SNP: Da vidimo kako će da se završi španska sapunica DPS-SDP

“Činjenica je da aktuelna Vlada više ne uživa povjerenje većine građana i ostaje samo da se to materijalizuje u Skupštini”, saopšteno je iz SNP-a
95 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2013. 19:50h

Socijalistička narodna partija (SNP) neće podnosti interpelaciju o radu Vlade u oblasti ekonomske politike dok se u Skupštini ne okonča rasprava o rebalansu budžeta, zvanično je odgovoreno “Vijestima” u toj partiji.

Iz te opozicione stranke interepelacija je najavljena nakon što je u Skupštinu početkom juna stigao dopis iz kabineta premijera Mila Đukanovića da Vlada neće poštovati zaključke zakonodavne vlasti od kraja aprila koji se odnose na Kombinat aluminijuma, već da ostaje pri svojim rješenjima.

Lider SNP-a Srđan Milić je 13. juna zvanično najavio interpelaciju, saopštavajući da je njen cilj da se Đukanovićevoj Vladi izglasa nepovjerenje.

S obzirom da je skupštinska rasprava o predlogu Vlade za izmjene budžeta krajem jula, jasno je da bi eventualna interpelacija SNP-a, prema rokovima iz Poslovnika Skupštine, mogla biti na dnevnom redu jesenje sjednice.

Iz SNP-a navode da ostaje da se vidi da li će se Krivokapić i Đukanović kao i uvijek do sada dogovoriti kako bi se još izvjesni period održali na vlasti

Nakon toga, izvještaj Vlade se dostavlja poslanicima i interpelacija se stavlja na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine koja se održava poslije dostavljanja izvještaja Vlade.

Ako Vlada ne dostavi mišljenje, onda je na dnevnom redu Skupštine po isteku roka koji je imala za izjašnjenje.

Sjednica na kojoj je trebalo da se razmatra rebalans budžeta bila je zakazana za 17. jul, ali su Đukanović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić dogovorili da se taj rok pomjeri za kraj jula.

Predlog rebalansa je Vlada usvojila 30. juna, a iz Ministarstva finansija je 2. jula saopšteno da je upućen Skupštini. Manja članica vlasti - SDP saopštila je da ne podržava predlog DPS-a o izmjenama budžeta zbog namjere da se poravnaju dugovi KAP-a za struju od 61 milion eura sa neplaćenim porezima Elektroprivrede na štetu državnog budžeta.

“Klub poslanika SNP- a je spremio interpelaciju o radu Vlade u oblasti ekonomske politike vezana za energetsko- metalurški reprolanac sa posebnim akcentom na KAP. Ipak, smatramo nepotrebnim da se ona u ovom trenutku podnosi prije nego se okonča španska sapunica, zvana rebalans budžeta, a koju nam ovih dana priređuje DPS - SDP koalicija”, saopštio je “Vijestima” u ime kluba poslanika te partije Goran Dašić.

Iz SNP-a dodaju da ostaje da se vidi da li će se Krivokapić i Đukanović kao i uvijek do sada dogovoriti kako bi se još izvjesni period održali na vlasti, a svaki njihov dogovor sve veća je cijena koju plaćaju građani.

“Činjenica je da aktuelna Vlada više ne uživa povjerenje većine građana i ostaje samo da se to materijalizuje u Skupštini”, saopšteno je iz SNP-a.

Đukanović je nedavno izjavio da ne odustaje od predloženog rebalansa, a ako se Skupštini ne sviđa može da izglasa nepovjerenje Vladi.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić je ocijenio 13. juna da je interpelacija bolje rješenje od prostog traženje glasanja o nepovjerenju Vladi, da država ne može čekati ni dan vremena i da je SDP već trebalo da bude van Vlade i formira neku novu Vladu.

Milić je 1. jula izjavio da će “sačekati rebalans u Skupštini, a odmah nakon toga predložiti interpelaciju o vođenju ekonomske politike Vlade, sa posebnim akcentom na KAP”.

On je nedavno rekao i da će interpelacija biti i o tome kako je predstavnik SDP, koji je u Vladi zadužen za ekonomsku politiku, Vujica Lazović sprovodio tu politiku.

Lider SDP-a je prošle sedmice kazao da ukoliko u Skupštini ne prođe rebalans budžeta postoje tri scenarija od kojih je prvi novi izbori, drugi da Vlada ponudi pitanje svog povjerenja i traži nove izbore i treći da 27 poslanika pokrene povjerenje Vladi.

Galerija

Bonus video: