Kinez visokog ranga: Great Wall H6

Kinezi nijesu eksperimentisali sa najvažnijim sklopovima u vozilu, pa H6 koristi komponente poznatih evropskih i američkih firmi kao što su BorgWarner, Bosch, Delphi ili Honeywell
152 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2016. 19:22h

Do prije nekoliko godina smo možda i mogli da se zakunemo da Kinezi nikad neće napraviti automobil koji bi bilo čime osim cijenom mogao da konkuriše evropskim ili japanskim vozilima? Danas vjerovatno ne bismo bili baš tako sigurni. Čini se da su se tamošnji proizvođači automobila odlučili za recept kolega iz industrije mobilnih telefona, koji nude proizvode koji su po performansama i kvalitetu uz rame najkvalitetnijim svjetskim brendovima, uz razumnu cijenu. Jedan od najsvježijih dokaza je i novi SUV kompanije Great Wall, za čijim volanom smo proveli nekoliko dana.

Model H6 već svojim spoljašnjim izgledom stavlja do znanja da je vrlo ozbiljan proizvod. Skladna silueta i dinamične linije privlače pažnju posmatrača na svakom koraku, a informacija da se radi o kineskom automobilu za većinu njih je bila pravo iznenađenje.

H6 je prilično veliki SUV. Sa dužinom od 464 cm, on je 7 cm duži od tojote RAV4. Masivni branici, istaknuti zaobljeni blatobrani i i bočni nabori dodatno ističu dinamičnu pojavu. Široki zadnji stubovi krova doprinose utisku jačine, ali donekle ograničavaju vidljivost pri vožnji unazad. Na sreću, parking senzori su dio serijske opreme.

Ulazak u Great Wall H6 je vrlo lagan zadatak. Putnički odjeljak je u pogledu prostora i funkcionalnosti blizak velikim MPV vozilima. Kinezi su čak i “ukrali” neke njihove tipične elemente kao što je ručica mjenjača visoko na komandnoj tabli, a tu su i mnogobrojni držači za čaše. Sve u svemu, osjećaj u kabini je vrlo prijatan. Obloge vrata su u gornjem dijelu od mekane plastike, (isto kao i komandna tabla). Ručice za otvaranje vrata su “metalizirane”, a solidan kvalitet krasi i kožna sjedišta sa električnim podešavanjem (standard u Premium verziji koju smo vozili). Naravno, ima tu i prostora za poboljšanja. Na primjer, nakomandnoj tabli ima dosta tvrde plastike, ali sjetite se da ovo nije audi, dizajneri su morali da vode računa o konačnoj cijeni. Inače, iznenađenje predstavlja i činjenica da H6 u Premium paketu ima gotovo sve što možete da zamislite. Na centralnoj konzoli je veliki ekran od 7 inča osjetljiv na dodir, u okviru koga dolazi radio CD plejer i Bluetooth sistem. Pohvale idu i na račun tretmana putnika na zadnjim sjedištima koji osim što imaju obilje prostora za glavu i koljena, mogu da podešavaju naslon u tri ugla. Veliki prtljažnik ima podešavajuću platformu. Osnovni kapacitet je 808 litara, a može da naraste do 2 kubika kada oborite naslone. Ovo je zasita fenomenalan podatak za ovu kategoriju vozila (gotovo 300 litara više od tusona i 250 od RAV4). Nedostatak je što kofer morate da podignete na 71 cm od zemlje da biste ga ubacili u gepek.

Inače, Kinezi nijesu eksperimentisali sa najvažnijim sklopovima u vozilu, pa H6 koristi komponente poznatih evropskih i američkih formi kao što su Bosch (kontrola trakcije), Delphi (elektronika u dizel sistemu) ili Honeywell (turbopunjač).

Udobnost je još jedan neočekivan adut. Motor nije bučan, a oslanjanje je vrlo mekano pa vrlo dobro upija neravnine i pomalo odskače preko rupa. Volan je lagan, mada mu nedostaje preciznosti, a transmisija nas je prijatno iznenadila zbog mekanog kvačila; a manje prijatno zbog nešto tvrđeg šaltovanja ručice mjenjača.

Osim što je prišao evropskim standardima neočekivano blizu, H6 se i geografski usidrio na Starom kontinentu. Proizvodi se u novoj fabrici Great Wall-a u Bugarskoj. Što se tiče cijene, ne može se okarakterisati kao bagatela, ali je jako pristupačan. Kad se uporedi sa slično opremljenim japanskim i korejskim modelima, dolazi se do uštede od osam do 10.000 hiljada eura. Testni model, čija oprema obuhvata i elektropodesivi krovni otvor, kožna sjedišta sa grijanjem naprijed, komkpletan bezbjednosni paket koji uključuje i pomoć pri naglom kočenju, kod crnogorskog zastupnika staje 22.300 eura.

Za dobru vuču traži jači gas

Great Wall H6 je opremljen dvolitarskim komon-rejl dizel motorom razvijenim unutar kuće. Iako on razvija 143 KS, ne računajte na eksplozivna ubrzanja, jer je automobil težak 1.725 kg, a nešto manji pritisak ubrizgavanja rezultira slabijom vučom u zoni ispod 2.000 obrtaja, što ponekad zna da bude frustrirajuće. U svakom slučaju, performanse su vrlo dobre za jedan SUV ove veličine (0-100 km/h za 11,6 s i maksimalna brzina 185 km/h).

Od ovako velikog 4x4 SUV vozila ne treba očekivati nisku potrošnju goriva, ali uz Start & Stop sistem u serijskoj opremi, H6 nam je u prosjeku trošio oko 8 litara.

Inteligentni pogon na sve točkove

Testni H6 je opremljen inteligentnim pogonom na sve točkove, i to ne bilo kojim, već proizvodom kompanije BorgWarner. Ovaj pogon funkcioniše po principu “torque on demand”, što znači da kvačilo dijeli obrtni moment između dvije osovine u zavisnosti od potrebe. Kada je asfalt suv, snaga se prenosi samo na prednje točkove. U slučaju smanjenja trakcije, dio obrtnog momenta se šalje pozadi, što je idealno za sniježne ili blatnjave podloge. U svakom slučaju, zbog skromnije snage, H6 nije najpogodniji za teže terenske izazove.

Galerija

Bonus video: