I gejmeri predstavljaju države, a u Crnoj Gori im niko ne pomaže

Postoje igre koje zahtijevaju vrijeme da bi igrač postigao nešto čime neće ostati u "pozadini" i da niko u igračkom svijetu neće znati za njegovu ekipu
547 pregleda 0 komentar(a)
gejmeri, games, Foto: Shutterstock
gejmeri, games, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2011. 07:56h

U Crnoj Gori postoji više organizovanih grupa koje okupljaju strastvene igrače kompjuterskih igara (gejmeri), koje se same finansiraju i idu na međunarodna takmičenja, jer slabo ko u državi shvata značaj predstavljanja Crne Gore na toj sceni.

Milan Lalić, osnivač podgoričkog foruma TeamZone.biz, kaže u razgovoru za “Vijesti” da su, zbog tih problema, gostovanja crnogorskih gejmera u inostranstvu rijetka.

"Pored mnogo turnira koji su održani u Crnoj Gori postoje ekipe koje su putovale za Srbiju i Mađarsku na takmičenja. Uglavnom su to ekipe koje se same finansiraju i vrlo rijetko uz sponzora, što nije za pohvalu. U inostranstvu imate takmičenja gdje država finansira ekipu i time promoviše svoju zemlju na velikim takmičenjima”, naveo je Lalić.

Pored mnogo turnira koji su održani u Crnoj Gori postoje ekipe koje su putovale za Srbiju i Mađarsku na takmičenja. Uglavnom su to ekipe koje se same finansiraju
Electronic Sports League

„Jedan od primjera je igra League of Legends, za koju je na jednom od posljednjih takmičenja prva nagrada iznosila 100.000 USD, što je dovoljan pokazatelj koliko su takva takmičenja ozbiljna. Ono što bi trebalo da se promjeni kod nas jeste da se formira oficijelni tim u barem dvije on-line igre, Counter Strike 1.6 i League of Legends u Crnoj Gori. Nedostaje nam i neko ko će preuzeti organizaciju u svoje ruke i pogurati malo ovakvu ideju, ali ja se nadam da će se stvari u budućnosti promijeniti“, optimističan je Lalić.

TeamZone.biz od 2007. okuplja ljubitelje gejminga

Takozvane pucačke igre su, prema njegovim riječima, uglavom preuzele trendove, a među njima Counter Strike 1.6, Call of Duty, BattleField, kao i igre LineAge2, World of Warcraft, Aion.

“Imate i arena igre, poput aktuelnog moda Dota u WC3 (Warcraft3 Frozen Thron), League of Legends, Heroes of Newerth i različite strategije poput StarCraft2... Što se tiče domaće scene, Counter Strike 1.6 je nešto što je "obilježilo" dugi niz godina takmičenja na turnirima”, naveo je Lalić.

Brži internet i bolji računari otjerali igrače iz igraonica

On je kazao da se u posljednjih desetak godina mnogo toga promijenilo u crnogorskom gejmerskom svijetu, prije svega dostupnost brzog pristupa internetu od kuće, pa je broj nekad popularnih kompjuterskih igraonica po gradu drastično smanjen.

“Prije 10 godina ste imali preko 40 kompjuterskih igraonica samo u Podgorici, a danas svega nekoliko. Kompjuteri su postali pristupačniji, internet konekcija je brza i takođe pristupačnija nego tada. Jedan podatak o tadašnjoj ISDN konekciji koja je trošila telefonske impulse i pravila mjesečne račune igraonicama i preko 200 eura: ta konekcija je bila brzine 256 do 512 Kilobita u sekundi (Kb/s), a danas imate imate osnovne pakete ADSL od 2 Mb/s i mnogo više za mnogo manju pretplatu”, ocijenio je Lalić.

On je podsjetio da je web forum TeamZone.biz osnovan u martu, 2007. godine, kada je služio kao jedan od načina komunikacije među članovima ekipe TeamZone koja se "prezentuje" u MMORPG igrama (Mass Multiplayer Online Roleplaying Games).

Na forumu se poštuju pravila ponašanja

Forum, prema riječima Lalića, trenutno okuplja preko 1.200 registrovanih korisnika i ima dobru dnevnu posjećenost.

„Službeni jezik foruma je engleski, jer su njegovi članovi iz skoro svih evropskih i svjetskih država. Mimo zemalja nastalih raspadom SFRJ, tu su i Poljska, Češka, Bugarska, Grčka, Rumunija, Litvanija, Švedska, Norveška, Holandija, Italija, Španija, Kanada, SAD ...“, precizirao je Lalić.

Tokom niza godina, kako je dodao, forum se transformisao u mjesto gdje se možete informisati o aktuelnim igrama, o naslovima igara koje tek treba da izađu, da potražite pomoć ako imate problem prilikom instalacije nekih od igara, ako imate problem sa računarom ili bilo šta vezano za računar – uvijek ćete, kaže, naići na nekoga ko će nešto znati o tome.

„Forum promoviše druženje i takmičarski duh, a svi članovi foruma su tokom registracije obaviješteni o pravilniku koji ne dozvoljava vrijeđanje, provociranje i slično“, dodao je Lalić.

Kroz igrice se stiču poznanstva i uči strani jezik

Lalić pojašnjava da video igrice za svakoga znače neku vrstu zabave, zavisno koliko ko provodi i šta želi da postigne od toga.

„Postoje igre koje zahtijevaju da budeš za računarom više od drugih ljudi ili barem isti broj sati da bi postigao nešto čime nećeš ostati u "pozadini" i da niko u igračkom svijetu neće znati za tebe ili za tvoju ekipu. Za svakoga ko zna dobro da organizuje svoj dan, može da stigne na sve, zavisi od osobe i koji su prioriteti u vezi s vremenom provedenim za računarom”, kazao je Lalić.

On je kazao da se kroz igranje uči i strani jezik, prevashodno engleski, što je jedna od korisnih strana gejminga.

„Takođe, u on-line igrama vi se srijećete sa ljudima iz inostranstva sa kojima takođe imate komunikaciju na stranom jeziku, danas imate komunikacione programe poput TeamSpeak, Ventrilo, Mumble i mnoge druge koji vam služe da pričate sa drugim osobama širom svijeta, što vam daje priliku da usavršite pričanje stranog jezika.

Sa druge strane, ima dosta mana, ali sve zavisi od osobe. Lično znam nekoliko primjera koji dovode do lijenosti kod ljudi, pretezno mlađih, i da zapostave školu i da čak obnove školsku godinu zbog zapostavljanja školskih obaveza radi gejminga“, zaključio je Lalić.

Bonus video: