Ukidaju krizni porez, budžet "težak" 2,57 milijardi

Krizni porez je uveden kao privremena mjera 2013. godine. Od tog poreskog opterećenja, državna kasa je do sada dobila desetine miliona eura
21329 pregleda 17 komentar(a)
Ovogodišnji budžet je "težak" oko 2,2 milijarde (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ovogodišnji budžet je "težak" oko 2,2 milijarde (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.11.2019. 00:29h

Krizni porez na plate će biti ukinut, odnosno nije planiran na prihodnoj strani državne kase za iduću godinu, tvrde u Vladi.

Komisija za ekonomsku politiku (KEP) juče je razmatrala Nacrt zakona o budžetu za 2020. kojim je planirano da državna kasa iznosi 2,57 milijardi eura, saznaju "Vijesti".

Taj iznos uključuje primitke iz tekućih prihoda (porezi, doprinosi, takse, naknade...), kao i iznos dobijen iz zaduženja.

Ovogodišnji budžet je "težak" oko 2,2 milijarde eura.

Krizni porez za bruto primanja iznad 720 eura uveden je 2013. godine kao privremena mjera. Postepeno je smanjivan sa prvobitnih 15 odsto na 11 odsto.

Ministar finansija Darko Radunović je u januaru najavio mogućnost ukidanja tog nameta.

Od iduće godine poreska stopa treba da bude za sve zarade devet odsto umjesto 11 za iznos iznad prosječne plate.

Od ovog poreskog opterećenja, državna kasa je dobila desetine miliona eura.

Vlada će najvjerovatnije danas da usvoji predlog budžeta, nakon čega planira predstavljanje plana. Zakonska obaveza je da izvršna vlast do 15. novembra dostavi Skupštini Crne Gore godšinji plan prihoda i rashoda.

Jedna od novina u budžetu za 2020. biće već najavljeno povećanje zarada za zaposlene u prosvjeti i zdravstvu od oko 20 miliona bruto. Od toga se 13 miliona odnosi na prosvjetu.

Šta donosi plan Vlade za 2020. opširno čitajte u "Vijestima" za 14. novembar

Bonus video: