Zeri: Haradinaj ima plan kako da se riješi pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom - Vijesti.me
PREDSTAVIĆE MARKOVIĆU 6. FEBRUARA?

Zeri: Haradinaj ima plan kako da se riješi pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom

Predstavnici Crne Gore, premijer Marković i ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, su nekoliko puta do sada izjavljivali da je pitanje demarkacije za njih završeno i da je sporazum ratifikovan u Skupštini Crne Gore

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj (Foto: Reuters)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ima plan kako da se riješi pitanje demarkacije  granice sa Crnom Gorom koji će predstaviti premijeru Crne Gore Dušku Markoviću tokom njegove posjete Kosovu 6. februara, piše danas prištinski dnevnik Zeri.

"Kosovska strana je optimista da će ovaj plan podržati i crnogorska strana. On predviđa mogućnost ponovljenih pregovora o razgraničenju kako bi se ispunio kriterijum EU o ratifikaciji sporazuma o granici između dvije zemlje", kazao je neimenovani izvor dnevnika.

Na ovaj način bi se kasnije mogla raspravljati sva pitanja koja su bila sporna za Kosovo.

Izvor iz Vlade Kosova nije dao detalje kakav će biti predlog.

U prištinskim medijima je ranije bilo nagovještaja da će Haradinaj tražiti od Markovića zajedničku izjavu u kojoj bi se naglasila spremnost obje strane da se pitanje demarkacije može ponovo otvoriti uz obostranu saglasnost ukoliko bude novih pravnih argumenata koji bi dokazali da u sadašnjem sporazumu ima grešaka i nepreciznosti.

Predstavnici Crne Gore, premijer Marković i ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, su nekoliko puta do sada izjavljivali da je pitanje demarkacije za njih završeno i da je sporazum ratifikovan u Skupštini Crne Gore.

Iako se predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji od pre nove godine nalazi u Skupštini Kosova, prema posljednjim informacijama, neće biti stavljen u dnevni red Skupštine prije posjete crnogorskog premijera Markovića.

Ratifikaciji sporazuma se protive poslaničke grupe Samoopredelenja i Alijanse za budućnost Kosova premijera Haradinaja.

Za ratifikaciji neće glasati ni poslanici Srpske liste koji ocjenjuju da bi glasanje za ratifikaciju sporazuma de fakto značilo priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države.