UDALJENIJA OD SUNCA 120 DO 130 PUTA OD ZEMLJE

Otkrivena patuljasta planeta, najudaljenije tijelo u Sunčevom sistemu

Otkriće patuljaste, ružičaste planete objavio ove sedmice centar za male planete međunarodne astronomske unije
867 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2018. 12:08h

Naučnici su otkrili da je najudaljenije tijelo u Sunčevom sistemu toliko daleko da su dali ime "Farout" sporoj, ledenoj, ružičastoj, patuljastoj planeti 120 do 130 puta udaljenoj od Sunca nego Zemlja.

Njeno je otkriće objavio ove sedmice centar za male planete međunarodne astronomske unije.

Astronom Skot Šepard iz naučnog instituta Karnegi u Vašingtonu kaže da se procjenjuje da patuljasta planeta, zvanične oznake 2018 VG18, ima prečnik 500 do 600 kilometara, prenosi Hina.

Vjerovatno pokrivena ledom

U Sunčevom sistemu je oko 50 patuljastih planeta. Najveći je Pluton, prečnika oko 2370 kilometara i Eris, prečnika 2325 kilometara.

"Kad sam tijelo prvi put ugledao toliko se sporo kretalo, bilo je najsporije koje sam ikad vidio. Pa sam sam sebi promrmljao nešto poput: 'Far out (fantastično). To je super'. No isto tako to je tijelo tamo vrlo daleko (far out znači i tamo daleko) pa je to razlog zbog kojeg smo ga nazvali Farout", kaže Šepard.

"Ne znamo mnogo o njemu", dodao je Šepard o novootkrivenom tijelu. "Tek smo ga otkrili prošlog mjeseca. Na temelju njegove svjetlosti možemo odrediti veličinu. Znamo njegovu boju. Ima ružičasti, crvenkasti odsjaj. Kad bismo tamo postavili led i ozračili ga sunčevim zracima s vremenom bi led dobio crvenkastu, ružičastu boju. Stoga mislimo da je površina vjerovatno pokrivena ledom".

Planeta "Iks"

Šepard i drugi naučnici uočili su Farout tijekom potrage za tijelima vrlo udaljenog solarnog sitema među kojima i mogućom planetom "Iks" koja bi, po njemu, mogla biti od pet do deset puta veća od Zemlje. Godine 2014. ti su naučnici rekli da bi mogla postojati deveta velika planeta u spoljnom dijelu solarnog sistema.

Farout se kreće toliko sporo da bi mu možda trebalo i hiljadu godina za jedan krug oko Sunca.

Drugo najudaljenije tijelo u Sunčevom sistemu je Eris, koji je 96 puta udaljeniji od Sunca u odnosu na Zemlju. Pluton je 34 puta udaljeniji od Sunca u odnosu na Zemlju.

Preporučujemo za Vas