Proizvođači iz Petnjice imaju šanse da koriste sredstva od EU

Paralelan razvoj poljoprivrede i turizma kao šansu Petnjice vidi se kao velika šansa za ovu opštinu
0 komentar(a)
petnjica tufik_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
petnjica tufik_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.08.2014. 11:28h

Poljoprivrednici iz Petnjice imaju velike šanse da povuku sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći namijenjenog razvoju ruralnih područja (IPARD), a resorno Ministarstvo i lokalna uprava nastojaće, kako je saopšteno, da ih na vrijeme informiše o budućim mogućnostima za podršku.

Pomoćnici ministra poljoprivrede za ruralni razvoj i vodoprivredu, Darko Konjević i Velizar Vojinović, boravili su danas u radnoj posjeti Opštini Petnjica gdje su razgovarali sa poljoprivrednim proizvođačima tog kraja.

Konjević je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, tom prilikom upoznao poljoprivredne proizvođače, kojih ima dosta na području Petnjice, sa postojećim i budućim podsticajnim mjerama za razvoj poljoprivrede.

„Informisali smo ih da je isplaćena sva podrška koja je do sada bila definisana Agrobudžetom i ukazali na koje mjere podrške mogu da računaju u naredom periodu. Posebno smo akcenat stavili na dio koji se tiče korišćenja IPARD Programa od ove do 2020. godine, kako bi se na vrijeme pripremili. Cilj nam je da što više poljoprivrednika iskoristi mogućnost dobijanja sredstava koja su nam na raspolaganju“, rekao je Konjević.

On je ocijenio da se ljudi u Petnjici ozbiljno bave proljoprivredom.

Obišli lokaciju na kojoj se gradi vodovod

Konjević i Vojinović su sa predsjednikom Opštine Samirom Agovićem i njegovim saradnicima obišli lokaciju u Mjesnoj zajednici Javorova, na kojoj se gradi vodovod vrijedan 400 hiljada eura.

Izgradnja tog vodovoda trenutno je jedan od najvećih projekata ovog tipa u Crnoj Gori.

„Obišli smo trasu cjevovoda za vodovod Petnjica i izuzetno sam zadovoljan izvedenim radovima. Radi se o jednom velikom projektu, izuzetno složenom tehničkom sistemu, čijom realizacijom će se stvoriti bolji uslovi za život i rad na 600 seoskih domaćinstava“, rekao je Vojinović potvrdivši da je ovo još jedan pozitivan primjer modela zajedničkog rada mještana, Opštine i Vlade.

Vojinović je najavio da će se ovom projektu dati prioritet i u narednoj godini, a predsjednik rožajskog Odbora za izgradnju vodovoda Avdo Korać podsjetio je da je do sada urađena kaptaža, postavljeno 1,2 hiljada metara cijevi kroz koje je puštena voda. On je dodao da su mještani bili maksimalno angažovani i da su do sada uložili oko 21 hiljadu eura.

O svim projektima iz oblasti poljoprivrede koji su realizovani i onima koji će biti prioritet u narednom periodu na području Petnjice, Konjević je razgovarao je sa predsjednikom Opštine.

„Razmotrili smo koliko se odmaklo u realizaciji započetih projekata i saslušali koji su prioriteti za ovu i narednu godinu. Pokušaćemo da ih uvrstimo u planove za ruralni razvoj“, rekao je Konjević.

Agović je kazao da je zadovoljan sastankom sa predstavnicima Ministarstva, ističući da su prepoznali prioritete, među kojima je izgradnja vodovoda.

Agović je podsjetio da su, do sada, riješena četiri velika vodovodna sistema na području Opštine, potencirajući da je za to zaslužna i spremnost građana koji su učestvovali u tim projektima, novcem i fizičkim radom.

Paralelan razvoj poljoprivrede i turizma

Teme razgovora u Petnjici bile su i mogućnosti za realizaciju drugih infrastrukturnih pitanja, kao što su nasipanje puteva ka katunima i vodopoji na katunima.

„Naša Opština ima bogate poljoprivredne resurse i nastojaćemo da vodimo politiku usmjerenu na iskorišćavanje svih potencijala. Država i Opština će uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi naš poljoprivredni proizvođač bio zadovoljan čovjek koji živi od svog rada“, rekao je Agović.

On je ocijenio da je politika Ministarstva poljoprivrede usklađena sa zahtjevima koji se tiču puta crnogorskih poljoprivrednika u EU i da je u narednom periodu najbitnije pripremiti proizvođače kako bi se izazovi na tom putu savladavali.

Predstavnici lokalne samouprave u Petnjici očekuju da će izgradnja vodovoda i brojni podsticaji Ministarstva značajno doprinijeti da se građani zadrže na prostoru Petnjice i da će se poljoprivreda, turizam i druge privredne grane maksimalno razvijati.

Paralelan razvoj poljoprivrede i turizma kao šansu Petnjice vidi i poljoprivredni proizvođač Almir Adrović.

Za njega je, kako je kazao, upoznavanje sa Programom IPARD like, koji će se sprovoditi u narednom periodu, bilo dragocjeno saznanje.

„Naša poljoprivreda mogla bi da ide u tom pravcu i moj plan je da se bavim poljoprivredom i nudim svoje proizvode kroz turističku ponudu našeg kraja. Vrijeme je teško, privrede nikakve druge ovdje nema, uslovi su takvi kakvi jesu i posebno pogodni za bavljenje poljoprivredom“, kazao je Adrović.

Bonus video: