Sindikat uprave i pravosuđa traži od Vlade povećanje zarada: Kako je Crna Gora lider u regionu...

Na pitanje šta će uraditi ako ne dobiju prihvatljiv odgovor od Vlade i da li je u tom slučaju moguć štrajk, predsjednik sindikata Nenad Rakočević je kazao da sada vjeruju u dogovor sa Vladom a da će u suprotnom odlučiti o svojim koracima
3483 pregleda 3 komentar(a)
Sa presa, Foto: Luka Zeković
Sa presa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.09.2019. 15:48h

Sindikat uprave i pravosuđa traži od Vlade Crne Gore povećanje zarada zaposlenima u ovom sektoru od 15 odsto od januara naredne godine, saopštio je danas predsjednik ovog sindikata Nenad Rakočević.

Tu odluku donio je njihov Glavni odbor.

U ovom sektoru na državnom i lokalnom nivou radi oko 20.000 zaposlenih.

Na pitanje šta će uraditi ako ne dobiju prihvatljiv odgovor od Vlade i da li je u tom slučaju moguć štrajk, Rakočević je kazao da sada vjeruju u dogovor sa Vladom a da će u suprotnom odlučiti o svojim koracima.

On je naveo da su zarade za radnike u ovom sektoru ispod prosjeka, jer je plata za službenike sa srednjom stručnom spremom oko 350 eura, a sa višom oko 500 eura.

Kazao je da je za 15 odsto dogovorena povišica zaposlenih u javnom sektoru Srbije, a kako je Crna Gora, prema javnim podacima, lider u regionu trebala bi da se ugleda na susjede.

"Nama su posljednji put plate povećavane kroz izmjene zakona o zaradama u javnom sektoru 2016., kada je funkcionerima u A, B i C kategorijama povišica iznosila 25 do 30 odsto, dok je većini ostalih bila minornih do pet odsto a nekima nije ni povećana. Davno je sazrio trenutak da se traži povećanje zarada. Nadam se da će Vlada imati razumjevanje i za ovaj dio svojih službenika kao što im razumjevanja i za ostale. Ubjeđeni smo da novca ima, jer kao što je javnosti poznato para ima za sve drugo osim za običnog radnika", kazao je Rakočević.

On je naveo da se sada dešava da i zaposleni u javnom sektoru odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom.

"Apelujemo na Vladu, kao našeg poslodavca, da dobro obrati pažnju i da izađe u susret našem zahtjevu za uvećanjem zarada za 15 odsto, te da na taj način umanji sve veće nezadovoljstvo državne i lokalne administracije, kako bi uspjeli makar malo ispratiti sva ona povećanja cijena i sve skuplji život. Odnosno da bar malo poboljša standard svojih zaposlenih, kao što je poboljšan starješinskom kadru koji pripada grupama A, B i C", kazao je Rakočević tražeći i da se privede kraju usaglašavanje granskog kolektivnog ugovora za ovu oblast jer su svi rokovi već probijeni.

Sekretarka ovog sindikata Refadija Abdić kazala je da traže povećanje za izvršni kadar, koji nije odgovarajuće obuhvaćen Vladinim zakonom kada su povećavani koeficijenti.

Navela je i da ih tadašnje rukovodtsvo sindikata nije na valjan način zastupala prilikom izrade tog zakona.

"Samo tako je moguće pojasniti, kako je napravljena ogromna razlika u zaradama između državnih i lokalnih funkcionera s jedne i razlika u zaradama službenika i namještenika s druge strane, ili prostije rečeno između rukovodnog i izvršnog kadra", navela je Abdić.

Ona je kazala da model povećanja prepuštaju premijeru, odnosno da li će zarade biti povećanje kroz koje izmjene zakona ili povećanjem obračunske vrijednosti koeficijenta, a predlažu mu i varijantu da smanji razliku u zaradama između funkcionera i zaposlenih, tako što će "izvršiti pravednu raspodjelu iz enormno većeg u manje".

Budžet za narednu godinu, koji bi obuhvatio i ovu povišicu, treba biti pripremljen do 15. novembra.

Već su počeli pregovori sindikata zdravstva i prosvjete za povećanjem zarada u tim sektorima.

Bonus video: