U Crnoj Gori registrovano 160 proizvođača organskih proizvoda

„Interesovanje poljoprivrednika u Crnoj Gori za organsku proizvodnju raste posljednjih godina"
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2014. 16:29h

U Crnoj Gori prošle godine je registrovano 160 proizvođača organskih proizvoda, dok ih je 21 sertifikovan, što potvrđuje da interesovanje poljoprivrednika za tu vrstu proizvodnje posljednjih godina raste, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„Interesovanje poljoprivrednika u Crnoj Gori za organsku proizvodnju raste posljednjih godina, o čemu svjedoči rast broja sertifikovanih i proizvođača koji su ušli u proces organske proizvodnje“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je njihov broj povećan od 2006. godine, kada je bilo sedam registrovanih organskih proizvođača.

Organska proizvodnja je prošle godine, kako su kazali, stimulisana kroz mjere jačanja konkurentnosti poljoprivrede i unaprjeđivanja kvaliteta proizvoda i održivog gazdovanja prirodnim resursima.

"Sertifikovani organski proizvođači podržani su sa 200 eura po zahtjevu. Direktna plaćanja po hektaru ili po uslovnom grlu stoke iznosila su 150 eura po hektaru za ratarske kulture i uzgoj ljekovitog bilja, 250 eura po hektaru za povrće, višegodišnje zasade i sjemenski i sadni materijal, 50 eura po uslovnom grlu stoke, dva eura po jedinki živine i 30 eura po košnici“, saopštili su iz Ministarstva.

Novcem iz Agrobudžeta prošle godine su podržana su 134 proizvođača kroz mjeru organska poljoprivreda, sa 78,73 hiljade eura. Kroz mjeru unaprjeđivanje kvaliteta proizvoda, podržano je 20 sertifikovanih proizvođača sa ukupno četiri hiljade eura, a isplaćen je i dug prema organskim proizvođačima iz 2012. godine.

Ministarstvo je prošle godine, u saradnji sa lokalnim samoupravama, organizovalo 18 radionica za poljoprivrednike, kako bi ih upoznali sa osnovnim principima biljne i stočarske organske proizvodnje, kao i zakonom u toj oblasti.

„Prema izvještajima predavača najčešća pitanja poljoprivrednika na seminarima odnosila su se na iznos subvencija, mogućnost plasmana na tržište, ostvarivanje veće cijene, zakonsku proceduru, mogućnost nabavke inputa, dozvoljenih sredstva za zaštitu, odnosno preventivu i liječenje domaćih životinja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo će, kako su najavili, nastojati da kroz finansijsku i edukativnu podršku, podstakne što veći broj poljoprivrednika da uđu u proces sertifikacije organske proizvodnje.

„Planirano je blago povećanje podrške u Agrobudžetu za ovu godinu i još obimnija kampanja informisanja poljoprivrednika“, poručili su iz Ministarstva.

Oni su dodali i da organska proizvodnja može biti veoma značajna za razvoj ruralnih područja, kako kroz povećanje dohotka na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, tako i kroz uvezivanje sa turizmom.

„Taj način proizvodnje ispunjava zahtjeve sve veće potražnje za zdravim proizvodima, kao i one koja se odnose na zaštitu životne sredine, očuvanje resursa i dobrobit životinja, kao prioriteta u poljoprivrednoj proizvodnji u narednom periodu“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: