Japanci ludi za proizvodom momaka iz Kuča i Morače

Oko 30 odsto onih koji su trgovali The Badger dolazi iz Japana. Sa njima redovno komuniciramo i na japanskom, jer moramo da se adaptiramo
630 pregleda 4 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Vanja Čerimagić
Darko Ivanović, Foto: Vanja Čerimagić
Ažurirano: 02.07.2017. 13:54h

“Japanci su ludi za The Badgerom”, odjeknula je nedavno na društvenim mrežama vijest. Nikakvo čudo da se korisnici u tehnološki najnaprednijoj zemlji na svijetu “zapale” za tehnološke novotarije.

Čudo je, jer tehnološka sprava koja ovih dana privlači pažnju japanskih kupaca dolazi - iz Crne Gore. Japanci kupuju proizvod od momaka iz Gornje Morače i Kuča!

The Badger (bedžer) je elektronski bedž, nova vrsta nosive tehnologije, koja omogućava korisniku da prikazuje i sa drugim korisnicima razmjenjuje fotografije, GIF-ove, video i postove sa društvenih mreža”, u najkraćem je opis proizvoda iza kojeg stoji tim koji vodi crnogorski novinar Darko Ivanović.

Ekipu koja je tokom dvije godine razvijala The Badger, uz Ivanovića kao izvršnog direktora, čini i još nekoliko članova iz Crne Gore i inostranstva. U njemu su braća Marko, Jovan i Goran Gošović i Lazar Obrenović, Predrag Leković, te Robert Margeli, Kurtis Spajser. A tu su i Tomo, Reta, nekad Viktor i Džered…

Svi su oni, odrastajući, manje ili više bili zaljubljeni u bedževe, one koje su duplom iglom mogli da zakače na jaknu od teksasa, majicu, farmerke, na ranac… Bedževima su izražavali stav, govorili okruženju o muzičkom ukusu…

Njihov The Badger je isto to, ali - prilagođen današnjem trenutku.

„Ideja je nastala tamo gdje je stalo naše djetinjstvo. Kada su krenule digitalizacije, svedostupnost, mobilnost, brzina... ostavili smo dobre stare bedževe u ladici. Nekada su oni komunicirali sa vašom okolinom: šta volite, šta ne, bili su simbol buntovnosti i modernog. Ideja je nastala kao pokušaj da spojimo naizgled suprostavljene stvari - online sadržaj u koji smo uramljeni sve više i ovaj realni ‚slobodni‘ prostor u kom je komunikacija sve rjeđa“, kazao je „Vijestima“ Ivanović.

Tako je The Badger uzeo komunikacijsku osnovu „starog“ bedža i postavio ga u digitalno okruženje sa ciljem da, kako dodaju autori, postavi novi komunikacijski patern.

Proizvod je osmišljen kao uređaj koji se koristi u nekoliko verzija od kojih je najvažnija modna. Korisnik ima mogućnost da sam kreira najsmjelije kombinacije, dizajnirajući sadržaj tog nosivog komada tehnologije. Tada ste, kažu autori, „ograničeni samo maštom i smjelošću“.

„Na telefonu, putem aplikacije koja direktno komunicira sa The Badgerom, imate čitavu galeriju svojih slika i dizajna, a na generalnoj platformi neograničeno puno materijala za ‚skidanje‘. Ostalo je na vama, kad god, gdje god. Vaša offline društvena mreža”, kaže Ivanović

The Badger može da se koristi i kao asistent prilikom konferencijskog networkinga, štedeći pritom vrijeme učesnicima i novac hotelima i organizatorima. A stvar, kaže Ivanović, funkcioniše veoma prosto.

Korisnik dobija uređaj na samoj konferenciji zajedno sa ključem od sobe, i u tom momentu on služi kao njegova identifikacija i sredstvo za komunikaciju sa drugim učesnicima.

„Neuralgična tačka velikih konferencija u SAD je čekanje u redu da dobijete identifikaciju, a ti događaji su tako veliki da se vrlo lako pogubiti u ponudi. Nema više gubljenja vremena, stajanja u redovima, konfuzije i pogrešnih info“, kaže Ivanović, dodajući da i hoteli, kupovinom samo jednog, rješavaju izradu hiljade bedževa za jednokratnu upotrebu.

The Badger omogućava i zaradu od onlajn aktivnosti, jer korisnik može da noseći ga, reklamira različite sadržaje - u zavisnosti od interesovanja oglašivača na konferencijama.

„Ukoliko ste sami ili pripadnik grupe, do vas dolazi ponuda kompanije koja je zainteresovana da se njihova ponuda, odnosno proizvod vidi/reklamira i da je vašim kretanjem i interakcijama vidi što više ljudi. Proces samog postavljanja reklame, njenog kretanja je lako kontrolisati preko informacije o radu The Badgera, kao i pedometra i lokacijskih dodataka koji će biti ugrađeni u naš proizvod“, kazao je izvršni direktor The Badger tima.

On je dodao da je ta mogućnost da pojedinac zaradi od njegove online aktivnosti, umjesto da se „pune“ kase velikih kompanije, što je dosad bio slučaj, „prava mala korisnička revolucija“.

Autori dodaju i da je The Badger savršen za političke skupove, koncerte, te bilo koju vrstu javnih okupljanja.

Sa toliko mogućih različitih primjena, njihov proizvod će, uvjereni su, svakako uspjeti da zamijeni dobre, stare bedževe i pruži im još mnogo više. Upravo na to su se, kaže Ivanović, i “nakačili” budući korisnici od Sjedinjenih Američkih Država do Japana.

„Japan prilično dobro reaguje i oko 30 odsto onih koji su trgovali naš proizvod dolazi iz Japana. Sa njima redovno komuniciramo i na japanskom, jer se moramo adaptirati. Prilično smo šokirani takvim prijemom. Kako i ne bi, kada ste posljednji put čuli da je tehnološki najnaprednija zemlja na svijetu kupila tehnološku spravu od momaka iz Kuča i Gornje Morače“, kaže Ivanović.

Na pitanje da li može da prenese drugima recept za uspjeh, on kaže da to ne postoji, uprkos svim knjigama i priručnicima kojima će vas neko obasuti. Za uspjeh su, uvjeren je on, neophodni istrajnost i vjera u ono što radite. Uglavnom.

“Čitav proces, kada ga već popnete na nivo da se izmjerite sa svijetom, je pun prepreka na koje nailazite u potonjem momentu, tako da je uz predhodne osobine vrlo bitna sposobnost adaptacije na novonastale situacije kada izgubite glavnog inženjera, dizajnera, ključnog partnera”, kaže Ivanović.

A to je sve ono što se njegovom timu dešavalo dok su razvijali The Badger.

“Mene sve ovo podsjeća na video igricu koja se pravi dok je igrate. A stamina zavisi od stvari koje pokupite uz put”.

Crna Gora na margini svih tokova

Ideja za The Badger je nastala u Crnoj Gori, ali je, kaže Ivanović, bilo prirodno da ona bude razvijana tamo gdje za nju postoji plodno tle - u SAD.

„Kod Amerike je jedna stvar sigurna - ukoliko imate dobru ideju, sve će se namjestiti da se ona ostvari. Ključan je tajming“, kaže on.

Ivanović dodaje da sličan proizvod, sa hardver i softver komponentama, ne bi mogao uspjeti da je razvijan u Crnoj Gori.

„Jer smo prosto na marginama tih tokova. Proizvod ponosno zovemo crnogorskim ali sa Crnom Gorom, osim našeg prebivališta, u tehnološkom smislu nema baš puno veze. Firma, patent i sve pravne stvari su vezani za SAD. I to nas dovodi na tužan podsjetnik da osim nadčovječanske borbe nekoliko pionira startup zajednice, u Crnoj Gori ne postoji sistemski pristup ovoj industriji, iako smo imali čak i Ministarstvo za informaciono društvo”.

Perspektiva

Za The Badger je u toku Indiegogo kampanja, gdje je u narednih dvadesetak dana cilj prikupiti 20.000 dolara. Već je uplaćeno preko polovine iznosa – skoro 13.000 dolara.

Ivanović kaže da je Indiegogo sam insistirao da lansiraju kampanju na njihovoj platformi, nudeći im sjajne uslove.

“Tada smo se uveliko spremali za Kickstarter. To je ponuda koju nismo mogli odbiti, a ujedno je i značila validaciju proizvoda. Jer, kada te platforma sa milionima korisnika i milionima ostvarene profiti na takvim kampanjama prakti no ubjeđuje da ‘pređeš’ kod njih, ideja ti nešto i vrijedi”.

The Badger ekipa od kampanje ne očekuje samo da obezbijede 20.000 USD, već da postanu vidljivi na tržištu i predstave svijetu ideju i proizvod.

“Skoro dvije godine smo radili na proizvodu, a za to vrijeme niko nije znao šta spremamo. Sada smo dostupni, tražimo i očekujemo da pridobijemo investitore i zainteresovane za saradnju, koji mogu da doprinesu. Stvarno mislimo da ideja ima veliku perspektivu i sigurnu budućnost“.

Bonus video: