Ugovor sa ZIB bio je legalan

Apelacioni sud je potvrdio presudu Privrednog o regularnosti ugovora ZIB -a i Tehnoprometa, ne ulazeći u to da li je i kako imovina plaćena
191 pregleda 1 komentar(a)
Đona Janković, Foto: Anto Baković
Đona Janković, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 16.02.2016. 19:44h

Apelacioni sud potvrdio je presudu Privrednog suda i odbio tužbeni zahtjev bivših radnika Tehnoprometa u likvidaciji iz Bara.

Oni su tražili da se oglasi ništavim Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji iz 2002. po osnovu kojeg je Zavod za izgradnju Bara ( ZIB ), privatna firma bivšeg gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića, za samo 148.500 eura uknjižila na ZIB imovinu Tehnoprometa milionske vrijednosti, a potom je rasprodala drugim kupcima.

Vijeće Apelacionog suda, kojim je predsjedavala Marija Marinković, potvrdila je presudu sudije Milice Popović koja je utvrdila da je Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, zaključen u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima (koji je bio na snazi 2002), ovjeren u Osnovnom sudu u Baru, te da ne postoji nijedan razlog njegove ništavosti.

Privredni sud prethodno je odbio i tužbeni zahtjev bivših radnika da se oglase ništavim kupoprodajni ugovori po osnovu kojih su ostali tuženi u ovom sporu Željko Jovović, Dragiša Dedić, Vukmir Grujić i Zejnel Šabović, kupili nekretnine (bivšeg Tehnoprometa) od Pavićevićevog Zavoda za izgradnju.

Sud je utvrdio da su Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji zaključenim 29. jula 2002. utvrđena međusobna prava i obaveze po osnovu trajnog rješavanja statusa zaposlenih radnika Tehnoprometa.

"Takođe, ne stoje navodi žalbe, da su predmetni kupoporodajni ugovori ništavi, iz razloga što kupoprodajna cijena nije uplaćena na račun prodavca kod poslovne banke, ni uplatom na blagajni, jer ta činjenica nije od značaja kao razlog za ništavost ugovora, već bi samo mogla biti razlog za raskid, a ne i razlog za ništavost istog”, navodi se dalje u presudi Apelacionog suda.

U doba sklapanja spornog ugovora izvršni direktor ZIB -a bio je Pavićević koji je potom stekao kontrolni paket akcija tog barskog preduzeća.

Zamjenik osnovnog državnog tužioca u Baru Radovan Đurišić nakon višegodišnje istrage odbacio je krivičnu prijavu bivših radnika protiv Pavićevića, Dragana Kovačevića, aktuelnog šefa Uprave za nekretnine i bivšeg direktora PJ Uprave za nekretnine Bar, bivšeg direktora Tehnoprometa Slavoljuba Glišića, i još nekoliko lica, koji su bili sumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

Žalba za Vrhovni sud

Bivši radnici Tehnoprometa iz Bara bili su iznenađeni i, kako su kazali, u šoku kada su saznali za presudu Apelacionog suda.

Njihov predstavnik Đona Janković potvrdio je "Vijestima" da su angažovali advokata i da će Vrhovnom sudu podnijeti zahtjev za reviziju ovog sudskog postupka.

Bonus video: