Slaba naplata komunalija u Tivtu, porasli troškovi za putovanja

Lokalna administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) do isteka trećeg kvartala potrošila je ukupno 12.074.971 euro što je 53,76 od za 2019. planiranih izdataka od 21,46 miliona eura
862 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Od 1. januara do 30. septembra u budžet Opštine Tivat slilo se 14.668.400 eura, što je 65,31 od za 2019. godinu planiranog prihoda gradske kase koji iznosi 21.4561.000 eura.

To pokazuju podaci iz Informacije o ostvarenim prihodma i rashodima budžeta Opštine za devet mjeseci 2019, a koja će se naći pred odbornicima na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta 29. oktobra.

Lokalna administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) do isteka trećeg kvartala potrošila je ukupno 12.074.971 euro što je 53,76 od za 2019. planiranih izdataka od 21,46 miliona eura.

Podaci iz dokumenta koji ide pred odbornike međutim, ne pokazuju baš tako ružičastu finansijsku sliku „najuspješnijeg grada u dravi“, kako DPS lokalna i državna vlast vole da u medijima predstavljaju Tivat.

Naime, izvorni prihodi Opštine za devet mjeseci bili su tek samo oko 7,5 miliona eura, jer je u budžet za ovu godinu preneseno skoro 3,9 miliona eura neutrošenih sredstava iz prošlogodišnjeg budžeta, 1,5 miliona eura vratila joj je Vlada za kupovinu vatrogasnih vozila, a u prihode je uračunata i pozajmica od 1,5 miliona eura koju je Opština ljetos uzela od Prve banke, kako bi mogla raspisati tendere za gradnju tri kružna toka na Jadranskoj magistrali.

Posebno zabrinjava izuzetno nizak stepen ostvarenja planiranih prihoda od naplate raznih naknada, od čega je za devet mjeseci u gradsku kasu uplaćeno 1,11 miliona eura, što je tek 36,5 odsto od ukupnog prihoda planiranog za 2019. po tom osnovu.

Nastavljena je već duže vrijeme izražena boljka da tivatska lokalna administracija ne umije ili ne smije da naplati naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, odnosno komunalije koje treba da ubere od svih investitora novih objekata. Iako se u Tivtu gradi bukvalno na svim stranama, a nove stambene zgrade niču kao pečurke poslije kiše, Opština je od komunalija za devet mjeseci prihodovala samo 819.106 eura, što je tek 32,7 odsto od za ovu godinu planiranog prihoda od komunalija u iznosu od 2,5 miliona eura.

Na rashodovnoj strani, Opština je za devet mjeseci za plate i troškove radnika lokalne uprave izdvojila 3,95 miliona eura, transfere institucijama, pojedincima i NVO sektoru 1,25 miliona, a 1,07 miliona eura na otplatu dugova i obaveza iz prethodnog perioda.

Kapitalni izdaci na kraju trećeg kvartala iznosili su 5,69 miliona eura, što je nešto više od 47 odsto godišnjeg plana.

Zanimljivo je da skoro svi korisnici budžeta, osim Centra za kulturu gdje je to i logično s obzirom na to da on najveći dio svojih aktivnosti realizuje tokom ljetnje turističke sezone, na rashodovnoj strani za devet mjeseci bilježe ostvarenje planiranih izdataka u procentu manjem ili do 75 odsto.

Služba gradonačelnika neobično veliki "trošadžija"

Jedini neuobičajeno veliki "trošadžija" je Služba predsjednika Opštine koja je za devet mjeseci ostvarila rashode od čak 85 odsto svog za cijelu godinu predviđenog konta.

U strukturi tih izdataka vidi se ono za što opozicija već duže proziva gradonačenika Kusovca - prekomjerno zapošljavanje i presipanje javnih fondova, pa je tako Služba predsjednika Opštine na isteku trećeg kvartala već potrošila 94,3 odsto raspoloživih sredstava za izdatke po osnovu ugovora o djelu, 99,7 odsto planiranih izdataka za brendiranje grada, 99,1 odsto izdataka za službena putovanja, 99,6 odsto planiranih izdataka za reprezentaciju, te 99,5 odsto očekivanih svih troškova za medijske usluge i promotivne aktivnosti.

Bonus video: