"Masdar" iz Abu Dabija nudi 10 postdiplomskih stipendija studentima iz Crne Gore

94 pregleda 1 komentar(a)
Masdar Institut, Foto: Masdar
Masdar Institut, Foto: Masdar
Ažurirano: 02.02.2015. 15:32h

Institut za nauku i tehnologiju „Masdar“ iz Abu Dabija (Ujedinjeni Arapski Emirati) za školsku 2015-16. godinu, opredijelio je deset postdiplomskih stipendija za perspektivne i kvalifikovane studente iz Crne Gore.

Institut Masdar pruža punu stipendiju, a postdiplomci će nakon završetka studijskog programa pored diplome „Masdar“ instituta dobiti i diplomu Tehnološkog instituta iz Masačusetsa (MIT) kojom se potvrđuje da je stečena diploma u skladu sa standardima koje propisuje MIT.

Ponuđeni su sljedeći akreditovani master programi: Hemijski inženjering, Računarstvo i informacione nauke, Inženjering električne energije, Inženjering sistema i menadžment, Materijalne nauke i inženjering, Mašinstvo, Inženjering mikrosistema, Inženjering voda i životne sredine, Održiva kritična infrastruktura, kao i Interdisciplinarni doktorski program.

Neophodni uslovi za apliciranje za Master program su:

  • odgovarajuća univerzitetska diploma o završenim dodiplomskim studijama iz oblasti nauke, inženjeringa, ili informacionih tehnologija;
  • prosjek ocjena tokom studija mora biti najmanje 3.0, na skali od 4.0 (CGPA-Cumulative Grading Point Average);
  • TOEFL (ili akademski IELTS) - najmanji traženi rezultat TOEFL-a je 91 (zasnovan na Internetu). Od posjedovanja rezultata TOEFL testa oslabađaju se samo oni kandidati kojima je engleski jezik maternji. Najmanji traženi rezultat IELTS testa je 6.5.
  • Masdar Institut savjetuje kandidatima da, prilikom apliciranja online, prethodno pripreme sljedeća dokumenta, poput:
  • Skenirane kopije prepisa ocjena sa dodiplomskih/postdiplomskih studija,
  • Kopije izjave o cilju studija (Uputstvo za pisanje izjave o cilju dostavljamo na dnu teksta)
  • Skenirana kopija TOEFL (ili IELTS) testa,
  • Kopija CV (PDF format),
  • JPEG fotografija pasoškog formata (ne veća od 100K),
  • Imena i e-mail adrese za 3 osobe kojima će Masdar Institut pisati da daju preporuke (šanse kandidata za prijem su veće ako su to elektronske adrese nekog univerziteta, a ne Yahoo, Gmail, Hotmail, itd.).

Neophodni uslovi za apliciranje za doktorske studije su:

  • Odgovarajuća diploma dodiplomskih i magistarskih studija iz oblasti nauke, inženjeringa, računarstva i informacionih nauka, Prosjek ocjena tokom studija mora biti najmanje 3.0 na dodiplomskim studijama, odnosno 3.2 na master studijama na skali od 4.0 (CGPA-Cumulative Grading Point Average),
  • Visoki rezultat TOEFL testa (ili akademskog IELTS-a), od najmanje 91 na nivou međunarodnog TEOFL-a. Test IELTS sa rezultatom od najmanje 6.5,
  • Izjava o cilju (Uputstvo za pisanje izjave o cilju dostavljamo na dnu teksta)

Potrebna dokumentacija:

  • CV (obrazovanje, spisak publikacija, nagrade, profesionalno iskustvo, itd),
  • Kopije prepisa ocjena sa dodiplomskih i magistarskih studija,
  • Izjava o cilju (Uputstvo za pisanje izjave o cilju dostavljamo na dnu teksta)
  • Kratki predlog istraživačkog rada,
  • Kopija rezultata sa TOEFL (ili IELTS),
  • Imena i e-mail adrese od najmanje 3 davaoca preporuka,
  • JPEG fotografija pasoškog formata (ne veća od 100K).

Najmanje trajanje doktorskih studija je 2, a najviše 4 godine, kako bi stekli međunarodnu dvojnu diplomu.

MIT je prvenstveno partner, i jedan od aktera u kreiranju Masdar Instituta. Uključenost MIT-a u doktorski program omogućava kandidatima za doktorske studije Masdar Instituta da provedu do 2 semestra na MIT-u i pohađaju kurseve u kampusu (najmanje 3 kursa po semestru), kako im predloži Nadzorni istraživački komitet (Research Supervisory Committee), a odobri Prosvjetni savjet za sticanje zvanja (GEC-Graduate Education Council).

Prihvataće se samo online aplikacije. Što se tiče aplikacije, neophodno je dostaviti kopije dokumenata. Ukoliko je kandidat prihvaćen, biće u obavezi da podnese sva originalna dokumenta do početka nastave.

Visoke ocjene i rezultati su samo preduslov, ali ne i garancija za prijem. Standardi za prijem su usklađeni sa standardima MIT-a.

Odabrani stipendisti Instituta primaće punu školarinu. Stipendija pokriva pune troškove školarine, troškove udžbenika, TOEFL testa, troškove smještaja, mjesečnu novčanu naknadu, troškove zdravstvenog osiguranja i godišnju povratnu kartu do matične zemlje.

Prema dogovoru postignutom između „Masdar“ Instituta i Ambasade Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zainteresovani kandidati potrebno je da se prvo prijave Mileni Milonjić, Ministarstvo nauke, putem mejla: milena.milonjic@mna.gov.me najkasnije do 15. februara 2015. godine, do 17 sati, nakon čega će Ministarstvo nauke spisak zainteresovanih studenata iz Crne Gore dostaviti „Masdar“ institutu, koji će ih direktno kontaktirati za dalja uputstva vezana za apliciranje.

Rok za apliciranje je 31. maj 2015. godine.

Više detalja o master programima, doktorskom programu, kriterijumima za prijem, proceduri prijavljivanja, uputstva i savjete zainteresovani kandidati mogu naći na web adresi Masdar Instituta, ili se obratiti na email.

Bonus video: