Statis dao kredit i blokirao Kraljičinu plažu

Državna hotelska kompanija moraće kredit da vrati do 2025, ali joj je Statisova banka omogućila grejs period od dvije godine
421 pregleda 12 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.06.2018. 05:27h

Hotelsko turističko preduzeće (HTP) Miločer, u stoprocentnom vlasništvu Vlade, založilo je gotovo porušeni hotel Kraljičina plaža sa dvorištem kod Universal kapital banke, grčkog biznismena Petrosa Statis, na ime kredita od 867 hiljada eura.

Kredit je zaključen u maju, a hipoteka na Kraljičinu plažu, koja se već deset godina nalazi pod zakupom firme Adriatik propertis, takođe u vlasništvu Statisa, zvanično je upisana 30. maja, kada je Universal banka blokirala vrijednu imovinu u Miločerskom parku.

Državna hotelska kompanija moraće kredit da vrati do 2025, ali joj je Statisova banka omogućila grejs period od dvije godine.

“Hipoteka u iznosu od 867.000 eura u korist Universal Capital Bank sa rokom otplate do 17. maja 2025. i grejs periodom od 24 mjeseca sa zabranom otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca pristankom na izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti obezbijeđenog potraživanja”, upisano je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine kao teret na hotel i dvorište.

Kompanija Adriatic propertis zakupac je elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer, a prije 20- tak dana ogradila je stari hotel Kraljičina plaža i počela izmještanje i gradnju nove trafostanice u okviru budućeg hotelskog rizorta. Metalne, dva i po metra visoke panel ploče, postavljene su oko hotela i parcele na kojoj je predviđena gradnja budućeg depadansa.

Iako je još prije godinu Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo HTP Miločer, koji je vlasnik nekadašnjeg elitnog hotela i zemlje u Miločerskom parku, dozvolu da poruši Kraljičina plažu, kompanija grčkog biznismena odložila je ovaj poduhvat.

Do odlaganja rušenja je vjerovatno došlo i zbog činjenice što resor na čijem je čelu ministar Pavle Radulović još nije pozitivno odgovorio na zahtjev HTP Miločer i Adriatik propertisa da se izda građevinska dozvola za gradnju novog hotelskog kompleksa na mjestu Kraljičine plaže. Na mjestu stare Kraljičine plaže, trebalo bi da nikne novi hotelski kompleks sa depadansima, odnosno stanovima za tržište.

Predviđen je novi hotel, sa 60 hotelskih soba na četiri puta većoj površini od postojećeg, sa oko 22.000 kvadrata bruto izgrađene površine. Uz novi hotel sa osam etaža predviđena je gradnja i apartmanskog kompleksa sa 66 luksuznih stanova namijenjenih bogatoj klijenteli. Takođe, investitoru se omogućava rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena.

Protiv izdavanja dozvole je Opština Budva koja je dobila i svojstvo stranke u postupku za izdavanje dozvole. Skupšina opštine je prije pola godina jednoglasno usvojila odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka, kojim se suprotstavljaju izgradnji novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata u ovom nekada elitnom hotelskom kompleksu. Nova opštinska vlast ne želi da se u Miločerskom parku grade stanovi za tržište, a protiv toga su i mještani koji su najavili i proteste ukoliko se to odobri.

Adriatik zakupio svu imovinu koju traže Karađorđevići

Srpski prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati Vila Miločer, nekadašnji ljetnjikovac kraljevske porodice, zemljište u Miločerskom parku i nekoliko vila, kao i zemlja na kojoj je izgrađena Kraljičina plaža. Na tu imovinu 8. novembra upisana je zabilježba o postojanju restitucije. Trenutno sva imovina koju potražuju srpska kraljevska dinastija je pod višedecenijskim zakupom kompanije Adriatik propertis. Kompanija je dugoročni zakupac grad hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup Svetog Stefana, Vile Miločer i Kraljičine plaže sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.

Bonus video: