Stečajna uprava Solane najavila: Novi oglas za prodaju i zakup

Bivši direktor Solane Ljubo Gazivoda koji je bio zainteresovan za zakup kaže da su dosadašnji oglasi bili neozbiljni
68 pregleda 2 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Solana Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 22.09.2014. 08:05h

Stečajna uprava Solane uskoro će raspisati novi oglas za prodaju imovine najstarijeg ulcinjskog preduzeća. To je “Vijestima” potvrdio stečajni upravnik Ognjen Jovović nagovijestivši i novi oglas o poslovno- tehničkoj saradnji, odnosno zakupu.

"Broj oglasa za prodaju imovine stečajnog dužnika nije limitiran i moja obaveza je da to radim sve dok se ne pojavi kupac", kazao je Jovović.

Ni na jednoj, od do sada raspisanih 11 aukcija za imovinu Solane koja se prostire na skoro 15 miliona kvadrata zemljišta u zaleđu Velike plaže, nije stigla ni- jedna ponuda.

Na posljednjoj aukciji, cijena je bila 179 miliona eura, na narednoj će to vjerovatno biti koji milion manje kao što je bio slučaj do sada.

Jovović nije odgovorio na pitanje šta će biti sa opremom, jer je dotrajala i izložena zubu vremena.

"To je pitanje za vlasnike, moj posao je nešto drugo. Ne znam da li vlasnik ima namjeru da investira u održavanje opreme ali ja pokušavam da nađem način na koji bi Solana makar zadržala postojeći nivo sposobnosti da proizvodi", kazao je Jovović.

Bivši direktor Solane Ljubo Gazivoda, koji je bio zaintersovan za njen zakup, kazao je da je prvi oglas o poslovno tehničkoj saradnji bio neozbiljan.

Ove godine u Solani nije bilo berbe i to je treći put u 80 godina njenog postojanja

"Solana se ne daje pod zakup na godinu ili dvije i to je razlog što nijesam licitirao. Osim toga, u prvom oglasu nije bilo konkretnih uslova ili zahtjeva tako da su i moji poslovni partneri odustali od te namjere", kazao je on "Vijestima".

Gazivoda, koji se sada bavi uvozom i preradom soli, ocijenio je da u obzir dolazi samo višegodišnji zakup.

"Svi koji se bave ovim poslom, znaju da bi prva godina prohujala u investicijama jer Solana definitivno nema upotrebljivu opremu. U drugoj godini uporedo sa investicijama bilo bi u zavisnosti od vremenskih uslova, simbolične berbe. U trećoj godini zakupa, berba bi bila na nivou prosjeka u zadnjih nekoliko godina a tek kasnije mogli bi računati na berbu od 35 hiljada tona", kazao je Gazivoda.

Većinski vlasnik Solane je Eurofond a njegov direktor Bojša Šotra nije odgovarao na pitanja koja su mu poslata elektronskom poštom ni na SMS poruke.

Ove godine u Solani nije bilo berbe i to je treći put u njenoj 80 godina dugoj istoriji. Prvi put bilo je za vrijeme rata 1944. godine a zatim 1968. zbog velikog nevremena.

Oprema u katastrofalnom stanju, berbe nije bilo zbog kiše

Gazivoda je naveo da je u dva navrata obišao bazene i pogone Solane.

"Oprema je u katastrofalnom stanju, počev od samohodnog transportera preko dresina do pogona za preradu. Ipak bi najviše novca otišlo za zemljane radove", kazao je Gazivoda.

Jovović je istakao da u ovom trenutku ne vidi kupca za Solanu u zemlji ili regionu te da će zbog toga raspisati i oglas o poslovno- tehničkoj saradnji.

Ocijenio je da bi uzaludni bili napori da ove godine organizuju berbu zbog vremenskih uslova.

"I da smo pokušali, ne bismo uspjeli. Samo u jednom danu u junu palo je oko 130 litara kiše po kvadratu", kazao je on.

Zenka: Namjerno uništena

Lider DUA Mehmet Zenka pozvao je vlasnike Solane i stečajnu upravu "da se okanu njene prodaje".

"Treba oslušnuti i eksperte koji znaju kako sačuvati Solanu i proizvodnju. Ona je primjer namjernog uništavanja giganta. Javna je tajna da vlasnika ne zanima proizvodnja i da hoće da samo proda imovinu. Ako nastave ovako Solana će postati jezero bez bazena", kazao je Zenka.

On je naveo da radnicima treba isplatiti zarađeno i povezati staž.

Bonus video: