Struja za auto-put koštaće još sedam miliona

Vlada usvojila plan u februaru, zaboravljajući da je od poreza oslobodila kineski CRBC ali ne i svoj Monteput koji sada mora da uzima kredit uvećan za 6,6 miliona. Uvećani račun Monteputu kasnije plaćaju CEDIS i CGES, a oni trošak prebacuju na potrošače
4641 pregleda 11 komentar(a)
Nepredviđeni troškovi na svakom koraku: Sa gradilišta, Foto: Boris Pejović
Nepredviđeni troškovi na svakom koraku: Sa gradilišta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2019. 10:52h

Izgradnja elektromreže za dionicu auto-puta Podgorica - Kolašin koštaće 38,2 miliona eura umjesto planiranih 31,6 miliona, jer državno preduzeće Monteput za razliku od kineskog izvođača CRBC mora da plati i porez na dodatu vrijednost (PDV), saopšteno je “Vijestima” iz Monteputa koji upravlja tunelom Sozina.

Elektromreža je zajedno sa petljom Smokovac, vodovodnom mrežom i prilaznim putevima na ostalim petljama dio “zaboravljenih” radova kojih nema u ugovoru o izgradnji ove dionice koji je prije pet godina potpisao tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brojović sa kompanijom CRBC.

Vlada je na sjednici 14. februara ove godine usvojila finansijski plan Monteputa i time dala saglasnost da se ova kompanija zaduži za 31,6 miliona eura potrebnih za projekat napajanja ove dionice autoputa električnom energijom.

“Nakon usvajanja plana, tačnije 19. marta obaviješteni smo od Ministarstva saobraćaja da je Ministarstvo finansija dalo mišljenje da Monteput kao investitor ne može biti oslobođen plaćanja PDV-a prilikom realizacije pomenute investicije. Iz tog razloga uradili smo izmjenu finansijskog plana i ovog kreditnog zaduženja za iznos PDV-a od 6.636.000 eura, tako da je iznos kreditnog zaduženja 38.236.000 eura. Na izmjenjeni plan Vlada je dala saglasnost 25. aprila”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

Monteput će osim dodatnog troška za PDV-a platiti i dodatne kamate za neplanirani dio zaduženja od 6, 6 miliona eura. Nevjerovatno je da Vlada, uz prisustvo ministara finansija i saobraćaja, usvaja dokument i daje saglasnost za kreditno zaduženje na osnovu jedne računice, a da Ministarstvo finansija mjesec kasnije daje drugačije mišljenje.

CRBC je Zakonom o auto-putu oslobođen plaćanja skoro svih dažbina pa i PDV-a na usluge i robu potrebnu za gradnju auto-puta. Iz Monteputa su ranije saopštili da ih je Vlada obavezala da oni nađu izvođača za elektro mrežu na auto-putu jer je ponuda CRBC-a za taj posao bila preskupa. Nije navedeno kolika je bila ponuda kineskog izvođača, tako da nije jasno da li je njihova cijena bez PDV-a veća ili manje od sadašnje Monteputa od 38,2 miliona sa PDV-om.

Monteput će ovaj kredit dobiti od državnog Investiciono-razvojnog fonda, a on će taj novac dobiti od Evropske investicione banke. Nakon završetka izgradnje, kako je najavljivano iz Vlade, elektromrežu će preuzeti energetske državne kompanije CEDIS i CGES i Monteputu nadoknaditi troškove. Ove transakcije znače i da će CEDIS i CGES platiti više novca za istu mrežu, a oni će kasnije taj trošak prebaciti na potrošače električne energije.

Vladi je odgovaralo da dio zaboravljenih radova prebaci na druge izvođače jer aneksom ugovora sa CRBC-om ukupni “naknadni i nepredviđeni radovi” mogu iznositi najviše 10 odsto ugovorenog iznosa, odnosno 80,9 miliona eura. Vlada je već sa CRBC dogovorila da prvu fazu petlje izgradi za 30,5 miliona eura, a da grade i elektromrežu “naknadi radovi” bi već prešli 60 miliona samo za te dvije stavke.

Vrijednost ostalih radova koji nedostaju da bi ova dionica auto-puta bila u funkciji - vodovodna mreža, prilazni putevi na ostalim petljama i rekonsktrukcija i proširenje puta od Mateševa do Kolašina, nezvanično se procjenjuje na još 45 do 50 miliona eura. Tako da će CRBC i njegovi podizvođači bez izdvojene elektromreže biti na maksimalnih 80 miliona za “naknadne i nepredviđene radove”.

Kada je prije godinu i po izbila afera “petlja” i kada je CRBC odbio da je gradi tvrdeći da ona nije u ugovoru i u ugovorenoj cijeni od 809 miliona eura, premijer Duško Marković i ministar saobraćaja Osman Nurković tvrdili su da jeste i prijetili arbitražom. Kasnije su promijenili mišljenje, a sada i usvojili aneks ugovora kojim se petlja plaća dodatno. Tvrdili su i da će radovi biti završeni u roku, a sada pristaju na produženje za 17 mjeseci ne tražeći penale od izvođača radova niti krivca u svojim redovima.

Ova dionica od 42,5 kilometara autoputa na kraju će koštati sa osnovnim i zaboravljenim radovima, kamatama i kurnim razlikama oko 1,3 milijarde eura.

Bonus video: