SSCG: Protesti i štrajkovi posljednji institut borbe

Predstavnici SSCG rekli su da je standard većine zaposlenih ove godine na nižem nivou nego prethodne, jer su zarade ostale na istom nivou, dok je kupovna moć stanovništva umanjena zbog inflacije koja je uslijedila primjenom fiskalnih mjera.
1 komentar(a)
radnik, Foto: Shutterstock.com
radnik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.05.2018. 09:15h

Jačanje socijalnog dijaloga na svim nivoima preduslov je za poboljšanje položaja zaposlenih u Crnoj Gori, dok bi protesti i štrajkovi trebalo da budu posljednji institut za koji bi se radnici odlučili, ocijenjeno je iz Saveza sindikata (SSCG).

Iz te sindikalne organizacije su kazali da se protesti i štrajkovi, kao institut, mogu koristiti u borbi za poboljšanje položaja zaposlenih tek nakon što se iscrpe sve mogućnosti socijalnog dijaloga za ostvarenje radničkih prava.

Predstavnici SSCG rekli su agenciji Mina-business da je standard većine zaposlenih ove godine na nižem nivou nego prethodne, jer su zarade ostale na istom nivou, dok je kupovna moć stanovništva umanjena zbog inflacije koja je uslijedila primjenom fiskalnih mjera.

”Najteža situacija u pogledu zarada i uslova rada je u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu, gdje veliki broj zaposlenih prima minimalne zarade”, dodali su iz SSCG.

Oni su saopštili da su zarade zaposlenih u javnom sektoru ostale na prošlogodišnjem nivou, dok je prosječna u sektoru obrazovanja godinama ispod državnog prosjeka. Slična je, kako su naveli, situacija i sa službenicima u državnoj upravi.

”Treba imati u vidu i da je kvalifikaciona struktura zaposlenih u tim sektorima iznad prosječne na državnom nivou. I pored činjenice da smo prema visini prosječne zarade prvi u regionu Zapadnog Balkana, ipak imamo najnižu minimalnu zaradu, na koju je osigurano nešto manje od deset odsto zaposlenih, dok skoro polovina prima ispod 250 EUR mjesečno”, kazali su predstavnici SSCG.

Oni smatraju da se poboljšanje položaja zaposlenih može očekivati kroz realizaciju strateškog razvojnog cilja predviđenog Programom ekonomskih reformi u narednom periodu, koji podrazumijeva više stope ekonomskog rasta i njihovu održivost, što za posljedicu ima rast životnog standarda.

Iz SSCG su saopštili da se problemi s kojima se suočavaju zaposleni u Crnoj Gori odnose na visinu zarada, gdje se u nekim sektorima zloupotrebljava institut minimalne zarade, ali i njihovo kašnjenje.

”Prekovremeni rad koji se ne plaća postao je pravilo, a tu je i uskraćivanje slobodnih i dana godišnjeg odmora, rad za praznike i potpisivanje bjanko otkaza prije zasnivanja radnog odnosa”, naveli su iz SSCG.

Oni su dodali da se povećava broj zaposlenih u sektorima gdje je izražena najveća fleksibilnost radne snage, što znači da postoji potreba za stalnim radnim angažovanjem zaposlenih, zbog čega treba nastojati da oni dobiju ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

”Jedan broj poslodavaca potrebe za radnom snagom rješava preko agencija za zapošljavanje i onda kada za tim objektivno nema potrebe. Takvim postupanjem poslodavaca postavlja se pitanje da li postoji dostojanstveni rad i to je tema kojom treba da se bave svi socijalni partneri”, poručili su iz SSCG.

Bonus video: