SO Žabljak o stanju i problemima u preduzeću "Komunalno i vodovod"

Preduzeće je i dalje u velikim potraživanjima - cifra je dostigla preko 650.000 eura, od čega fizička lica duguju 365.000, a pravna oko 290.000 eura
810 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice, Foto: Obrad Pješivac
Sa jučerašnje sjednice, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 26.07.2019. 13:49h

Stanje i problemi u DOO “Komunalno i vodovod” iz Žabljaka, bili su kroz tri tačke dominantno zastupljeni na jučerašnjoj sjednici SO Žabljak. Počelo je sa izvještajem o radu za prošlu godinu koji je glasovima vladajuće DPS-SD većine dobio zeleno svjetlo.

I kako se to godinama provlači, preduzeće je i dalje u velikim potraživanjima. Cifra je dostigla preko 650.000 eura, od čega fizička lica duguju 365.000, a pravna oko 290.000 eura. Pretpostavka je da zastarjela potraživanja iznose 340.000 eura.

Odbornica Demokrata Rada Vemić smatra da je neko odgovoran a da se krivci ne traže jer “zna se ko je odgovoran, jer se zna kad je dug nastao."

"Krivaca je mnogo, a ponajviše prekomjerno zapošljavanje motivisano političkim razlozima”, kaže Vemić.

Da je aktuelni direktor naslijedio te probleme saglasan je Milanko Ćetković (SNP) koji je ranije bio direktor preduzeća. Kaže da je potrebno izviršiti svačiju odgovornost i pozabaviti se organizacijom rada u preduzeću jer ima višak zaposlenih i višak šefova. Insistirao je da se mora riješiti pitanje zastarjelih potraživanja i pojedinačnih zaduženja. Pritom je iznio podatak da 521 potrošač iz kategorije fizičkih lica duguje od 200 do preko 3.000 eura.

Da je bilo partijskih zapošljavanja potvrdio je Radovan Bošković, izvršni direktor u preduzeću dodajući da neće podnositi krivične prijave protiv svojih prethodnika. Naveo je da se radnicima duguju četiri posljednje plate i da se za duži period nijesu uplaćivali doprinosi na zarade zaposlenih. Napominje da su u ovoj godini izmirili 122.000 eura dugovanja zaposlenima i da se suočavaju sa velikim utroškom električne energije.

Više učesnika u raspravi istaklo je da treba uložiti dodatne napore da inkasanti ovog ljeta naplate što više dugovanja. Za izvještaj, koji je usvojen, glasali su odbornici koalicije na vlasti, dok je opozicija bila protiv ili uzdržana.

Uslijedila je rasprava po Programu rada Komunalnog preduzeća za ovu poslovnu godinu

Naime, u program su ukalkulisane stavke planiranog kreditnog zaduženja u iznosu od 200.000 eura, za koji bi garant bila Opština Žabljak, a saglasnost dala Vlada, kojim bi se riješila uplata zaostalih poreza i doprinosa za zaposlene.

Odbornik DP Spasoje Ostojić, a potom i predsjednik SO Žabljak Vidoje Tomčić, objasnili su da ne postoji zakonski osnov za realizaciju kreditnog zaduženja za te namjene već da u narednom period rješenje treba tražiti na drugi način.

Tako su završene diskusije i o Sanacionom planu, koji je odbornicima podnijet na upoznavanje, a odnosio se upravo na to kreditno zaduženje. O tome se odbornici nijesu izjašnjavali kao ni o Programu rada Komunalnog preduzeća za ovu poslovnu godinu već je to ostavljeno za neku od narednih sjednica.

Usvojena je odluka o auto taksi prevozu, imenovan žiri za dodjelu nagrade “17. septembar”, kao i izvještaj o ostvarenim primicima i izvršenim izdacima budžeta Opštine Žabljak za period januar-jun tekuće godine.

Bonus video: