Vlada traži nove lokacije za razvoj poslovanja na kojima će važiti niz olakšica

Potencijalne olakšice koje nudi poslovanje u zoni su sređeno infrastrukturno zemljište sa svim dozvolama, manje cijene zakupa poslovnih prostora...
166 pregleda 0 komentar(a)
Marko Vujović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marko Vujović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.08.2011. 19:06h

Vlada je u cilju podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća i ravnomjernog regionalnog razvoja izradila Plan razvoja biznis zona i u saradnji sa opštinama započela je sakupljanje informacija o potencijalima za njihovo osnivanje.

To je u razgovoru za "Vijesti" kazao pomoćnik ministra ekonomije za privatizaciju i transformaciju Marko Vujović.

Prema planu korisnici zona mogu biti mala i srednja preduzeća koja se bave lakom industrijom koja ne zagađuje životnu okolinu, a u koje spada niz industrijskih grana koje svoju proizvodnju baziraju na sredstvima za potrošnju (prehrambena, tekstilna, industrija duvana, industrija namještaja, elektronska industrija, kao i dorada i sklapanje finalnih proizvoda).

"Prednost će imati djelatnosti iz oblasti proizvodnje robe, a zatim poslovi dorade i sklapanja. Djelatnosti skladištenja robe i repromaterijala mogu se dozvoliti, ali u ograničenom obimu i vrsti. Osnovni uslovi koje preduzeće treba da ispunjava su da ima predstavništvo u Crnoj Gori i da je u privatnom vlasništvu. Potencijalne olakšice koje nudi poslovanje u zoni su sređeno infrastrukturno zemljište sa svim dozvolama, manje cijene zakupa poslovnih prostora, manji troškovi administracije, povezivanje komplementarnih zanimanja, novo zapošljavanje....", kazao je Vujović.

Olakšice kod zapošljavanja određenih kategorija radnika

Korisnici biznis zona mogu, kako je objasnio Vujović, da ostvare olakšice na državnom i regionalnom nivou i to na državnom kroz oslobađanje od plaćanja poreza na dobiti i zapošljavanjem određenih kategorija radnika (lica sa invaliditetom, lica sa najmanje 50 godina starosti, lica koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje duže od pet godina, nezaposlenih sa više od 25 godina staža osiguranja koji su korisnici novčane nadoknade).

Vujović je objasnio da je o predviđenim olakšicama na lokalnom nivou potrebno pregovarati sa predstavnicima opštine u čijem je vlasništvu zona

Ako privrednik zaposli neku iz posebnih kategorija radnika, prema riječima Vujovića, neće plaćati doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Olakšice na lokalnom nivou su u dijelu plaćanja komunalija i drugih nadoknada, povoljnih cijena zakupa za biznis zone, mogućnosti definisanja povoljnog modela privatno-javnog partnerstva i infrastrukturno opremanje na područjima gdje ne postoji.

Vujović je objasnio da je o predviđenim olakšicama na lokalnom nivou potrebno pregovarati sa predstavnicima opštine u čijem je vlasništvu zona.

Važna je dobra saobraćajna veza i ekologija

Da bi se osnovala biznis zona potrebno je, prema riječima Vujovića, usvojiti pravilnik o utvrđivanju kriterijuma i postupaka za dodjelu u zakup poslovne zone, pravilnik o načinu korišćenja prostora zone i izraditi tipski ugovor o odnosima operatora i korisnika zone.

"Unaprijed projektovana i realizovana biznis zona privlačna je za investitore industrijskih i njima srodnih preduzeća jer se ne moraju brinuti o tome kako da dođu do prostora gdje su urbanističkim planovima takve zone predviđene. Istovremeno, stvaranje biznis zona jedno je od najsnažnijih sredstava u rukama opština, gradova i regija da u svoj prostor privuku industriju. Za državu ili lokalne uprave to znači pojednostavljenje procedure i garancija sprovođenja zoniranja i planiranja razvoja i zaštite okoline. U razvoju biznis zona vrlo je važno voditi računa o saobraćajnoj povezanosti unutar zone i izvan preduzetničke zone, o mogućnostima širenja zone u budućnosti, ekološkim faktorima i proizvodnim potrebama", kazao je Vujović.

Bonus video: