Tender za put na Čevo opet na popravnom

Izgradnja puta Cetinje - Čevo procijenjena na 37 miliona eura
3685 pregleda 4 komentar(a)
Savo Parača, Foto: Filip Roganović
Savo Parača, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.12.2019. 09:51h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki djelimično je usvojila žalbu firme “Briv Construction” iz Kotora i poništila više djelova tenderske dokumentacije i odredbi nacrta ugovora Uprave za saobraćaj, a u vezi s izgradnjom puta Cetinje - Čevo - Nikšić, dionica Cetinje - Čevo, dužine oko 23 kilometra, čija je procijenjena vrijednost 37 miliona eura.

Državna komisija je naložila Upravi za saobraćaj, kojom rukovodi direktor Savo Parača, da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti. Komisija će vratiti firmi “Briv Construction” 20.000 eura takse na žalu, a Uprava za saobraćaj firmi treba da plati 400 eura za troškove sastavljanja žalbe.

Uprava za saobraćaj je ponovljeni tender objavila 1. novembra ove godine, a zatim dala tri izmjene tenderske dokumentacije i sedam pojašnjenja.

Nacrt ugovora, međutim, nije usaglašen sa tačkom XV poziva za javno nadmetanje niti je Uprava bilo kojom drugom odredbom predvidjela obavezu izvođača radova da mu se dostavi detaljni dinamički plan izvođenja radova. Državna komisija je utvrdila da nije bio usaaglašen rok i način plaćanja po privremenim situacijama. Utvrđeno je i da je bilo više nepreciznosti koje su mogle dovesti do diskriminacije ponuđača.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki u oktobru je poništila prvi tender Uprave za saobraćaj za ovaj put. Na tom nadmetanju je takođe izabrana ponuda firme „Briv Construction“, koja je ponudila da će put izgraditi za 34,43 miliona eura.

Ponuda podgoričke firme “Bemax” bila je drugorangirana sa cijenom od 36,87 miliona eura. Trećeplasirana je “Mehanizacije i programat” sa 36,89 miliona eura, dok je ponuda tivatske firme “Sampetrol” odbijena kao neispravna.

Bonus video: