Većina radnika Željezare potpisalo peticiju: Ima li povišice znaće se za mjesec

U Željezari radi oko 320 radnika, od kojih je stotinu ugovoraca. Prosjećna plata radnika Čeličane je oko 350 do 400 eura i, kako tvrde, iako su obećali da će istu u novembru povećati to se nije dogodilo
83 pregleda 3 komentar(a)
Željezara Toščelik, Foto: Arhiva Vijesti
Željezara Toščelik, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.01.2018. 16:49h

Do kraja februara radnici nikšićke Željezare Tosčelik znaće da li će im uprava povećati zarade.

"Peticiju su potpisali svi radnici Čeličane i ovoga puta svi smo jedinstveni. Već pet godina ukazujemo kako se radi u Željezari. Dešava se ono na šta stalno ukazujemo da su uslovi rada nikakvi, a plate mizerne", kazao je predsjednik Sindikata Pero Kadović.

U Željezari radi oko 320 radnika, od kojih je stotinu ugovoraca. Prosjećna plata radnika Čeličane je oko 350 do 400 eura i, kako tvrde, iako su obećali da će istu u novembru povećati to se nije dogodilo.

"Sve se povećalo, a plate su ostale iste. Ali, pričekaće da vidimo šta će biti do kraja februara do kada treba da nam pošalju odgovor da li će se plate povećati. Iz uprave su nam rekli da treba da se čuju sa njihovim Bordom direktora i da će nam poslati odgovor u pisanoj formi", kazao je Saša Tomić.

Iz Tosčelika ne žele da odgovaraju na pitanja novinara, a radnici se nadaju da će na njihovu peticiju o povećanju zarade pozitivno odgovoriti.

Nikšićku Željezaru je iz stečaja u junu 2012.godine kupila turska korporacija Tosjali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik, za 15,1 milion eura. Novi vlasnik je, prilikom preuzimanja Željezare, kazao da će za tri godine uložiti 35 miliona eura, povećati broj radnika na 550, godišnje proizvoditi 400.000 tona čelika i ostvariti promet od 500 miliona eura.

U pogonu Čeličane je 16.januara došlo do eksplozije peći kada se u starom željezu našla granata. Srećom, povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je manja materiijalna šteta na elektrolučnoj peći. Dva dana kasnije radnici su prilikom čišćenja peći koja je oštećena usljed havarije, pronašli još jednu granatu i pozvali policiju.

"Policijski službenici CB Nikšić i službenici Direktorata za vanredne situacije su izašli na teren i utvrdili da se radi o granati koja je jednim dijelom zatvorena - zatopljena za metalne djelove peći. Od strane službenika Direktorata za vanredne situacije predmetno ubojno sredstvo biće izuzeto kada se stvore uslovi za nesmetanu delaboraciju. Lice mjesta se obezbjeđuje od strane policijskih službenika CB Nikšić", odgovorili su "Vijestima".

"Kada je dobra privatizacija, zašto nikada nijesu novinare uveli da vide te investicije o kojima pričaju. Fantomska privatizacija i firma. Nikada nas niko iz lokalne uprave nije kontaktirao da pita kako nam je, u kakvim uslovima radimo", kazao je Kadović.

Ni nakon više od pet godina gazdovanja Željezarom, Tosčelik još nije dobio ekološku saglasnost, kao ni integrisanu dozvolu za rad.

Turska kompanija je 2014. kupila i dva bivša Željezarina pogona - Radvent za oko milion eura i Livnicu za 1,2 miliona.

Bonus video: