Sastanak sa deleacijom Svjetske banke: Crna Gora postigla progres u fiskalnoj i finansijskoj sferi

Na sastanku je bilo riječi i o projektima koji se realizuju u Crnoj Gori, a koje finansira SB
719 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora je postigla progres u fiskalnoj i finansijskoj sferi, ocijenjeno je na sastanku predstavnika crnogorske delegacije i Svjetske banke, i izraženo očekivanje da bi druga garancija za razvojnu politiku mogla biti odobrena krajem ove ili početkom naredne godine.

Članovi crnogorske delegacije su na sastanku sa potpredsjednikom Svjetske banke (SB) za Evropu i Centralnu Aziju Cyrilom Mullerom, organizovanom u okviru proljećnog zasjedanja te finansijske institucije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nastavili razgovore o odobravanju druge garancije za razvojnu politiku.

„Konstatovano je da je Crna Gora postigla progres u fiskalnoj i finansijskoj sferi i izraženo očekivanje da bi se taj aranžman mogao odobriti krajem ove ili početkom sljedeće godine“, navodi se u zajedničkom saopštenju Centralne banke (CBCG) i Ministarstva finansija.

Na sastanku je bilo riječi i o projektima koji se realizuju u Crnoj Gori, a koje finansira SB.

Na sastanku crnogorske delegacije, koju predvode guverner CBCG Radoje Žugić i ministar finansija Darko Radunović, sa direktorom Evropskog odjeljenja MMF, Poulom Thomsenom, konstatovano je da je CBCG odabrala adekvante prioritete za naredni period, a koji se odnose na unaprjeđenje supervizije, mjere prevencije pranja novca i jačanje i modernizaciju platnog sistema.

Radunović je predstavio fiskalne pokazatelje za prethodnu godinu i projekcije na srednji rok, navodeći da su u prva dva mjeseca ove godine povećani prihodi budžeta od 18,5 odsto u odnosu na isti period prethodne.

Nastavljene su, kako je kazao, i strukturne reforme, naročito one od važnosti za dobijanje druge garancije za razvojnu politiku.

Na sastanku sa izvršnim direktorom Holandsko-belgijske konstituence u MMF-u, Antonijem Delanoyem razmotren je makroekonomski ambijent u Crnoj Gori, stanje u bankarskom sistemu i mjere fiskalne konsolidacije.

Članovi crnogorske delegacije su saopštili da su, uprkos rješavanju problema u malim nesistemskim bankama, indikatori poslovanja unaprijeđeni, što je doprinijelo očuvanju kreditnog rejtinga.

Sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u SB, Koenom Davidseom, delegacija je razgovarala o programima tehničke pomoći i izazovima u realizaciji projekata koje finansira ta finansijska institucija.

Delegacija je učestvovala i na regionalnoj radionici koju je organizovao Thomsen i na kojoj su predstavljene makroekonomske tendencije u Evropi.

„Konstatovano je da se očekuje nešto slabiji rast nego prethodne godine, ali da su makroekonomski fundamenti i dalje zadovoljavajući. Poseban segment radionice se odnosio na neefikasnost državnih preduzeća“, navodi se u saopštenju CBCG i Ministarstva finansija.

Bonus video: