Uspostaviti trend smanjenja javnog duga

Preporuke u oblasti realnog sektora odnose se na unapređenje konkurentnosti, na mikro i makro nivou, podsticanje razvoja, dominantno u ključnim sektorima privrede i dalje unaprjeđenje institucionalnog ambijenta
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 31.10.2017. 20:27h

Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je juče preporuke Vladi za vođenje ekonomske politike u narednoj godini koje su grupisane u četiri dijela (realni sektor, finansijski sistem, fiskalna politika i statistika).

“Preporukama se podržava podsticanje potencijala rasta i povećanje i unapređenje ukupne stabilnosti sistema, uz istovremeno saniranje svih prepoznatih ranjivosti crnogorske privrede”, saopšteno je nakon sjednice Savjeta iz vrhovne monetarne institucije.

Preporuke u oblasti realnog sektora odnose se na unapređenje konkurentnosti, na mikro i makro nivou, podsticanje razvoja, dominantno u ključnim sektorima privrede (turizmu, energetici, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji) i dalje unapređenje institucionalnog ambijenta.

“Opšti cilj preporuka u oblasti finansijskog sistema je očuvanje njegove stabilnosti, kroz obezbjeđenje nesmetanog i stabilnog funkcionisanja svih segmenata sistema i efikasno posredovanje u oblasti finansijskih usluga. Preporuke u oblasti fiskalne politike u potpunosti podržavaju dugoročne ciljeve Fiskalne strategije za period od ove do 2020. godine. One se odnose na na jačanje fiskalne stabilnosti i uspostavljanje opadajućeg trenda javnog duga”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, preporuke date u oblasti statistike imaju za cilj postizanje potpune harmonizacije zvanične statistike sa pravnom tekovinom Evropske unije.

Bonus video: