Razgovaraće i o prodaji akcija Ulcinjske rivijere

Akcionari iz Crne Gore i Hrvatske predlažu da se izradi studija slučaja za pet potencijalnih oblika privatizacije
0 komentar(a)
Hotel Olimpik, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Hotel Olimpik, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 14.04.2017. 19:15h

Akcionari Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera razmatraće na Skupštini 27. aprila, osim izdavanja djelova imovine u zakup, i moguće modele privatizacije kompanije.

Uprava Ulcinjske rivijere proširila je dnevni red na zahtjev manjinskih akcionara iz Crne Gore i Hrvatske i uvrstila tačku “razmatranje mogućih modela privatizacije Ulcinjske rivijere”.

Na predstojećoj skupštini razmatraće se predlog većinskog vlasnika - države o izdavanju u dugoročni zakup djelove imovine tog društva.

Radi se o izdavanju ulcinjskih hotela Belvi, Olimpik i kampa Neptun. Mali akcionari ulcinjske kompanije se protive tom predlogu i smatraju da će njihovi interesi biti ugroženi, a budućem zakupcu biti predata imovina bez novca.

Novi predlog dokumenta o modelima privatizacije, ukoliko se usvoji, na predlog manjinskih akcionara, trebalo bi, kako se navodi, da predstavlja polaznu tačku za pokretanje dijaloga između države i manjinskih akcionara u skladu sa najboljom korporativnom praksom.

“Manjinski akcionari ne žele dati sebi za pravo da raspolažu državnim akcijama, ali ne žele dozvoliti ni da država raspolaže njihovom imovinom kroz dugoročni zakup imovine, što nije u skladu sa zakonom. Manjinski akcionari Vladi nude podršku u smislu nedostajućih glasova za odluke koje iziskuju dvotrećinsku podršku skupštine akcionara, vodeći računa da i manjinski interesi budu zaštićeni”, ističu u inicijativi predstavnici Udruženja akcionara Ulcinjske rivijere.

Oni predlažu da se izradi studija slučaja za pet potencijalnih oblika privatizacije: prodaja kontrolnog paketa akcija Ulcinjske rivijere, prodaja manjinskog paketa, dokapitalizacija putem emisije za unaprijed poznatog kupca-strateškog partnera, segmentiranje na dva akcionarska društva - TN Ada Bojana i ostatak preduzeća koji bi išao u prodaju segmentiranje na dva akcionarska društva - TN Ada Bojana i ostatak preduzeća koji bi dokapitalizovao strateški partner.

“Nakon formiranja radne grupe u kojoj bi bi bili zastupljeni predstavnici svih akcionara, izvršila bi se simulacija svakog od predloženih modela i izabrao optimalan, koji donosi najviše koristi svim akcionarima i državi. Nakon definisanja otimalnog modela privatizacije, manjinski akcionari bi kao garanciju podrške privatizacionom procesu, sa državom potpisali Sporazum akcionara o glasanju koji bi se evidentirao kod Komisije za hartije od vrijednosti”, navodi se u predlogu Udruženja.

Za zakup imovine Ulcinjske rivijere zainteresovana je međunarodna hotelska grupa Karisma Hotels&Resorts. Iz te kompanije su najavili da je plan da sa jednim od najvećih turoperatora u svijetu TUIjem uđu u poslovnu saradnju i u Crnoj Gori.

Bonus video: