Radulović: Regionalnom saradnjom do konkurentnosti na svjetskom tržištu

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da je Radulović poseban akcenat stavio na rezultate koji su postignuti zahvaljujući podsticajnim mjerama za razvoj turizma u posljednje dvije godine
661 pregleda 0 komentar(a)
Radulović, Foto: MORT
Radulović, Foto: MORT

Crna Gora i države regiona, ukoliko žele da budu konkurentne ostatku svijeta i privuku turiste iz mnogoljudnih zemalja, moraju da imaju zajedničku ponudu i promociju na tim tržištima, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je na internacionalnom Adria hotel forumu, koji se održava u Beogradu, na jednoj od najznačajnijih manifestacija za promociju investicionih potencijala i turističke ponude, predstavio mogućnosti za ulaganje u Crnu Goru i iskazao spremnost za regionalnu saradnju u oblasti turizma.

“Suština je da daleka emitivna tržišta, odnosno mnogoljudne zemlje, poput Azije, Kine, Kanade i Amerike teško prepoznaju granice malih zemalja. Za Kineza je sve od Urala do Alpa - Balkan. Oni nomadski putuju i za malo dana posjete veliki broj zemalja. Ukoliko želimo da budemo konkurentni ostatku svijeta, moramo sarađivati”, kazao je Radulović.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da je Radulović poseban akcenat stavio na rezultate koji su postignuti zahvaljujući podsticajnim mjerama za razvoj turizma u posljednje dvije godine.

On je podsjetio da u projekte, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na blizu 150 miliona eura, spadaju Mamula, Kolašin 1600, Mediteran Žabljak i kompleks Ulcinjska rivijera.

Iz Ministarstva su kazali da je Crna Gora predstavljena i kao destinacija u kojoj se trenutno realizuju projekti čija vrijednost dostiže tri milijarde eura.

Radulović je, kao značajan instrument za podsticanje investicija u oblasti turizma, naveo projekat ekonomskog državljanstva i najavio skoro raspisivanje javnog poziva kompanijama koje ispunjavaju uslove da se nađu na listi razvojnih projekata.

“Crna Gora je zemlja koja ima dobru avio povezanost sa emitivnim tržištima, a od posebnog značaja za razvoj ne samo turizma već i ukupne privrede, svakako je auto-put”, rekao je Radulović.

Radulović je u Beogradu imao bilateralne sastanke sa kolegama iz Bugarske, Srbije i Hrvastke, dok je saopštio da očekuje saradnju i sa Albanijom i Makedonijom.

“Zajednički projekti koji su u pripremi su vinski putevi, planinske rute i projekat pod nazivom Od neba do mora”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Radulovića, moraju se preduzeti još konkreniji koraci saradnje.

“Već imamo nekoliko zajedničkih projekata, recimo Skijališta Srbije i Skijališta Crne Gore imaju potpisan Sporazum gdje ski pas važi na obje teritorije. Takođe, zajednički učestvujemo na manifestacijama na emitivnim tržištima sa Hrvatskom, Srbijom i Makedonijom”, kazao je Radulović.

Adria hotel forum je događaj koji se organizuje sedmu godinu zaredom, a već dvije godine pokrovitelj je i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Prema riječima Radulovića, za promociju Crne Gore to je jedan od najvećih događaja na Mediteranu, jer predstavlja priliku da se Crna Gora predstavi investitorima, finansijerima i operaterima.

Bonus video: