U Igalo osim Norvežana stižu i Libijci

Institut Dr Simo Milošević slavi 70 godina postojanja. Zaposleni očekuju da nastave da rade u skladu sa ugovorom
1177 pregleda 1 komentar(a)
Institut osnovan 1949. godine, Foto: Slavica Kosić
Institut osnovan 1949. godine, Foto: Slavica Kosić

Najbrojniji gosti Instituta Dr Simo Milošević u Igalu, gdje je lani ostvareno 223 hiljade noćenja, su crnogorski pacijenti, zatim Norvežani, Šveđani i Njemci. To je “Vijestima” kazao direktor marketinga Instituta Nikola Mračević, ocijenivši da je prošla godina ipak bila uspješna iako nije nadmašena rekordna 1989. godina, kada je ostvareno 421 hiljada noćenja.

Institut ove godine slavi jubilej - 70 godina postojanja. Izvršna direktorica Gordana Rajović istakla je da očekuju da će i ova godina biti uspješna. Ona je rekla da je među najznačajnijim programima liječenje norveških pacijenata u Institut u Igalu o trošku njihove države, pojasnivši da ta saradnja traje već četiri decenije. Prva grupa Norvežana, najavljuje Rajović, doći će u Igalo u aprilu.

“Ove godine sklopljen je i ugovor o liječenju pacijenata iz Libije koji će u grupama u Igalo dolaziti tokom cijele godine”, rekla je Rajović.

Pregovori o prodaji Instituta Dr Simo Milošević su u toku. Konzorcijum češke kompanije Philibert i petrovačkog hotelsko-turističkog preduzeća Vile Oliva, privrednika Žarka Rakčevića, ponudio je deset miliona eura za 56,48 odsto državnih akcija Instituta „Simo Milošević” u Igalu i 27,94 miliona eura za investicije u narednih pet godina.

Menadžment Instituta očekuje da nakon predstojeće privatizacije Institut zadrži i razvije osnovnu djelatnost, te da svih 607 stalno zaposlenih i jos stotinak sezonaca nastave da rade u ovoj renomiranoj ustanovi u skladu sa opštim i granskim kolektivnim ugovorima. Doktorica medicinskog sektora Marina Delić kaže da je Institut prepoznatljiv po liječenju reumatičara, rehabilitaciji pacijenata sa neurološkim i kardiološkim oboljenjima, sa respiratornim oboljenjima i nakon sportskih povreda.

Ona je istakla da se Institut Igalo ubraja među najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu, zahvaljujući i konstantnom unapređenju postojećih i uvođenju novih programa liječenja i rehabilitacije. Gosti i pacijenti Instituta bile su mnoge poznate ličnosti: književnici, slikari, glumci, sportisti, naučnici i političari sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz svijeta.

Vojni ljekari Austrougarske prvi pisali o ljekovitim izvorima u Igalu

Iako su još davne 1875. vojni ljekari Austrougarske prvi pisali o mineralnim, ljekovitim izvorima u Igalu, Institut je zvanično osnovan 1949. godine na inicijativu dr Svetozara Živojinovića. Institut se tada zvao „Jadransko prirodno lječilište“, a terapije su se u početku koristile na svega 55 metara kvadratnih prostora

Bonus video: