Ulcinj: Izgradnja hotela Galeb opet odložena, Vlada i kupac ćute

Rokšped je kupio Galeb, sa pripadajućim zemljištem, 5. septembra 2006. godine za 5,75 miliona eura
528 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2013. 21:07h

Izgradnja novog hotela Galeb u Ulcinju, koja je trebalo da počne 1. oktobra, ponovo je odložena iz nepoznatih razloga.

Podgorička kompanija Rokšped, vlasnik više od 20 hiljada kvadrata atraktivnog zemljišta na kome treba da gradi novi hotel, tako je probila još jedan rok uz prećutnu saglasnost Vlade čiji je Savjet za privatizaciju na sjednici od 17. septembra „definisao zadatke na prevazilaženju zastoja u realizaciji kupoprodajnog ugovora za hotel Galeb u Ulcinju“.

“Vijesti” iz ministarstva nijesu dobile odgovor na pitanje da li je Vlada zaključila novi aneks ugovora sa Rokšpedom.

Ni iz Rokšpeda nijesu stigli ugovori na pitanja dostavljena još prije 15-ak dana o tome da li je zaključen novi aneks ugovora, da li su plaćene garancije, da li kompanija ima novac za gradnju, ako ima zašto su probijeni rokovi i zašto je na sajmu u Minhenu tražen partner, kako je moguće zaključiti ugovor sa precizno definisanim rokovima a ne znati da fale planovi i kada će konačno početi radovi.

“Vijestima” je početkom godine pomoćnik ministra turizma Olivera Brajović kazala da je aneksom ugovora koji će biti ponuđen Rokšpedu precizirano da ta podgorička kompanija najkasnije do 15. septembra ove godine mora aplicirati kod nadležnog ministarstva za izdavanje građevinske dozvole.

“Najkasnije do 1. oktobra 2013. moraju početi glavni građevinski radovi na izgradnji 'Galeba', a najkasnije do kraja aprila 2016, hotel mora biti izgrađen i stavljen u funkciju”, kazala je tada Brajovićeva.

Lokacija bvšeg Hotela Galeb (FOTO: Samir Adrović)

Ona je naglasila da je predloženo da se aneksom ugovora definišu odredbe kojima se ugovor automatski raskida u slučaju neispunjenja obaveze u datom roku.

Rokšped je kupio Galeb, sa pripadajućim zemljištem, 5. septembra 2006. godine za 5,75 miliona eura. Osnovnim ugovorom kupac se obavezao da u hotel uloži 15,4 miliona eura i da on ima pet zvjezdica. Kako piše u ugovoru, prva investiciona godina trebalo je da počne u januaru 2007, a novi Galeb je prve goste trebalo da dočeka početkom 2009.

Ulcinjska rivijera i Rokšped su u junu 2008. potpisali aneks ugovora, ali ni rokovi iz tog akta, koji su produženi za dvije i po godine, nijesu poštovani. Koliko je Vlada u cijelom poslu brinula o interesima grada, mještana, ali i države svjedoči poslednji stav iz člana tri aneksa ugovora u kome je investitora definitivno oslobodila imperativnih rokova za gradnju hotela. U tom stavu piše „da u slučaju da ni rok iz prethodnog stava ne bude realizovan, ugovorene strane saglasne su da aneksom II osnovnog ugovora odrede novi početak prve investicione godine“. Ulcinjska rivijera je aneks potpisala 09. 06. 2008, a Rokšped tri dana kasnije.

Rokšped iz osnovnog ugovora nije realizovao nijednu odredbu utvrđenu rokovima osim one koja se odnosila na isplatu dogovorenog iznosa za objekat i zemljište. Te odredbe imale su i raskidne klauzule ili uslove, ali Vlada nije posegla ni za jednom. Tako je Rokšped prvu bankarsku garanciju u iznosu od 1,26 miliona eura morao dostaviti do 30. oktobra 2006. sa rokom važenja do 31. decembra 2007. Drugu garanciju u iznosu od 273,5 hiljada eura, morali su da uplate do 15. decembra 2007. sa rokom važenja do 31. decembra 2008.

“Garancija za obezbjeđenje investicija bitan je element ovog ugovora pa za slučaj da je kupac ne preda u predviđenom roku, ugovor će se smatrati raskinutim a hotel će ponovo biti uknjižen na prodavca”, piše u članu 9 osnovnog ugovora. U istom članu, stoji „da ukoliko kupac ne bude poštovao predviđeni plan investiranja, izvršiće se naplata garancije u roku njenog dospjeća za tu godinu što ne oslobađa kupca daljeg investiranja“.

Prema informacijama “Vijesti”, bankarska garancija nije nikada aktivirana. Imajući u vidu da je aneks zaključen skoro dvije godine kasnije sa novim rokovima, postavlja se logično pitanje zašto nije poštovan osnovni ugovor, odnosno zašto on nije raskinut i imovina ponovo uknjižena na prodavca ili zašto makar nije aktivirana prva bankarska garancija koja je morala biti uplaćena 30. novembra 2006. godine.

Aneskom, Rokšped se obavezao da prvu garanciju u iznosu od 650 hiljada eura preda mjesec prije ispunjenja uslova za početak prve investicione godine a drugu u iznosu od 1,1 milion, mjesec nakon početka prve godine investicionog ulaganja.

Aneksom nije izmijenjena odredba da će u slučaju da kupac ne preda na vrijeme bankarsku garanciju, ugovor biti raskinut.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu kazao je ranije “Vijestima” da su se svi uslovi za gradnju Galeba stekli mnogo ranije.

Hotel Galeb je izgrađen 1982. godine na južnoj padini Pinješa i računajući pet vila, raspolagao je sa oko 400 ležaja. Imao je tri zvjezdice a prodat je tek na četvrtom međunarodnom tenderu

Stečaj u Ulcinjsko rivijeri uveden je 22. marta 2004. godine na zahtjev lokalne Elektrodistribucije zbog duga za struju u iznosu od 230 hiljada eura. Budvanska rivijera imala je tada mnogo veći dug od Ulcinjske rivijere ali EPCG ili Vladi nije palo na pamet da i u njoj uvede stečaj. Naprotiv, upravo u to vrijeme Vlada je Budvanskoj rivijeri kupovala namještaj u Italiji. Zato Budva danas ima hotele, a Ulcinj ni Galeb ni Lido uprkos tome što su ova dva hotela godinama bili bolje rangirani kod njemačkih turoperatera.

Elitni kuvari postali prodavci u trafikama

Nakon što je srušio hotel Galeb i iz njega prodao sve što se moglo prodati, strateški Vladin investitor morao je da prekvalifikuje radnu snagu. Tako su elitni kuvari, konobari i recepcioneri koji su govorili i po nekoliko jezika, postali prodavci na Rokšpedovim maloprodajnim objektima.

U ponudi za izmjenu ugovorenih uslova rada, zaposleni su mogli da biraju - da prihvate nova radna mjesta ili da budu otpušteni. “Trenutno se hotel nalazi u izgradnji pa ne možete obavljati poslove koje ste obavljali u vrijeme rada hotela”, piše između ostalog u ponudi iz aprila 2009. Advokat Sami Mišeri, koji zastupa radnike, kazao je da je njihov položaj poražavajući.

“Oni danas primaju blizu 200 eura u koje su uračunati i topli obrok, prevoz i minuli rad”, kazao je on “Vijestima”. U Osnovnom sudu u toku je spor radnika i vlasnika oko neisplaćenih naknada za minuli rad.

Brukanje i sa Lidom

Koliko su Savjet za privatizaciju, tenderska komisija i stečajna uprava bili u žurbi da što prije raskrčme imovinu Ulcinske rivijere, govori i činjenica da su u osnovnom ugovoru kupcu Lida, firmi “Capital estate”, pogrešno napisali ime.

Skandal je ispravljen tek 10 mjeseci kasnije u prvom aneksu ugovora kada je u članu 2 navedeno da se ispravlja štamparska greška u nazivu kupca, te umjesto “Capital esate” treba da stoji “Capital estate”. Ni to nije pomoglo jer su Rusi kasnije zaključili još jedan ugovor sa Vladom o produženju rokova za gradnju Lida. U međuvremenu, investitor je srušio jedan od simbola grada na Velikoj plaži a novi hotel sagradio u Budvi.

Galerija

Bonus video: