Radnici Košute čekaju pravdu 23 godine

Najveći dio imovine prodat je u junu 2001. za 6,2 miliona maraka kompaniji “Montenegro modern shoes” (MMSH), ali radnici nijesu naplatili potraživanja
2264 pregleda 5 komentar(a)
Sa jednog od ranijih protesta radnika Košute, Foto: Zoran Đurić
Sa jednog od ranijih protesta radnika Košute, Foto: Zoran Đurić

Bivši radnici fabrike obuće Košuta sa Cetinja pravdu čekaju 23 godine, kada je firma otišla u stečaj, a njih oko 600 i pored rasprodaje vrijedne imovine nijesu dobili devet zaostalih zarada, niti im je povezan radni staž.

Predstavnica radnika Dijana Vujović kaže da je kompanija u trenutku stečaja imala fabriku na Cetinju sa preko 600 mašina, veliku količinu opreme i repromaterijala, kao i 48 prodavnica širom bivše Jugoslavije.

Ona podsjeća da je stečaj uveden u martu 1996. godine, kao i da je u junu 2001. godine zaključen stečajni postupak nad najznačajnijim dijelom imovine fabrike čija je vrijednost tada na 6,4 miliona maraka, dok je stečajni postupak nastavljen nad dijelom stambenog prostora od 1.358 kvadrata vrijednog 1, 2 miliona maraka. Najveći dio imovine prodat je u junu 2001. za 6,2 miliona maraka kompaniji “Montenegro modern shoes” (MMSH), ali radnici nijesu naplatili potraživanja.

“Kako je moguće da fabrika koja ima 48 objekata na ekskluzivnim lokacijama širom bivše Jugoslavije, preko 600 mašina, od kojih je samo jedna imala vrijednost od 1,2 miliona eura, bude procijenjena na nešto više od šest miliona maraka. Nevjerovatno je i da prioritetni povjerioci-radnici ostanu nenamirenih potraživanja zbog kojih je i došlo do pokretanja stečajnog postupka”, kazala je Vujović.

Ona je precizirala da se od prodaje imovine naplatilo svega 20 radnika.

“Zbog sumnji u kriminalne i manipulatorske radnje podnijete su krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu. Najveća nepravda u privredi nanijeta je upravo ovim ljudima koji i danas protestuju ispred zgrade Prijestonice Cetinje. Nezamislivo je da se namire svi povjerioci, a da pritom ovi radnici ostanu u potpunosti nenamireni”, kazala je Vujović.

Bivši radnici apeluju da im se isplate zarade prijavljene u stečajnom postupku, poveže radni staž i omogući socijalni program jer većini do penzije nedostaje jedna do tri godine. Zahtijevaju i da im tužilaštvo odgovori šta se desilo sa njihovim krivičnim prijavama.

Bonus video: