Sindikat da plati Čivoviću 14.900 eura

Samostalni sindikat Rudnika boksita neka mi isplati novac kada proda 18.600 kvadrata zemljišta, predložio Čivović
74 pregleda 0 komentar(a)
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.02.2015. 19:17h

Viši sud je potvrdio djelimično usvojenu prvostepenu presudu radniku Rudnika boksita u stečaju Rašu Čivoviću koji je tužio Samostalni sindikat Boksita, koji predvodi Borislav Bojanović. Naloženo je mu ta organizacija isplati 14,9 hiljada eura na ime nerealizovanog socijalnog programa iz 2010. godine koji je važio i za sve ostale radnike.

Čivović je, osim Samostalnog sindikata, Privrednim sudom u Podgorici tužio poslodavca i tom tužbom potražuje dodatnih oko 18 hiljada eura.

„ Sindikat sad vjerovatno nema novca da isplati, ali sam preduzeo aktivnosti da mi taj novac bude isplaćen kada prodaju 18.600 kvadrata zemljišta Samostalnog sindikata, pored meteorološke stanice“, kazao je Čivović.

Njemu je 2010. izostala isplata otpremnine u iznosu od 29.900 eura, prema ponuđenom programu za prekobrojne radnike, jer konačnu odluku o tome nijesu željeli da potpišu bivši direktori CEAC-a. Ta firma Olega Deripaske je gazdovala Boksitima i podgoričkim KAP-om. Otpremnininu mu nisu odobrili ni iz državnog memadžmenta.

Čivović je bio radnik magacina goriva i godinama je ukazivao na nezakonitosti u tom nikšićkom preduzeću, ali se nadležni državni organi nisu ozbiljno bavili optužbama i sumničenjem koje je javno iznosio. U jednom sudskom sporu pravosnažno je kažnjen za klevetu. Prema toj presudi, dužan je da plati 1.700 eura. Od 2011. je raspoređen za referenta u administraciji Rudnika boksita.

Do Strazbura će se žaliti zbog klevete

Kažnjen sam pravosnažno za klevetu iako sam ukazivao na korupciju. To je jedinstven slučaj u Crnoj Gori, naglasio je Čivović.

On je rekao da je Ustavni sud odbio njegovu žalbu.

“Ali nema veze, ići ću dalje - do Strazbura . Nekome je to bilo u interesu da se sve zataška”, smatra Čivović.

Bonus video: