Zar da nam izrabljivanje radnika bude glavna prednost

Izjava ministra rada i socijalnog staranja da Crna Gora još nije spremna da Zakonom o radu obaveže poslodavce da sa zaposlenima, po pravilu, potpisuju ugovor o radu na neodređeno vrijeme za SDP je razočaravajuća i zabrinjavajuća.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 17:56h

"To znači da Crna Gora, Ustavom definisana kao država socijalne pravde, po mišljenju ministra, nije spremna da štiti radnike na način na koji to čine evropske države", navodi se u saopštenju koje je potpisao član Glavnog odbora SDP-a Bojan Zeković.

Iz te partije vladajuće koalicije traže da Ministarstvo rada i socijalnog staranja “umjesto što iznosi negativne efekte rješenja za koja se do juče zalagalo”, upozna javnost sa tim šta je uticalo na promijenu stava o ključnim odredbama izmjena i dopuna Zakona, o kojima je bila postignuta saglasnost na Socijalnom savjetu.

"Ipak, to što Ministarstvo rada i socijalnog staranja ili neko drugo ministarstvo nije spremno, ne znači i da Crna Gora nije. Vjerujem da je Crna Gora spremna i da zaštiti radnike od samovolje poslodavaca i da poslodavcima omogući dobre uslove za poslovanje na način kako je to urađeno i u zemljama EU.

Pošto su ta rješenja, kako ministar reče, primjerena razvijenim zemljama, a ne nama, ostaje nejasno čemu Crna Gora treba da teži ako ne standardima razvijenih zemalja. Nećemo valjda dozvoliti da nam mogućnost izrabljivanja radnika bude glavna prednost u privlačenju investicija.

Takav poslovni ambijent privlači investitore poslije čijih investicija imamo manji broj zaposlenih, a takva iskustva smo već imali. I kako to zemljama u kojima su prava radnika najzaštićenija nije ugrožen razvoj i poslovni ambijent, već su najrazvijenije zemlje EU", smatra Zeković.

Ministar rada treba da brine o radnicima

On je kazao da nije prirodno da se ministar rada i socijalnog staranja dominantno bavi unapređivanjem poslovnog ambijenta, a ne zaštitom radnika i unapređivanjem njihovog socijalnog položaja.

"To, ministre, umjesto Vas neće raditi Ministarstvo finansija, a kada biste vi brinuli o radnicima koliko Ministarstvo finansija o poslovnom ambijentu, Crna Gora bi bila korak bliže razvijenim zemljama o kojima govorite", poručeno je Numanoviću iz SDP-a.

Bonus video: