Inovacija studenata ETF-a proglašena za najbolju na svijetu

Ovo je prvi put da je jedna crnogorska inovacija nominovana u sklopu međunarodnog takmičenja Nagrada svjetskog samita
314 pregleda 1 komentar(a)
Alija Dervić, Elma Hot, Foto: NVO Luča Institut
Alija Dervić, Elma Hot, Foto: NVO Luča Institut
Ažurirano: 26.03.2018. 11:46h

Na nedavno održanom Samitu svjetske nagrade u Beču, crnogorska inovacija Beeand.me je proglašena za najbolju inovaciju u kategoriji Biznis i trgovina. Nagrada svjetskog samita je međunarodno priznanje koje se svake godine dodjeljuje lokalnim digitalnim inovacijama koje su svojim nastankom i djelovanjem uspjele da stvore vrijednost koja je imala uticajna razvoj i prosperitet društva.

BeeAnd.me je crnogorski startup osnovan 2016. godine od strane mladih istraživača Elme Hot i Alije Dervića, studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Elma je student magistarskih studija i angažovana je u prvom crnogorskom Centru izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT). Alija je nakon završenih magistarskih studija i angažmana u BIO-ICT Centru nastavio doktorske studije na Tehničkom Univerzitetu u Beču, gdje je angažovan pri institutu EMCE.

"Posebna nam je čast što smo imali priliku da predstavljamo Crnu Goru na ovako velikom i prestižnom događaju. Bili smo veoma zadovoljni kada smo saznali da smo jedan od 40 pobjednika. Uz to, organizatori WSA su takođe istakli da je BeeAnd.me projekat koji spaja Crnu Goru i Austriju, što nam predstavlja posebno zadovoljstvo“ – izjavio je Dervić, jedan od osnivača Beeand.me inovacije.

Ovo je prvi put da je jedna crnogorska inovacija nominovana u sklopu međunarodnog takmičenja Nagrada svjetskog samita. Kako saopštavaju iz Luča Instituta, nevladine organizacije koja je zadužena za crnogorske nominacije, od ove godine biće organizovano i državno takmičenje.

"Nevjerovatno je zadovoljstvo vidjeti da smo već sa prvom nominacijom uspjeli da ostavimo utisak na cjelokupnu međunarodnu zajednicu. Treba podsjetiti da je Beeand.me prethodno prošla selekciju u kojoj je bilo preko 500 inovacija iz cijelog svijeta! Luča Institut će nastojati da i dalje promoviše Nagradu svjetskog samita, s tim da ćemo od ove godine sve to dići na jedan veći nivo, kroz državno takmičenje koje je planirano u drugoj polovini ove godine", izjavio je Slobodan Franeta, ispred Luča Instituta.

Kako je saopšteno iz Luča instituta, nagrada svjetskog samita se organizuje više od 15 godina i za to vrijeme je postala simbol mladih preduzetnika čije digitalne inovacije mijenjaju društva u preko 178 država širom svijeta.

Bonus video: