Francuska opomenula "Google"

Ako "Google" do oktobra ne objasni uslove rada, za koje korisnicima nije ostavio mogućnost odbijanja, rizikuje da se suoči sa kaznom od 150 hiljada do nekoliko miliona eura
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2013. 19:36h

Evropa zaoštrava borbu protiv "Google"-ove politike koja se odnosi na privatnost podataka korisnika. Novi poslovnik kompanije koji joj omogućava da lakše obrađuje i duže zadržava podatke korisnika, krši francuske zakone, upozorile su vlasti u Parizu.

Francuska vlada zatražila je od "Gugla" da promijeni politiku o privatnosti podataka korisnika. To je najnoviji pokušaj evropskih vlasti da američkog giganta natjeraju da objasni razloge otvorenog špijuniranja.

Ako "Google" do oktobra ne objasni uslove rada, za koje korisnicima nije ostavio mogućnost odbijanja, rizikuje da se suoči sa kaznom od 150 hiljada do nekoliko miliona eura.

"Google" mora da objasni zašto zadržava i koristi lične podatke korisnika. Oni koji koriste njegove servise, traže da "Google" bude transparentniji. Evropske zemlje treba više da sarađuju po tom pitanju", kaže Izabel Falk Pierotin iz francuske Agencije za zaštitu podataka.

Mjerama Franuske pridružila se Španija, a slične korake najavljuju i Velika Britanija, Italija i Holandija.

Pitanje privatnosti podataka na internetu, diglo je veliku prašinu, poslije otkrića da su američke obavještajne službe špijunirale cio svijet, u obimu koji se do sada smatrao nemogućim, koristeći podatke korisnika "Google"-a, "Microsoft"-a, "Facebook"-a i "Twitter"-a.

Vladan Živanović, bivši direktor "Microsoft"-a u Srbiji kaže da je količina podataka koja je analizirana mala u poređenju sa ukupnom količinom podataka kojom raspolažu te kompanije.

"To je manje od jednog promila. Ako znate da "Facebook" nije ni postojao prije šest godina, onda je jasano kojom brzinom raste količina podataka kojom raspolaže. Zbog toga mora da postoje propisi na koji način neko može da dođe do ličih podataka", rekao je Živanović.

Dok u Evropi "grmi" zbog špijunaže američkih tajnih službi na internetu, vlada u Berlinu najavljuje da bi iz bezbjednosnih razloga, po uzoru na Ameriku, mogla da poveća nadzor internet komunikacije Njemačke sa svijetom.

Bonus video: