Radnici Metalca opet spavali pred Vladom, pridružuju im se radnici "Puteva"

Premijer Đukanović je u nekoliko navrata pozvan da napusti politički život Crne Gore
79 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2014. 08:56h

Nezadovoljni načinom na koji Glavni grad rješava njihove probleme, bivši radnici “Puteva” odlučili su da se danas u 14 časova okupe ispred upravne zgrade preduzeću krugu bivše kasarne “Morača”, i nakon toga pridruže protestu radnika nikšićkog Montevar Metalca.

“Ovako više ne ide, moramo nešto preduzeti kako bi se izborili za svoja prava i sve ono što nam pripada. Odlučili smo da se sutra pridružimo radnicima Metalca i zajedno sa njima, ali i ostalim nezadovoljnim radnicima u Crnoj Gori, protestvujemo do ispunjenja naših prava”, kazala je članica Inicijativnog odbora bivših radnika Svetlana Đurišić.

Bivši radnici "Puteva" od decembra prošle godine okupljaju se ispred kapije preduzeća na Zabjelu i traže da im se isplate zaostala primanja, uplati osiguranje i doprinos, uradi socijalni program i isplate otpremnine.

Treća noć pred Vladom

Radnici Metalca, njih najmanje 60, i treću noć zaredom prespavali su još jednu noć ispred zgrade Vlade gdje planiraju da ostanu danonoćno, traže od nadležnih da ispoštuju zakone koje su sami donijeli i ispune radničke zahtjeve.

Zahtjevi se odnose na povezivanje radnog staža, uplatu zaostalih plata i socijalni program po šablonu po kojem su ispoštovane desetine hiljada radnika.

Oni su postavili šator u Njegoševom parku, koji je podignut tek toliko da u njega mogu da smjeste vreće za spavanje, vodu i hranu, i da na taj način oslobode javnu površinu koju su nedozvoljeno zauzeli.

Njih redovno obilazi Komunalna policija kako bi kontrolisala da li će podići šator.

Prvi čovjek Nikšića Veselin Grbović pozvao je radnike nikšićkog Montavar Metalca na sastanak koji je zakazan za sjutra za 11 časova, na kome bi trebalo da prisustvuju i neki ministri, javlja TV Vijesti.

Bivši radnici Radoja Dakića zajedno sa radnicima Metalca danas su žučno protestovali ispred zgrade Vlade odakle su pozvali sve obespravljene radnike, profesore, studente i đake da se pridruže radničkom ustanku.

Predsjednik koordinacionog odbora povjerilaca Radoja Dakića, Milan Vukčević, u nekoliko navrata pozvao je premijera Đukanovića da se odmah povuče iz političkog života burno pozdravljen povicima okupljenih radnika.

Vukčević je napomenuo da se radnicima Metalca duguje 11 mjesečnih zarada, a Dakićevcima 77 i da ih posebno iritira dvomjesečna Vladina kampanja o NATO integracijama.

TV Vijesti, Marko Mišić

"NATO ne možemo mazati na hljeb", istakao je Vukčević.

"Pozivamo radnike svih uništenih preduzeća u Crnoj Gori da nam se pridruže. Pozivamo obespravljene profesore, studente i đake da se pridruže radničkom ustanku.

Izađite iz mišjih rupa", poručio je okupljenima predstavnik radnika Metalca Miodrag Mirković.

On je poručio da su obespravljeni radnici socijalna bijeda i da oni uopšte nisu sposobni za EU integracije.

Vijeće penzionera i invalida DF-a najavilo podršku

Vijeće penzionera i invalida Demokratskog fronta (DF) pozvaće svoje članove da se pridruže najavljenom protestu radnika nikšićkog Montavar Metalca, ukoliko Vlada do petka ne izađe u susret njihovim zahtjevima sa konkretnim predlozima.

Vijeće penzionera i invalida DF-a će, kako su najavili njihovi predstavnici, podržati radnike Metalca i sve obespravljene u Crnoj Gori i tražiti ukidanje Zakona o zamrzavanju penzija.

"Moramo reći dosta ovom odnarođenom režimu, da nas dalje ne obespravljuje i osiromašuje. Udružimo se i postanimo snaga za sebe i skinimo već jednom sa grbače ovaj zločinački režim, koji sve ove godine radi za bogaćenje svoje elite, jedne i još nekoliko familija", navodi se u saopštenju Vijeća penzionera i invalida DF-a.

Predstavnici tog Vijeća smatraju da je najava Unije slobodnih sindikata (USSCG) da će pozvati članstvo i građane da se pridruže protestima radnika nikšićkog Montavar Metalca, ukoliko se njihovi zahtjevi ne riješe do petka, smatra pravom mjerom sindikalne borbe.

Iz USSCG su ranije najavili da će protestom pokazati nezadovoljstvo zbog zatvaranja radnih mjesta, pretvaranja radnika i njihovih porodica u socijalne slučajeve i generalno daljeg urušavanja standarda crnogorskih građana.

Radnici Montavar Metalca u ponedjeljak su počeli danonoćne proteste ispred zgrade Vlade, sve dok im se ne obezbijedi socijalni program, isplate zaostale zarade i doprinosi.

Galerija

Bonus video: