Radnici tvrde da ih Ban zakida i omalovažava

Zaposleni tužili Pomorski saobraćaj i žale se na tretman u firmi, vlasnici Pomorskog saobraćaja sve negiraju, inspekcija ne odgovara
24005 pregleda 26 komentar(a)
Trajekti u pristaništu Lepetane, Foto: Privatna arhiva
Trajekti u pristaništu Lepetane, Foto: Privatna arhiva

Petnaest bivših i aktuelnih radnika kompanije Pomorski saobraćaj iz Kamenara, pred Osnovnim sudom u Herceg Novom pokrenulo je parnicu protiv poslodavca, smatrajući da ih je zakinuo za neisplaćene naknade za topli obrok, minuli rad i regres od 2007. godine na ovamo.

„Bezuspješno smo u nekoliko navrata pokušavali u direktnom razgovoru sa izvršnim direktorom i suvlasnikom kompanije Dejanom Banom da riješimo ovaj problem, ali smo od njega samo dobili odgovor da nam ništa nije dužan i da ga slobodno tužimo. To smo i uradili i naš advokat je podnio tužbeni zahtjev u kome se pojedinačni odštetni zahtjevi kreću od sedam do 12 hiljada eura“, kazao je „Vijestima“ jedan od radnika Pomorskog saobraćaja koji je želio da ostane anoniman.

Prema njegovim riječima, to znači da je Pomorski saobraćaj, kompanija koja je u vlasništvu podgoričkih biznismena braće Dušana i Dejana Bana i njihovog partnera Željka Mihailovića, njih i državu kroz dadžbine koje su joj se trebale isplatiti na razna radnička primanja, zakinuo za oko 150.000 eura. Iz te kompanije nisu željeli da za „Vijesti“ komentarišu tužbu.

„Obavještavamo Vas da je za našu kompaniju neprihvatljivo da poslovnu politiku, naročito onu koja se tiče radnih odnosa, vodimo preko medija, te je to i razlog zašto ćemo se uzdržati od detaljnijih komentara. Sa ovim reagovanjem pokušavamo da preduprijedimo moguću štetu, imajući u vidu da prepoznajemo da su pitanja zasnivana na krajnje neprovjerenim i zluradim informacijama. Za sve insinuacije vezane za nezakonitosti iz domena rada i radnih odnosa, uključujući i odredbe ugovora o radu, upućujemo Vas na Inspekciju rada”, rekli su nam iz menadžmenta.

Ističu da naknade zaposlenima za regres, topli obrok, prevoz i slično “već duži niz godina više nisu posebna kategorija, već da predstavljaju dio redovne zarade i jednako kao i ostale naknade zarade podliježu obračunu poreza i doprinosa”.

Iz Uprave za inspekcijske poslove ni nakon četiri dana nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi s kontrolama koje u “Pomorskom saobraćaju” navodno preduzima njihova Inspekcija rada, odnosno rezultata tih kontrola.

Iz menadžmenta kompanije tvrde da je inspekcijski nadzor u međuvtremenu okončan i da pritom nije konstatovana nijedna nepravilnost.

Sagovornik “Vijesti” koji je tužio kompaniju u kojoj je donedavno radio, kazao je da je Ban nakon što su se radnici pobunili zbog neisplaćenih primanja na koja po zakonu imaju pravo, ponovo od avgusta ove godine u platne liste uvrstio i propisan obračun minulog rada.

On tvrdi da je menadžment kompanije, koristeći činjenicu da u njoj ne postoji sindikalna organizacija, sada pokušava da sve zaposlene primora da potpišu nove ugovore o radu u kojima pored ostaloga, sadrži i izjavu zaposlenog, da on/ona na dan eventualnog raskida ugovora o radu, nema nikakvih potraživanja prema poslodavcu po osnovu rada i radnog odnosa, a koja proizlaze iz prethodnog ugovora o radu.

To je, prema tvrdnji sagovornika, urađeno nakon što se u javnosti digla bura oko nezakonitih blanko izjava sa istom sadržinom koje je navodno, menadžment Pomorskog saobraćaja prethodno tražio od zaposlenih da potpišu, nakon što je već bilo izvjesno da će dio radnika pred sudom zatražiti svoja prava.

blanko otkaz
Nezakoniti blanko otkaz koji je navodno nuđen na potpis radnicima

Kaže da je osnovna plata kapetana trajekta, školovanog pomorca sa dugogodišnjim iskustvom i brevetom zapovjednika broda u maloj obalnoj plovidbi, iznosila 696 eura i da je sa prekovremenim, noćnim i radom praznikom, mogao da mjesečno inkasira maksimalno do 900 eura.

“Ljudi masovno napuštaju tu, za radnike nekad veoma dobru firmu. Samo od maja ove godine iz Pomorskog saobraćaja su otišla tri kapetana i tri motorista sa trajekata, a odlazaka starih radnika koji imaju viešedecenijsko iskustvo biće sigurno još”, kaže sagovornik “Vijesti”, tvrdeći da su se sa vlasnikom firme morali “natezati” i oko ljetnjih radnih uniformi, nepostojanja nikakvih pauza tokom smjena, rada na brodovima na kojima nema pitke vode…

Tvrdi i da je više njegovih kolega dobilo otkaz od direktora Bana, da bi kasnije sud presudio da je to bilo nezakonito i naredio njihovo vraćanje na posao, što je Ban, navodno, u nekim slučajevima odbio da sprovede.

“Takvih ima koliko hoćeš na Tuškom putu”

Sagovornik “Vijesti” koji je dugogodišnji kapetan trajekta, kaže da je stanje u toj kompaniji dok je ona bila u državnom vlasništvu, te neposredno nakon što je privatizovana, bilo veoma dobro za zaposlene koji su imali prilično visoke i redovne zarade, ali da su novi vlasnici ubrzo “okrenuli ploču” i na sve načine pokušavaju da uštede preko leđa radnika.

“Plata nam je posljednji put povećana 2008. i od tada je samo smanjivana bez ikakvog suvislog objašnjenja, osim što je tada rečeno da je u toku svjetska ekonomska kriza. To je učinjeno uprkos tome što firma svake godine bilježi rast fizičkog prometa, ali i svake godine sve bolje finansijski posluje sa milionskim dobitima koje između sebe dijele vlasnici kompanije”, kazao je sagovornik “Vijesti”, dodajući da se Dejan Ban navodno prema radnicima ponaša despotski i sa omalovažavanjem, poručujući im da “ko nije zadovoljan, slobodno ide” i da će on mornare, mašince i kapetane trajekata “lako zamijeniti jer takvih ima koliko hoćeš na Tuškom putu”.

Ulažemo u kadrove, problemi se ne rješavaju preko medija

Iz menadžmenta sve odbacuju kao netačno, ističući da se navodima o otkazima, sudskim sporovima i ostalom u novinarskim pitanjima koja smo im uputili, “sugerišu unaprijed pripremljeni i negativni komentari, uključujući i visinu ličnih primanja zaposlenih”.

“Posebno ističemo da visina ličnih primanja zavisi od individualnog doprinosa procesu rada, i da predstavlja jednu od četiri najvažnije definicije poslovne tajne u kompaniji. Inače, naša kadrovska struktura je više nego zadovoljavajuća, a što je najvažnije naša kompanija je, mada nažalost jedina u zemlji, osposobljena da proizvodi sopstvene kadrove i praktično predstavljamo kadrovski ‘rasadnik’ za dobijanje ovlašćenja pomoraca raznih struka u domenu nacionalne plovidbe. Mi ulažemo u kadrove i mi ih proizvodimo i činjenica da drugi poslodavci iskazuju interesovanje za naše zaposlene za nas predstavlja uspjeh i priznanje”, kažu u “Pomorskom saobraćaju”, dodajući da im je jasno da kod njihovih radnika ima i onih koji su nezadovoljni “ali to se ne rješava preko medija”.

Bonus video: