Hjundai: Stvoren da bode oči

Poput gosta koji je riješio da na zabavu stigne posljednji, kona je u segment kompaktnih SUV vozila došla u vrlo upadljivoj odori, ali i ispod nje ima prijatnih iznenađenja
1818 pregleda 1 komentar(a)
Hjundai, Foto: Saša Marković
Hjundai, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 03.07.2018. 19:09h

Svjesni da su malo zakasnili na tržište malih SUV vozila, u Hjundaiju su se potrudili da njihov ulazak u ovu klasu ne prođe nezapaženo. Njihov predstavnik, model kona je automobil koji je stvoren da ga prodaje prvenstveno dizajn. Nećemo donositi zaključke o tome kako on izgleda, ali nema sumnje da će spoljašnji dizajn ovog automobila podijeliti mišljenja i ukuse. Hjundai upravo na to i računa, jer u klasi malih SUV vozila nema ništa gore nego da imate auto koji ne uspijeva da izazove reakciju.

Međutim, iza ovog atraktivnog oklopa, krije se još jedno iznenađenje – platforma je potpuno nova. Hjundai vjeruje da će polovinu njegove ukupne prodaje uskoro činiti SUV modeli, pa je dosta uložio u potpuno novu arhitekturu. Ovo je potpuno drugačiji pristup u odnosu na sestrinski brend Kija, čiji je mali krosover stonik zasnovan na gradskom modelu rio.

Mi smo proveli nekoliko dana za volanom kone, i pokušali da provjerimo kakvim argumentima se ovaj auto suprotstavlja vozilima kao što su reno kaptur, opel moka ili sitroen C3 erkros.

Kona bez sumnje pripada robustnijem dijelu segmenta. Uski, agresivni farovi, kompleksne površine karoserije sa mnoštvom nabora, kao i crna plastika oko blatobrana ostavljaju utisak nečega što može da izađe van asfalta. Hjundai je boje podijelio u dvije grupe. ‘Neutralne’, među kojima su bijela i siva, i živopisne, među kojima je i boja našeg testnog primjerka koju nazivaju kiseložuta. Jarke boje podrazumijevaju i krov u kontrastnoj nijansi, što automobilu daje dodatnu araktivnost. Naš testni model ima i alu točkove od 17 inča, koji se odlično uklapaju u robustne blatobrane.

Unutra, kona je dosta konvencionalnija i podsjeća na unutrašnjost bilo kog drugog hjundaija. Ispred vozača je tradicionalna instrument tabla, a najdominantniji element na centralnoj konzoli je visoko montirani tačskrin displej. Iako ne izgleda previše inspirativno, sve ovo je vrlo funkcionalno, i baš zato se Hjundai odlučio za ovakav dizajn.

U kvalitetu materijala Koreanci ni ovog puta nijesu podbacili. Na oblogama vrata ima više mekanih materijala nego kod većine rivala, a da biste našli neku tvrdu plastiku podložnu ogrebotinama treba dobro da se potrudite. Čini se da Hjundai na ovom polju zaista nije štedio novac. Ostalim funkcijama se lako rukuje, tu su jednostavni prekidači za grijanje i ventilaciju.

Premium paket opreme kod testnog modela podrazumijeva ekran od osam inča i KRELL audio sistem sa osam zvučnika. On uključuje i navigaciju, kao i mogućnost povezivanja telefona putem Android Auto i Apple CarPlay sistema. U dnu komandne table možete da nađete USB priključak, a tu je i par utičnica od 12 V umjesto kojih bismo rado vidjeli još jedan USB slot. Sve ovo ukazuje da Kona može da odgovara životnom stilu mlađih porodica.

Kona je dostupna sa dva turbobenzinska motora, od kojih snažniji dolazi samo sa najbogatijim paketom opreme Ultimate i 4x4 pogonom, i kao takva je skuplja čak i od srednjih varijanti većeg tusona. Zato se kao prvi izbor nameće trocilindarski agregat od litra zapremine koji razvija 120 KS i 172 Nm, a upravo takav je naš testni model.

Ovaj agregat je zaista dovoljno jak da odgovori na zahtjeve većine svakodnevnih situacija u vožnji. Međutim, iako u specifikaciji piše da je najveći obrtni moment dostupan između 1.500 i 4.000 obrtaja, u praksi se čini da je najsnažnija vuča raspoloživa tek na oko 2.000 obrtaja, pa savjetujemo da prije preticanja bacite oko na obrtomjer. I dok ćete prije nego što dostignete ovu brojku da budete u iščekivanju da motor odgovori na stisak gasa, kada dođete dotle, očekuje vas prijatno iznenađenje. Kona postaje vrlo živahna i agilna čak i na brdskim putevima. Šestostepeni manuelni mjenjač je vrlo brz i precizan, a četvrtasta ručica dobro leži u šaci. Kona je sa ovim agregatom vrlo štedljiva, pa na otvorenom putu možete da postignete potrošnju od oko pet litara, i prosjek od 6,5 litara.

Malo je kompaktnih SUV vozila koja su istinski vozački automobili - ali se kona može okarakterisati kao dosta zabavna. U krivinama auto ostaje dosta ravan. Upravljač je neobično težak za ovu kategoriju vozila, ali ne toliko da bi to zasmetalo pri manevrisanju u gradu. Sa druge strane, ovo odnosi veću stabilnost i bolji osjećaj na bržim putevima. Volan je pomalo škrt u pogledu informacija koje šalje sa kolovoza, ali to je odlika i većine konkurenata. Kada se primaknete limitu, šasija ima tendenciju podupravljanja. Što znači da možete da očekujete blago proklizavanje prednjeg dijela vozila. Međutim, za takav scenario zaista treba da bezobzirno brzo uletite u krivinu.

Kad je u pitanju bezbjednost, Hjundai se pobrinuo da putnici budu maksimalno sigurni. Bezbjednosni paket je zaista obiman već od početnog paketa opreme, i uključuje čak i kontrolu kočenja nizbrdo i pomoć pri kretanju na uzbrdici. U okviru osnovnog paketa su i klima i kožna ručica mjenjača i kožom obložen volan, a aluminijumski točkovi i kamera za vožnju unazad se dobijaju u narednom paketu opreme i takva kona košta nepunih 17.000 eura.

Paket Premium kod testnog modela je gotovo najbogatiji, i ima pomenuti veliki ekran, navigaciju, Krell ozvučenje i još neke stilske elemente i diže cijenu kone na 18.600 eura.

Šasija pripremana za lošije puteve

Pomalo sportski orijentisana šasija se ipak ne odražava previše na udobnost. Čak i na točkovima od 17 inča kona solidno upija neravnine na kolovozu, a objašnjenje za to je što su u Hjundaiju automobil pripremali baš za loše puteve. Ako želite još više udobnosti, razmotrite manje točkove od 16 inča. Kada utihne karakteristični zvuk trocilindraša koji se čuje prilikom početnih ubrzanja, kona postaje vrlo tiha pri velikim brzinama. Dobro je izolovana od buke od vjetra, takođe, pa se ne čuje hučanje oko retrovizora. Ovo je veliki plus za automobil ove kategorije.

Pozadi idealno za djecu, ne i za odrasle

Iako je registrovana za prevoz pet osoba, treba da imate na umu da se radi o dosta malom automobilu. Kona je duga samo 416 cm, što je i dalje na nivou konkurencije (kaptur 412, moka 427 cm). Na prednjim sjedištima postoji obilje prostora za visoke osobe, ali u tom slučaju će se oni pozadi možda požaliti na manjak mjesta za koljena na dužim putovanjima. Po pitanju prostora, kona je zapravo kao stvorena za porodice sa manjom djecom, ako mogu da se spakuju u prtljažnik zapremine od 334 litra. Utovarni prostor možete da proširite na preko kubik obaranjem zadnjih naslona, na 1.143 litra, a pri tom imate i ravnu površinu poda.

HJUNDAI KONA 1.0 T-GDI

Motor: Trocilindarski turbobenzinac, 12 ventilaZapremina: 998 cm3Snaga: 120 KS/6.000 o/minObrtni moment: 172 Nm/1.500-4.000 o/minNajveća brzina: 181 km/hUbrzanje 0-100 km/h: 12,0 sPogon: Na prednje točkoveMjenjač: Manuelni, 6 brzinaPotrošnja goriva (katalog): 5,3 l/100 kmPotrošnja goriva (test): 6,5 l/100 kmD/Š/V: 416/180/156 cmMeđuoosovinski razmak: 260 cmKlirens 17 cmGume: 215/55 R17Prtljažnik: 334/1.143 lTežina: 1.233 kg

Galerija

Bonus video: