Guglu prijeti kazna od 125 miliona dolara - Vijesti.me
Povreda patenta

Guglu prijeti kazna od 125 miliona dolara

Google je već tražio poništavanje sudskog postupka.

Google
Google (Foto: Beta/AP)

Google, nakon gubitka parnice o povredi patenta kompanije za licenciranje tehnologija SimpleAir, može biti kažnjen sa 125 miliona dolara.

Predmet tužbe je patent, koji pokriva sistem i metode prenošenja podataka, prenosi Biznis.ba.

SimpleAir je izvorno tužio Google, rekavši da servisi Google Cloud Messaging i Android Cloud to Device Messaging krše patent. Google te servise koristi za procesuiranje i slanje trenutnih notifikacija za mnoge popularne aplikacije, uključujući Twitter, Gmail i Facebook.

Google nije prva kompanija koju je SimpleAir doveo pred sud. Microsoft, Apple i Blackberry imaju ugovore o licencama s tom kompanijom.

Iako je porota glasala u korist SimpleAira, nijesu se mogli jednoglasno odlučiti o visini odštete koju Google mora platiti toj kompaniji, zbog čega će biti zakazano još jedno suđenje.

SimpleAir se nada da će na ime štete dobiti 125 miliona dolara.

Google je već tražio poništavanje sudskog postupka.

Iako 125 miliona dolara nije velika suma, poput one koju je Samsung morao da plati Appleu u njihovom sudskom sporu o patentima, Google nije spreman platiti je bez borbe.

Krajem novembra prošle godine sud u Sjedinjenim Američkim Državama je južnokorejskoj kompaniji Samsung Electronics naložio da američkoj firmi Apple plati 290 miliona USD odštete za kršenje prava na patente.

Ta suma se dodaje odšteti od 600 miliona USD, koja je određena ranije. Nova suma je niža od 380 miliona dolara, koliko je američki Apple tražio, ali je, s druge strane, osjetno viša nego što je Samsung očekivao.

Iz južnokorejske kompanije su navodili kako je odgovarajuća suma 53 miliona dolara.

Odluka porote znači da Samsung američkom konkurentu, za kopiranje njegovih telefona i tableta, mora da plati ukupno blizu 900 miliona dolara.

To je manje nego što je u datom sporu odlučila prethodna porota, koja je naložila da Samsung za kršenje patentnih prava Appleu mora da plati 1,05 milijardi dolara.


Najčitanije iz sekcije Vijesti