"Žao nam je bolesnih i siromašnih, ali ne možemo im dati njihov novac"

Stečajni upravnik Atlas banke Mirko Radonjić potvrdio da im ljudi traže novac zarobljen u banci, ali poručuje da nema zakonski osnov da ga isplaćuje Samo jedan od takvih zahtjeva je onaj Vesne Piperović koja čeka transplataciju jetre
21689 pregleda 28 komentar(a)
Banka u stečaju od početka aprila, Foto: Luka Zeković
Banka u stečaju od početka aprila, Foto: Luka Zeković

Stečajni upravnik Atlas banke Mirko Radonjić kazao je da saosjeća sa svim bolesnim ljudima, ali i klijentima te banke koji su imali smrtni slučaj u porodici, ali da im ne može isplatiti novac koji su tražili sa svojih računa jer to, poručuje on, ne dozvoljava zakon. Ovoj banci, u vlasništvu biznismena sa potjernice Interpola Duška Kneževića, uveden je stečaj početkom aprila.

“Vijesti” su Radonjića i guvernera Centralne banke (CBCG) Radoja Žugića pitali za slučaj oboljele Vesne Piperović koja je od njih tražila svoj novac, neophopdan za transplataciju jetre.

Iz CBCG-a su kazali da je to u nadležnosti stečajnog upravnika, a Radonjić je objasnio da je dobio dopis Piperovićeve i poručio “Vijestima” da je spreman kao građanin da donira i svoj novac, ako redakcija “Vijesti” pokrene donatorsku akciju za nju, ili bilo kog drugog njihovog klijenta.

Transplatacija jetre

“Saosjećamo se sa gospođom Piperović i njenom porodicom. Poziv našeg advokata njenom suprugu, kao kolegi, bio je usmjeren na to da se uloži zajednički napor i eventualno nađe zakonito rješenje koje bi moglo pomoći u rješavanju problema, i nije imao drugu konotaciju”, odgovorio je Radonjić.

“Vijesti” su ga pitale da li je upoznat sa zahtjevom Vesne Piperović, koja je na listi za transplataciju jetre, kojim je od stečajne uprave Atlas banke, uz propratnu medicinsku dokumentaciju, tražila svojih 50.000 eura, kao i da li će taj zahtjev biti odobren.

Upitan je i da li je njihov pravni zastupnik, advokat Vladan Đuranović tražio od supruga Piperovićeve, advokata Zorana Piperovića, da nađe zakonsko rješenje za isplatu depozita.

Advokat Piperović kazao je “Vijestima” da je u ime svoje supruge pisao Radonjiću i Odboru povjerilaca. Dodao je da je od stečajnog upravnika tražio da pismo proslijedi Žugiću, te da mu je guverner kazao “ako Odbor povjerilaca bude za to ja ću zdušno i rukama i nogama podržati taj predlog”.

“Nakon što mi je stečajni upravnik kazao kako je njihov stručni kosnutlant, advokat Vladan Đuranović rekao da bih ja trebalo njemu da pomognem da nađemo pravni osnov, meni se “okrenula” kancelarija stečajnog upravnika, a evo zašto - za ovakve stvari ne treba pravni osnov već zrno morala i ljudskosti. Žena ne traži tuđe, već svoje, dostavljajući dokaz da je na spisku za transplataciju jetre. I ima li šta ljudskije, moralnije i normalnije nego da joj se to odmah da, jer bi joj u svakoj državi na svijetu to odmah dali”, kazao je Piperović.

On je rekao da smatra da bi joj novac odmah dali “kada bi Žugić kazao da to učine”.

“I naravno, iako će se na ove moje riječi naći uvrijeđeni, dali bi joj odmah da im je rođaka i da imaju neku vezu kod nje. Tada bi vjerovatno odmah dali, pa makar i skupili međusobno. Neću ih moliti, nego ću da čekam da pokažu ljudsko lice, ali ću znati da se odredim prema njima. Konsultovao sam ljude koji se bave bankarskim poslovima. Svi su mi rekli da ne postoji nijedna zabrana da se da novac zbog ovakvih bolesti, naravno, ako se hoće i ako se ima elementarne ljudske saosjećajnosti. Jer ne daju joj nešto tuđe, nego njene pare koje su tu ostale. Nadam se da će da budu ljudi, jer u drugi ishod ne mogu da vjerujem”, rekao je suprug Vesne Piperović.

Za jedne klijente ima, za druge nema

Sa druge strane, Radonjić je poručio da nije spreman da krši “zakone države”.

“Takođe Vas obavještavamo da saosjećamo sa pacijentima Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku, pacijentima bolnice u Baru i pacijentima mnogih drugih zdravstvenih ustanova, kojima nijesmo mogli staviti na raspolaganje njihov novac. Saosjećamo i sa ne malim brojem naših deponenata koje su životne prilike (smrtni slučajevi, bolest, siromaštvo) dovele do toga da nam se obrate, a kojima nijesmo mogli pomoći stavljanjem na raspolaganje njihovih sredstava, mimo procedure koja je predviđena zakonom”, odgovorio je Radonjić na pitanje da li ima sličnih slučajeva u kojima klijenti Atlas banke u stečaju traže svoj novac jer im je potreban za liječenje, i ako ih ima koliko i kako su riješeni.

Istakao je da bi zakonska procedura, uspostavljena Zakonom o stečaju i likvidaciji banaka, izgubila svaki smisao ako bi stečajni upravnik mogao odobravati zahtjeve takve vrste.

“Odnosno, ako bi svoje odluke mogao zasnivati na osnovima koji nijesu zakonski, pa makar ti osnovi bili najplemenitiji. U takvoj situaciji bi uvijek neko, u nekoj svojoj nevolji, bio oštećen, odnosno tretiran drugačije od drugih”, kazao je Radonjić.

Prema Zakonu o stečaji i likvidaciji banaka stečajni upravnik u stečajnom postupku je organ CBCG-a. I dok se tvrdi da nema zakonskog osnova da se pomogne građanima u nevolji, nakon što je CBCG prije stečaja uveo svoju privremenu upravu u Atlas banku umanjeni su depoziti banke za 21,8 miliona eura jer je privremena uprava dozvolila da se zatvore krediti jednih klijenata Atlas banke depozitima drugih klijenta.

Zakonom o bankama ne poznaje mogućnost da se depozitima jednih klijenata zatvaraju krediti drugih klijenata.Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković obavijestio je nezavisnog poslanika Aleklsandra Damjanovića početkom maja da je SDT formirao predmet o umanjenju depozita banke i da je u fazi izviđaja.

Stečajni Atlas banke preporučuje da “Vijesti” otvore donatorsku liniju

Stečajni upravnik Atlas banke Mirko Radonjić poručio je “Vijestima” koje su se interesovale za slučaj, da pokrenu donatorsku liniju.

“U konačnom Vas obavještavam da ukoliko ND “Vijesti”, koji je zainteresovana za problem, pokrenu akciju prikupljanja pomoći u ovom, ili bilo kojem drugom slučaju kada je riječ o deponentima Atlas banke, da ću kao građanin izdvojiti sopstvena sredstva i učestvovati u akciji, ali da je to jedino što u ovom trenutku mogu učiniti u skladu sa svojom savješću i ljudskim zakonima”, kazao je on.

Advokat Zoran Piperović je, upitan da prokomentariše Radonjićev prijedlog kazao da mu je stečajni upravnik rekao da on to nije izjavio “Vijestima”.

“Nakon Vaših pitanja pitao sam stečajnog upravnika da li je to rekao. Kazao mi je da ne vjerujem novinarkama ‘Vijesti’, da manipulišu nekorektno i da to nikada ne bi rekao, ali i da ja znam njegov stav po pitanju vraćanja novca Vesni za operaciju. Prosto ne mogu da vjerujem, ako je to tačno, da neko može da kaže da se skupljaju pare. Oni samo treba ženi da vrate njene pare. Ako je to rekao, to može da kaže samo neko ko nema osjećanja. Ne mogu da vjerujem da postoje neljudi, ali u svakom slučaju vraćaće joj pare”, poručio je advokat.

Bonus video: