Tivat nije uzeo imovinu od Porta nakon otpisanog duga

Kusovac ne odgovara kada će Opština pokrenuti poces upisivanja novosagrađene komunalne infrastrukture u Porto Montenegru na lokalnu samoupravu na račun otpisanih komunalija od 5,6 miliona
7185 pregleda 11 komentar(a)
Kusovac, Foto: Opština Tivat
Kusovac, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac (DPS) ni nakon skoro mjesec nije odgovorio kada će Opština pokrenuti proces upisivanja novosagrađene komunalne infrastrukture u Porto Montenegru na lokalnu samoupravu. To shodno činjenici da je kompaniji Adriatic Marinas, koja stoji iza Porto Montenegra, Opština lani otpisala dug od 5,6 miliona eura na ime neplaćenih komunalija.

Ukoliko Opština ne upiše na sebe novu komunalnu infrastrukturu napravljenu na lokaciji Porto Montenegra, a čiju je gradnju „platila” Porto Montenegru prebijajući njegov dug za komunalije, izvjesno je da će Tivat pretrpjeti milionsku finansijsku štetu, a sumnje da je kompaniji data nezakonita pomoć iz javnih fondova dobiće potvrdu.

Ovaj kontroverzni postupak lokalne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu pod lupom je Agencije za zaštitu od konkurencije čiji je Savjet, na traženje delegacije EU u Crnoj Gori koja ovo pitanje smatra značajnim za otvaranje pregovaračkog Poglavlja 8 - Konkurencija, nedavno pokrenuo ispitni postupak utvrđivanja usklađenosti državne pomoći dodijeljene Adriatic Marinasu kroz ovaj otpis dugova, sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Savjet Agencije sumnja da je Opština Tivat, kao davalac državne pomoći, “dodijelila potencijalno neusklađenu državnu pomoć privrednom društvu Adriatic Marinas u iznosu od oko 5,6 miliona eura”.

Korist za investitora

Spornu novu komunalnu infrastrukturu Adriatic Marinas koristi za ostvarivanje dodatnih profita na način da je svoju kćerku kompaniju PM Power licencirao kao distributera električne energije koji struju jahtama i vlasnicima stanova u Porto Montenegru naplaćuje po uvećanim cijenama. Isti je slučaj i sa snabdijevanjem jahti vodom, a na većem dijelu novosagrađenih puteva kroz Porto nije dozvoljen javni pristup, što se ne bi moglo dogoditi da su ti putevi i saobraćajnice upisani na Opštinu Tivat kao vlasnika.

“To nije oprost dugova, to je kompenzacija za opremanje gradskog građevinskog zemljišta gdje je strateški investitor uložio novac i shodno uloženom novcu i shodno zakonu, sve pravno regularno, tražili su određeni iznos da se kompenzuje, imajući u vidu da su oni to sve uložili, a ono što je bilo obaveza Opštine Tivat u okviru te infrastrukture da ulože. Prema tome, to je kompenzacija za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i ovaj drugi dio pitanja - institucije su rekle svoje. Skupština kao najviši organ Opštine Tivat je rekla svoje, dala zeleno svjetlo, mišljenje specijalnog državnog tužioca koje je takođe obavezujeće, te tu ne vidim ništa sporno po osnovu potpisivanja tog ugovora”, kazao je Kusovac 13. avgusta prošle godine, neposredno prije nego što je stavio potpis na ugovor sa Porto Montenegrom kojim je pričinjena šteta gradskom budžetu od 5,6 miliona eura.

Na potezu Agencija

Do danas, Opština nije dobila i na sebe upisala 5,6 miliona eura vrijednosti nove elektro, vodovodne i putne infrastrukture u elitnom nautičkom kompleksu, čiji vlasnici zarađuju novac naplatom njenog korišćenja svojim klijentima.

Gradonačelnik Kusovac ni nakon mjesec, otkad su “Vijesti” pitale, nije odgovorio kako Opština Tivat dozvoljava da kompanija Porto Montenegro i njena kćerka kompanija PM Power dobiju licencu za snabdjevača električnom energijom potrošača u marini i naselju i stiču imovinsku korist na onome što bi trebalo da bude opštinska imovina.

Ukoliko se stanje po ovim pitanju ubrzo ne promijeni - Tivćani su nezakonito častili stranog investitora iznosom dovoljnim da on sagradi infrastrukturu koju komercijalno eksploatiše, a Agencija za zaštitu konkurencije morala bi da naloži Adriatic marinasu da ili Opštini vrati 5,6 miliona, ili da iz svog vlasništva isknjiži tu infrastrukturu i da bude upisana na Opštinu. Ta druga varijanta bi podrazumijevala i da Adriatic marinas više ne može da stiče ekstraprofit kao snabdjevač strujom i vodom.

Kontroverzni posao sa Porto Montenegrom ponikao je iz diskutabilnih odredaba kupoprodajnog ugovora za prodaju Arsenala i Doma vojske u Tivtu, koji su u jesen 2006. potpisali tadašnji premijer i lider DPS-a Milo Đukanović i tadašnji investitor Porto Montenegra, kanadski biznismen Piter Mank.

Bivša gradonačelnica Snežana Matijević (DPS) odbila je da potpiše kontroverzni ugovor od 5,6 miliona, sumnjajući u njegovu zakonitost, javno rekavši da ona „ne želi da pođe u zatvor“. Nakon toga je ubrzo i došlo do toga da ona napusti funkciju, a Kusovac je preuzeo mjesto gradonačelnika i potpisao ugovor sa Portom, a koji, uprkos javnim tvrdnjama gradonačenika i funkcionera DPS-a, nije „kompenzacija za komunalno opremanje“.

U ugovoru stoji da Opština Tivat Porto Montenegru na ime „do sada uloženih sredstava u ekološku sanaciju lokacije” Arsenala oprašta 541.441,37 eura, na ime „sredstava uloženih u rušenje objekata koji nemaju građevinsku dozvolu“ 827.411,05 te na ime „umanjenja iznosa, koji se odnosi na stvarne površine objekata izgrađenih prije 1945. godine“, sumu od 4.222.658,82 eura.

Nijedan od ova tri navedena osnova u ugovoru nema uporišta ni u jednom zakonu o planiranju i izgradnji prostora, odnosno Zakonu o finansiranju lokalne uprave koji važe, ni koji su važili u vrijeme sklapanja ugovora o prodaji Arsenala.

Mijenja se priča na pomen infrastrukture

Kad su Kusovcu novinari početkom ove godine pomenuli da ako je sa Portom napravio „kompenzaciju za komunalno opremanje,“ a ne častio tu kompaniju sa 5,6 miliona, mora novoizgrađenu infrastrukturu u marini upisati na Opštinu, gradonačelnik je promijenio dotadašnju priču, tvrdeći da je Portu obračunao samo površinu vojnih objekata Arsenala na čijem mjestu se gradi nautički centar.

Kusovac je objasnio da su stručna komisija i vještaci građevinske struke utvrdili da je dug od 2015. godine Porto Montenegra za komunalije oko 16 miliona eura i da je 5,6 miliona eura “uračunato za uklanjanje dijela objekata koji su se nalazili na lokaciji bivšeg Remontnog zavoda i koji su bili uknjiženi u listu nepokretnosti od strane vojno-stambene komisije”. Dodao je da je to “podrazumijevalo da su za te objekte plaćene dažbine, porezi i građevinske dozvole i da je po tom osnovu izvršena kompenzacija za opremanje građevinskog zemljišta.”

„Za svaku drugu infrastrukturu u dijelu puteva i saobraćajnica od 5,6 do 16 miliona eura opština je saopštila izričit stav da ukoliko dođe do kompenzacije da to bude uknjiženo na opštinu Tivat”, rekao je u februaru Kusovac.

On nije saopštio činjenicu da Arsenal nikada nije platio komunalije za većinu svojih objekata jer se nekadašnje vojno brodogradilište smatralo objektom od interesa za odbranu zemlje i bilo je izuzeto od tih dadžbina.

Bonus video: