Sumnjivi krenuli na Novi Duvanski

Montenegro duvan comerc prekršio je Zakon o duvanu 10. septembra 2014, potvrđeno je "Vijestima" ranije iz Agencije za duvan. Oni su tada prodali cigarete rožajskoj firmi "Stupa company", koja nije imala odobrenje za promet na malo duvanskim proizvodima
57 pregleda 2 komentar(a)
DKP, Duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
DKP, Duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2015. 20:55h

Mojkovačko preduzeće za trgovinu na veliko duvanskim proizvodima Montenegro duvan comerc ponudilo je dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata (NDKP) u iznosu od 8,04 miliona eura, bez kupovine državnih akcija.

Prema podacima iz Centralnog registra osnivač Montenegro duvan comerca je Željko Bulatović, a izvršni direktor i ovlašćeno lice Dragomir Begović.

Ova firma je povezana sa preduzećem Montenegro Tobacco Company (MTC) u okviru kojeg radi sumnjiva fabrika cigareta Tara u Mojkovcu.

Iz Tenderske komisije za privatizaciju, nakon što su juče otvorili jedinu ponudu na četvrtom tenderu za NDKP, saopšteno je da Mojkovačni nude posao za 86 radnika, od čega će u početku biti angažovano svega 50 od oko 200 zaposlenih.

Saopšteno je da se ponuđač opredijelio za dokapitalizaciju u visini obaveznog investicionog programa za izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje u iznosu od 8.040.000 eura.

"Ponudom preuzima obavezu da zaposli 86 novih radnika - 50 u prvoj fazi i 36 u drugoj. Najveći dio zaposlenih biće angažovano od postojećih zaposlenih i sa Zavoda za zapošljavanje iz Podgorice, a menadžerska struktura biće po potrebi angažovana i sa šireg prostora", saopšteno je iz vladine Tenderske komisije.

Sada je u starom DKP-u u stečaju, koji proizvodi cigarete mašinama NDKP-a radno angažovano oko 200 ljudi, od čega oko 170 stalno zaposlenih i 30-ak honoraraca. Prekobrojni u DKP-u, čije je zemljište prodato, očekuju isplatu otpremnina iz preostale stečajne mase ili, u najgorem slučaju, na teret poreskih obveznika.

Tenderom je predviđena privatizacija NDKP-a preko kupovine 100 odsto akcijskog kapitala ili dokapitalizacije, bez kupovine udjela države od 70 odsto i Glavnog grada od 30 odsto. Ponuđen je na prodaju kapital vrijedan ukupno 7.669.611 eura.

To znači da će, ukoliko Mojkovčani ispune investicioni program kroz dokapitalizaciju, biti vlasnici 51,17 odsto, dok će ukupan dio Vlade i Opštine biti sveden na 48,83 odsto.

Saopšteno je da bi kompanija obezbijedila proizvodni prostor od 7.000 kvadrata za obradu, pripremu i proizvodnju cigareta u prvoj i drugoj fazi, kupila dvije nove linije za pripremu i proizvodnju cigareta.

"Od postojeće opreme remontovati bi i rekonstruisali dio tehnološke linije za obradu duvana i dio opreme za pripremu, proizvodnju i pakovanje cigareta", saopšteno je iz komisije, koja će ocjenjivati formalnu ispravnost ponude, kvalifikovanosti ponuđača i ispunjenosti tenderom zahtijevanih uslova.

Tužilaštvo ispitivalo "Taru", zaobilaze Zakon o duvanu

Montenegro duvan comerc prekršio je Zakon o duvanu 10. septembra 2014, potvrđeno je "Vijestima" ranije iz Agencije za duvan. Oni su tada prodali cigarete rožajskoj firmi "Stupa company", koja nije imala odobrenje za promet na malo duvanskim proizvodima.

Tužilaštvo je tokom trogodišnje istrage provjeravalo da li se u fabrici duvana "Tara" u Mojkovcu proizvode lažne marke brendiranih cigareta, koje su namijenjene za šverc.

Sredinom septembra 2014. iz te kompanije saopštili su da su nakon trogodišnje istrage o poslovanju firme oslobođeni svih optužbi.

Te informacije nijesu zvanično potvrđene, niti demantovane iz tužilaštva.

Bonus video: