U Kolašinu počeo da radi Agrobiznis centar - Vijesti.me
POLJOPRIVREDNICI NAJČEŠĆE TRAŽE SAVJETODAVNE USLUGE

U Kolašinu počeo da radi Agrobiznis centar

"U Agrobiznis centru će poljoprivrednim proizvođačima biti popunjena sva potrebna dokumentacija za razbe vrste premija i javnih poziva koje objavljuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja"

Žana Mirković i Bojan Despotović
Žana Mirković i Bojan Despotović (Foto: Opština Kolašin)

Ugovor, potpisan prije dva mjeseca između kolašinske Opštine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoje, realizovan je ovih dana,   otvranjem kancelarije Agrobiznis centra. 

U kancelariji će raditi dvoje mladih agronoma, čiji će posao biti, kako objašnjavaju, između ostalog, i da daju savjete poljoprivrednicima, ali i pomognu pri pisanju projekata i popunjavanju dokumentacije.

Agronomi Žana Mirković i Bojan Despotović već su, kako kažu, počeli da obilaze sela i katune.

"Poljoprivrednicima predočavamo šta šta mogu da dobiju i šta treba da traže od Agrobiznis centra.Takođe, na terenu pokušavamo da uočimo probleme  stočarstva i biljne proizvodnje, damo stručne savjete, predloge... Do sada smo obišli dio Sinjavine, katune Ošljak, Potrk, Katun Bojića. Posjetili smo brojna poljoprivredna gazdinstva, kao i katun Vranjak na Bjelasici", kažu zaposleni u Agrobiznis centru.

Prvih sedam dana rada Agrobiznis centra, posjećenost je bila, tvrde,   više nego zadovoljavajuća. 

Najčešće su tražene savjetodavne usluge iz oblasti stočarstva i biljne proizvodnje.  

"U Agrobiznis centru će poljoprivrednim proizvođačima biti popunjena sva potrebna dokumentacija za razbe vrste premija i javnih poziva koje objavljuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Zahtijevaće se da se ubuduće omogući da se u kancelariji Agrobiznis centra, mogu registrovati poljoprivredni proizvođači, jer su do sada to bili prinuđeni da čine u susjednim opštinama", objašjavaju u Agrobiznis centru.