Nadogradnja IE ubuduće bez odobrenja korisnika

Automatsko nadograđivanje će se dešavati samo kad se pojavi nova značajnija verzija IE, a to znači jednom ili dvaput godišnje
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2011. 21:19h

Microsoft će sljedeće godine promijeniti proces automatskog ažuriranja Internet Explorera kako bi korisnike opremio posljednjim verzijama za XP, Vistu i Windows 7 tako što će ga izvoditi bez najave kako je to praktikovano do sada, piše Mikro.

IE je uvijek velika meta za napad malverom, a nadograđvanje je prilično jednostavno i istraživači su jednoglasni u ocjeni da korisnici treba da imaju posljednju verziju

One koji su prihvatili generalni proces ažuriranja Windowsa, WIndows Update, sadašnji stil instaliranja IE u kome se od korisnika traži da kaže da ili ne, samo zbunjuje i usporava nadogradnje, kaže Rajan Gevin, generalni direktor za IE u Microsoftu u objavljenom saopštenju.

Prosto automatsko nadograđivanje bilo bi po njemu mnogo bezbjedniji pristup.

"IE je uvijek velika meta za napad malverom, a nadograđvanje je prilično jednostavno i istraživači su jednoglasni u ocjeni da korisnici treba da imaju posljednju verziju".

Promjene prvo za korisnike u Australiji i Brazilu

Microsoftov plan, koji će početi da se sprovodi u januaru u pojedinim djelovima svijeta izgleda da dobija zeleno svjetlo više istraživača bezbjednosti koji smatraju da je ovo dobra ideja, jer je za bezbjednost od ključne važnosti da programi za pregledanje svjetske mreže budu ažurni.

Novi proces će najprije početi da se izvodi u Australiji i Brazilu, a u zavisnosti od toga kako se bude pokazao postepeno će se proširiti na cio svijet. Mada nije objavio koliko se primjeraka IE trenutno koristi u svijetu, Gevin je nagovijestio da se radi o stotinama miliona.

Posljednja verzija IE9 objavljena je u martu i u SAD je danas ima oko 35% korisnika. Pošto Microsoftovi operativni sistemi ne podržavaju baš iste posljednje verzije programa, cilj kompanije je da korisnike navede da pređu na posljednju verziju za svaku platformu. Vodiće se računa da se prilikom ažuriranja ne promijene zadate lične postavke, kao što su početna strana, izabrani pretraživač ili podrazumijevani program za pregledanje.

Nadogradnja samo kod novih značajnih verzija

Automatsko nadograđivanje će se dešavati samo kad se pojavi nova značajnija verzija IE, a to znači jednom ili dvaput godišnje, u zavisnosti od Microsoftovog rasporeda njihovog objavljivanja.

Ukoliko iz bilo kog razloga korisnik ne želi da se IE automatski nadogradi, mora se izmijeniti baza Registry a za to je na raspolaganju odgovarajući alat koji blokira nadogradnje (Windows Automatic Update Blocker Toolkit). Korisnik potom može da se odluči za nadogradnju kad to poželi.

Kad se IE nadogradi na posljednju verziju, onaj ko bude htio raniju verziju moći će da ga deinstalira i koristi stariju verziju koju je dobio s kopijom Windowsa

Kad se IE nadogradi na posljednju verziju, onaj ko bude htio raniju verziju moći će da ga deinstalira i koristi stariju verziju koju je dobio s kopijom Windowsa. Gevin ne očekuje da će mnogo ljudi poželjeti da se vrate korak nazad, jer kako kaže „mi hoćemo da web poguramo naprijed“.

Microsoftove planirane promjene više će uticati na pojedinačne korisnike nego na preduzeća, koja imaju strogu kontrolu procesa ažuriranja, kaže Gevin. Međutim, promjene koje Microsoft inicira neće prisiljavati preduzeća da promjene način na koji danas upravljaju nadograđivanjem softvera.

Gevin kaže da će i oni što se bave razvojem imati koristi od Microsoftovog cilja da na ovaj način proaktivno potisnu iz upotrebe starije verzije IE.

Bonus video: