Priznao utaju poreza, pa dobio posao na državnom tenderu

Kako je Tošković u cjelosti povukao žalbu, Blagojevićeva firma dobiće ovaj posao
11319 pregleda 11 komentar(a)
Kako je Tošković u cjelosti povukao žalbu, Blagojevićeva firma dobiće ovaj posao, Foto: Shutterstock
Kako je Tošković u cjelosti povukao žalbu, Blagojevićeva firma dobiće ovaj posao, Foto: Shutterstock

Podgorička firma “Eko reciklaža”, čiji je osnivač Ivica Tošković, povukla je žalbu, kao i dopunu žalbe podnijete Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki, a u vezi sa odlukom Uprave javnih radova (UJR) da kompaniji IGP “Fidija”, u vlasništvu Joka Blagojevića, dodijeli posao gradnje puta u biznis zoni u Mojkovcu za 825.499 eura.

Kako je Tošković u cjelosti povukao žalbu, Blagojevićeva firma dobiće ovaj posao. Procijenjena vrijednost tendera UJR u Mojkovcu bila je 860 hiljada eura.

UJR je odbila kao neispravnu ponudu “Eko reciklaže”, jer je taj ponuđač, po ocijeni Komisije za vrednovanje te institucije, prekšio član 81 (stav 2) Zakona o javnim nabavkama kojim je propisano da učešće svih podugovarača ili podizvođača tokom realizacije javne nabavke “ne može biti veće od 30 odsto ukupne vrijednosti ponude”.

“Eko reciklaža” se žalila na taj zaključak UJR o procentu angažovanja podizvođača. Druga Toškovićeva firma “Toškovići”, kao i firme “Ramel” i “Ding” trebalo je da budu podizvođači na ovom tenderu. “Eko reciklaža” je dala je cjenovno najpovoljniju ponudu u iznosu od 740.445 eura sa uračunatim PDV-om, ali je ona bila neispravna.

Komisija za ocjenu i vrednovanje Uprave javnih radova odlučila je da, kao najpovoljniju ponudu, na ovom tender izabere ponudu građevinske firme IGP “Fidija” iz Podgorice. Njen vlasnik Joko Blagojević je početkom maja ove godine hapšen u operaciji “Klap” zbog sumnje za utaju poreza, zajedno sa još dvadesetak osnivača i direktora više firmi, a zatim se sa tužilaštvom dogovorio o sporazumu o priznanju krivice. I Tošković se nagodio nedavno sa tužilaštvom.

Ovaj tender Uprave javnih radova objavljen je 20. marta 2019. godine, pedesetak dana prije hapšenja Blagojevića. Međutim, važeći zakon nije precizan u ovakvim slučajevima, odnosno ne predviđa mogućnost da događaji od predaje ponuda do trenutka odlučivanja mogu uticati na njihovo vrednovanje.

Bonus video: