Tivtu tegljač aviona, Podgorici vozilo za odleđivanje

Tegljač će u Tivtu znatno unaprijediti pružanje usluga avionima, i olakšati rad ekipama za zemaljsko opsluživanje i posadi vazduhoplova
3830 pregleda 3 komentar(a)
Električni tegljač kakav traži Aerodrom Tivat, Foto: Jetphotos.net
Električni tegljač kakav traži Aerodrom Tivat, Foto: Jetphotos.net

Prvi put u svojoj istoriji, aerodrom u Tivtu uskoro će dobiti specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi (tzv. pushback tegljač), a aerodrom u Podgorici vozilo za odleđivanje.

Aerodromi Crne Gore raspisali su tendere od 250.000 za tegljač i od 360.000 za vozilo za odleđivanje.

Tegljač će u Tivtu znatno unaprijediti pružanje usluga avionima, i olakšati rad ekipama za zemaljsko opsluživanje i posadi vazduhoplova, koji se sada rulanjem na sopstveni pogon, parkiraju na platformu tivatskog aerodroma ili sa nje odlaze na polijetanje. Traži se tegljač sa snagom i dimenzijama dovoljnim za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 90 tona.

Vozilo za odleđivanje specijalnom tečnošću prska krila i repne površine aviona. Iako klimatski uslovi u Podgorici gotovo nikada ne dovode do zaleđivanja na aerodromu, ACG se, ipak, nakon što je žestoka zima prije godinu i po na nekoliko dana uzrokovala velike teškoće u odvijanju avio–saobraćaja, opredijelio da nabavi tu skupu opremu.

Ponude za tegljač se primaju do 16. septembra, a odabrani ponuđač imaće rok od 150 dana od dana potpisivanja ugovora da Aerodromu Tivat isporuči novo vozilo i da obuči zaposlene koji će ga koristiti. Tender za vozilo za odleđivanje završava se 15. avgusta, a odabrani ponuđač imaće rok od 180 dana da ga isporuči.

Bonus video: