Samo Monstat više turista vidi

Statističari izračunali da je u kolašinskim hotelima u januaru bilo 13,2 odsto više gostiju nego prošle godine, uprkos brojnim otkazanim aranžmanima. Nijesu uspjeli da “ispeglaju” pustoš na Žabljaku, gdje je zvanično za trećinu manje turista nego lani
11731 pregleda 42 komentar(a)
U subotu se moglo skijati na Ski-centru “Kolašin 1450”, Foto: Dragana Šćepanović
U subotu se moglo skijati na Ski-centru “Kolašin 1450”, Foto: Dragana Šćepanović

Uprkos katastrofalnoj zimskoj turističkoj sezoni koja protiče praktično bez skijanja zbog nezapamćene nestašice snijega, Monstat je došao do računice da je kolašinske hotele u januaru posjetilo 13,2 odsto gostiju nego u istom mjesecu prošle godine.

Dok kolašinski hotelijeri listom tvrde da je sezona znatno lošija nego lani, Uprava za statistiku evidentirala je u januaru ove godine 3.914 gostiju, dok je u istom periodu lani u hotelima boravilo 3.458 turista.

Prema istom izvoru, ostvareno 8.825 noćenja, što je za 2,3 odsto više nego prošle godine (8.628). To praktično znači da se gost u hotelu zadržavao tek nešto više od dva dana, što i ne treba da čudi s obzirom da skijanja gotovo i da nije bilo na državnom Ski-centru “Kolašin 1600” i privatnom “Kolašin 1450”, zbog nedostatka snijega kakav se ne pamti bar u posljednjih trideset godina.

Kolašinski hotelijeri, međutim, tvrde da je sezona bila mnogo lošija nego u januaru prošle godine i da im nije jasno odakle Monstatu podaci koji ukazuju na povećanje broja gostiju.

U hotelu “Four Points by Sheraton”, jednom od dva najviše kategorije u Kolašinu, kažu da se ta statistika Monstata ne može odnositi na taj hotel.

Navode da su zadovoljni brojem gostiju samo tokom novogodišnjih praznika i da je ostatak sezone bio ispod očekivanja.

“Sigurno je da je dosadašnji tok ove zimske turističke sezone značajo lošiji u odnosu na prošlu godinu. Sigurno je i da je takva situacija izazavna nedostatkom snijega na skijalištima“, kazala je “Vijestima“ portparolka hotela “Four Points by Sheraton” Slađana Krgović.

U hotelu “Bianca Resort&Spa” nijesu željeli da komentarišu zvanične podatke Monstata.

“Nećemo komentarisati ovu temu. Podatke o popunjenosti možete tražiti u Turističkoj organizacji. Mi nijesmo učestvovali u anketiranju Monstata, pa su vjerovatno podatke dobili iz lokalne ili Nacionalne turističke organizacije”, rekao je “Vijestima” direktor hotela Savo Medenica.

I u nekoliko manjih kolašinskih hotela “Vijestima“ je rečeno da tokom protekla dva mjeseca bilo dosta otkazanih rezervacija, te da je broj gostiju u januaru i tokom februara značajno manji nego prošle godine.

Kolašin 1600
Za vikend se konačno moglo skijati na državnom skijalištu "Kolašin 1600": staza "Vranjak"(Foto: Kolašin 1600)

Dok iz dva najveća kolašinska hotela kažu da nijesu davali podatke Monstatu, a svi ostali tvrde da je turista znatno manje nego lani, u metodologiji izvještaja navedeno je da su podaci o rastu broja turista dobijeni upravo od hotela.

“Podaci o turističkom prometu u kolektivnom smještaju (broj dolazaka i noćenja turista) prikupljaju se redovnim mjesečnim izvještajem o dolascima i noćenjima turista u smještajnim objektima kolektivnog smještaja... Izvještaji se sastavljaju na osnovu evidencija u knjigama gostiju koje vode recepcijske službe kolektivnih ugostiteljskih smještajnih objekata (sve vrste hotela, odmarališta, pansioni, moteli, turistička naselja, hosteli itd.). Kolektivni smještaj ne uključuje individualni, tzv. ‘privatni smještaj’ (smještaj u kućama i sobama za iznajmljivanje, kao i u turističkim apartmanima)”, navedeno je u metodologiji Monstata.

Direktor Turističke organizacije Kolašina Aleksandar Vlahović nedavno je kazao “Vijestima” da je zbog nedovoljno snijega za kvalitetno i bezbjedno skijanje na ski-centrima “Kolašin 1600” i “Kolašin 1450” došlo do otkazivanja velikog broja rezervacija nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

On je rekao i da je ova sezona lošija nego dosadašnje.

Prema zakonu o statistici i statističkom sistemu Crne Gore, podaci koje Monstat saopštava moraju biti, između ostalog, relevantni, nepristrasni i pouzdani. Zakonom je definisano i šta znači “pouzdanost”.

“Pouzdanost znači da se metode i postupci vezani za prikupljanje, obradu i diseminaciju statističkih podataka određuju na osnovu najviših profesionalnih standarda, naučnih metoda i principa profesionalne etike, tako da statistički rezultati u potpunosti odražavaju posmatrane pojave i sa određenim nivoom preciznosti”, piše u Zakonu.

Ostaje da se slobodno tumači šta bi to bio “određeni nivo preciznosti”.

Kolašin 1450
Snijeg konačno pao: Skijalište "Kolašin 1450" u subotu(Foto: Dragana Šćepanović)

Zakon predviđa da “izvještajne jedinice”, u ovom slučaju hoteli, Monstatu redovno dostavljaju pouzdane podatke o broju turista, njihovoj zemlji porijekla i broju noćenja.

Za one koji ne dostave podatke u predviđenom roku, ili se utvrdi da su podaci netačni, predviđene su i novčane kazne od desetostrukog do tristostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori. Kako je minimalna zarada 222 eura, to znači da kazne iznose od 2.220 do 66.600 eura.

Svi hoteli u Kolašinu prošle godine imali su zvanično 43.575 gostiju. Prema kategorizaciji Ministarstva turizma, Kolašin ima sedam hotela sa ukupno 500 ležajeva. Tri hotela su sa četiri zvjezdice, i po dva sa tri i dvije.

Monstat broj turista u privatnom smještaju objavljuje samo na godišnjem nivou, a još nije poznato koliko ih je bilo 2019. godine. Iz Ministarstva turizma nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” upućena prije deset dana, koliko turista je posjetilo zimske turističke centre Žabljak i Kolašin tokom januara i u prvoj polovini februara, koliko je ostvareno noćenja u kolektivnom i privatnom smještaju i koliko je to više ili manje u odnosu na isti period prethodne godine.

“Vijesti” su pitale i da li će, shodno iskustvima iz ovogodišnje sezone, u plan pripreme naredne zimske turističke sezone ući nabavke topova i sistema za vještačko osnježavanje skijališta, kao i da li će zbog najavljenih promjena klimatskih uslova biti nekih drugih promjena u pripremama budućih zimskih sezona.

Prema planu razvoja skijaških centara iz 2018. godine, u njih će do kraja 2021. godine biti uloženo 113 miliona eura.

Druga Vladina strategija o uticaju klimatskih promjena iz 2015. godine, navodi da će zime bez snijega biti sve učestalije, naročito do 1.800 metara nadmorske visine, kao i da će do 2030. godine sniježne padavine biti manje za 30 odsto, a nakon toga i za 50 procenata.

Sva postojeća, ali i nova planirana skijališta, mahom su ispod 1.800 metara nadmorske visine.

Na otvaranju “Ski-centra Kolašin 1600”, sredinom decembra prošle godine, iz Ministartva turizma je saopšteno da će “prema ovoj godini mjeriti naredne uspjehe, ali ona predstavlja samo počatak razvoja turizma, i to ne samo zimskog”.

Najavljeno je i da će za ljubitelje zimskog sporta biti spremno sedam skijališta.

Krah sezone na Žabljaku ni statistika ne “pegla”

Turistička sezona ovog januara na Žabljaku je bila toliko loša da čak ni statistika Monstata nije mogla da je poboljša. Prema podacima Monstata, hoteli u takozvanoj prijestonici planinskog turizma imali su 1.218 turista, dok ih je u januaru prošle godine bilo 1.740. To je pad za oko 30 odsto.

Ostvareno je 3.390 noćenja, a lani 4.850. Prema tim podacima, prosječan turista se u žabljačkim hotelima u januaru ove godine zadržavao manje od tri dana.

To se poklapa sa izjavama turističkih poslenika, koji kažu da su imali nešto malo gostiju za Novu godinu i Božić, a da su ostalim danima praktično bili prazni.

Neki su čak i zatvoreni.

Savin kuk
Skijalište “Savin kuk” u subotu(Foto: Dada Janjić/Facebook)

U gradu podno Durmitora registrovano je 12 hotela sa ukupno 504 kreveta.

Zbog nedostatka snijega do prije nekoliko dana, na državnom Ski-centru “Savin kuk” moglo se skijati samo na jednoj, najkraćoj stazi.

O kakvoj sezoni je riječ svjedoči i snimak kamere “uživo” sa “Savinog kuka”, koji radnim danima liči na fotografiju, jer na skijalištu praktično nikoga nema.

1.725 turista iz Kine registrovano je tokom januara u Crnoj Gori. Ispred njih po brojnosti su albanski državljani (6,5 hiljada), srbijanski (3.000) i ruski (2.000). Ukupno turista u januaru je bilo 27,2 hiljade, ili 0,9 odsto više nego u istom mjesecu lani

Zimski centri, a gostiju više u proljeće i ljeto

Planinski turistički centri nemaju veliki udio u ukupnom turističkom prometu. Kolašinski hoteli su lani tokom cijele godine imali ukupno 43.575 gostiju, a žabljački 28.085. Budvanski su samo u avgustu imali 85.000 gostiju.

Prema podacima Monstata, značajniji broj gostiju zimske centre posjećuje van skijaške sezone i tokom godina kada ima snijega. Iako je lani bilo dosta snijega, u januaru je u kolašinskim hotelima bilo 3.500 gostiju, u maju 3.800, dok ih je u avgustu izbrojano 5.300.

U svim mjesecima pojedinačno od maja do oktobra bilo je više gostiju nego u januaru.

Ista situacija je i na Žabljaku. Lani u januaru bilo 1.700 hotelskih gostiju, u maju duplo više - 3.500, a u avgustu 4.600.

Bonus video: