Propala privatizacija grčkog Helenika

Akcije su na tenderu zajedno prodavale grčka država, 20 odsto, odnosno državni HRADF, i Panevropski naftni i industrijski holding, 30,1 odsto.
1072 pregleda 0 komentar(a)
Rezervoari u Solunu, Helenik, Foto: Shutterstock
Rezervoari u Solunu, Helenik, Foto: Shutterstock

U Grčkoj je sredinom ove sedmice definitivno propala privatizacija naftne kompanije Helenik Petroleum, većinskog vlasnika najveće crnogorske naftne kompanije- Jugopetrola, jer je država Grčka, željela za sebe da zadrži “prava veta i razne povlastice”, kao manjinski akcionar i nakon privatizacije.

“Važno je bilo i pitanje podružnice Helenic Petroleuma koja se bavila vađenjem ugljovodonika, u kojoj država insistira na zadržavanju 51 odsto akcija. Istrajnost vlade na svemu tome bila je da zaustavi reakciju unutar vladajuće stranke”, objavljeno je iz Fonda za razvoj imovine Grčke (HRADF) koji koristi državnu imovinu.

Tom Fondu je Helenska Republika dodijelila imovinu u skladu sa međunarodnim obavezama zemlje i Srednjoročnom fiskalnom strategijom.

Akcije su na tenderu zajedno prodavale grčka država, 20 odsto, odnosno državni HRADF, i Panevropski naftni i industrijski holding, 30,1 odsto.

Prošle godine “Vijesti” su objavile da je HRADF odobrio kompanijama Glenkor i Vitol, da formiraju konzorcijume, sa drugim preduzećima, u postupku privatizacije grčke kompanije, kao kvalifikovanim ponuđačima za kupovinu 50,1 odsto udjela u Helenik Petroleumu.

Glavni problem je nastao što nijedan od potencijalnih konzorcijuma – ponuđača, na kraju tendera, nije dostavio obavezujuću ponudu. Na prodaju su, u većinskom paketu, bile oglašene akcije (HRADF-a i kompanije Paneuropean Oil & Industrial Holdings SA) Hellenic Petroleuma SA (HELPE).

“Zbog razloga vezanih za strane koje su ušle u uži izbor i nedavnih kretanja u međunarodnom okruženju koje utiču na konzorcijume, nije bilo obavezujućih ponuda koje su dostavili konzorcijumi koji su učestvovali u drugoj fazi tendera za prodaju 50,1 odsto udjela u akcijskom kapitalu Hellenic Petroleuma SA (HELPE). Upravni odbor HRADF-a će se sastati kako bi razmotrio sljedeće korake”, prenijeli su svjetski mediji.

Grčki Helenik je većinski vlasnik crnogorske kompanije Jugopetrol koja zbog najjeftinijeg morskog puta za nabavku goriva decenijama i dalje ima dominantan položaj na domaćem tržištu naftnih derivata. Konačna privatizacija glavne naftne kompanije u Grčrkoj bila je planirana kroz dvije faze. U drugoj fazi prodaje akcija grčkog Helenika, odobreno je bilo formiranje konzorcijuma između britanske firme Glenkor enerdži UK ltd i CIEP Participations S.a. r.l. SICAR - člana američke Karlajl grupacije, poznatog investicionog fonda.

Holandskom Vitolu je bilo dozvoljeno da formira konzorcijum sa alžirskom firmom Societe Nationale pour la Recherche za produkcia, Transport, Transformation et Commercialisation of Hidrocarbures.

Bonus video: