Privredna komora: Žensko preduzetništvo značajan segment ukupnog razvoja

474 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Žensko preduzetništvo je značajan segment razvoja ukupne ekonomije, čijem unaprijeđenju doprinosi jačanje njegovih kapaciteta, pružanje finansijske i nefinansijske podrške, kao i umrežavanje žena preduzetnica, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

„Razvoj ženskog preduzetništva zavisi od njegove afirmacije i jačanja kapaciteta, kao i poboljšanja položaja i ekonomskog osnaživanja žena, koje podrazumijeva njihovo veće učešće u donošenju odluka, prosperitetnije društvo, zdraviju ekonomiju i kompletniju ravnopravnost polova“, kazali su iz PKCG agenciji Mina-business.

Oni smatraju da je za razvoj ženskog preduzetništva značajno pružanje finansijske i nefinansijske podrške, što podrazumijeva kreditne linije sa povoljnijim rokovima i kamatnim stopama, ali i organizovanje informativnih seminara i sastanaka i edukacija preduzetnica u oblasti izrade biznis planova, istraživanja tržišta i razvoja marketing plana.

„Pored toga, potrebno je umrežavanje žena preduzetnica regiona i povezivanje kroz zajedničke projekte, kao i puna saradnja svih aktera javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi preduzetnički potencijal žena dao puni doprinos razvoju ekonomije i modernog društva“, rekli su iz PKCG.

Oni su dodali da najnoviji podaci pokazuju da je sve više žena koje pokreću i vode spostveni biznis.

„Prema podacima Poreske uprave učešće žena koje su vlasnice mikro, malih i srednjih preduzeća iznosi 24,3 odsto. Ti podaci pokazuju da je evidentno povećanje broja preduzetnica, u periodu od 2011. do 2017. godine od čak 38,4 odsto. U zemljama EU učešće žena u preduzetništvu iznosi oko 30 odsto, pa možemo konstatovati da idemo u dobrom smjeru“, naveli su iz PKCG.

Oni su saopštili da je žensko preduzetništvo najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu i da je taj trend zahvatio podjednako sve zemlje, bez obzira na stepen ekonomskog razvoja.

„Razvojem ženskog preduzetništva stvaraju se preduslovi za otvaranje novih radnih mjesta, što omogućava razvoj društva u cjelini“, kazali su predstavnici PKCG.

Oni smatraju da je pristup finansijama osnovna prepreka prilikom započinjanja biznisa, jer su žene su u lošijem položaju od muškaraca, posebno zbog činjenice da većina u Crnoj Gori ne posjeduje sopstvenu imovinu, te nije u mogućnosti da samostalno obezbijedi finansijska sredstva.

„Ženama je znatno otežano bavljenje biznisom i zbog usklađivanja brojnih obaveza vezanih za upravljanje domaćinstvom i odgajanje djece. Rastom ukupnog bogatstva društva i žensko preduzetništvo, kao dio ukupnog, dobija na snazi“, objasnili su iz PKCG.

Oni su dodali da Vlada i nadležne institucije kroz primjenu politika, strategija i akcionih planova djeluju na razvoj i punu implementaciju mjera rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena.

„Strategija razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori od 2015. do naredne godine od velikog je značaja za pružanje podrške preduzetničkom potencijalu žena, kao i stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta za njihovo uključivanje u preduzetništvo“, saopštili su iz PKCG.

Oni su kazali da je veliki broj aktivnosti koje su dio strategije već realizovan i daje pozitivne rezultate. Takođe, i Strategijom razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori od prošle do naredne godine, posebna pažnja je posvećena promociji ženskog, socijalnog i preduzetništva mladih.

Iz PKCG su naveli i da Plan aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori 2017-2021, predstavlja razvojni dokument za implementaciju politike rodne ravnopravnosti, a između ostalih oblasti obuhvata i rodnu ravnopravnost u ekonomiji.

Bonus video: