnik direkcije za strane investicije u ministarstvu ekonomije Boris Rebić i načelnik Odsjeka za podršku i praćenje razvojnih projekata u Sekretarijatu za razvojne projekte Maja Vuković.

Za v.d. sekretara Ministarstva rada i socijalnog staranja, imenovan je Elmedin Rovčanin, diplomirani pravnik. Za člana Upravnog odbora Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, imenovan je Mirza Mulešković, šef Sektora za međunarodnu saradnju i projekte u Uniji poslodavaca Crne Gore.

Bonus video: