Naučnici vjeruju da su otkrili dinosaurusa koji je harao sjeverom Italije

Saltriovenator, u prevodu lovac iz Saltrija, bio je dvonoga životinja lobanje duge 80 santimetara sa oštrim zubima i prednjih ekstremiteta sa po četiri prsta od kojih su tri imala kandže
1389 pregleda 3 komentar(a)
Dal Saso sa saradnicima, Foto: Reuters
Dal Saso sa saradnicima, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2018. 12:30h

Naučnici su otkrili fosilne ostatke ogromnog dinosaurusa mesoždera koji je harao sjeverom Italije prije 198 miliona godina, čija je smrt, a ne samo život, bila upečatljiva.

Saltriovenator zanellai bio je dug oko 7,5 metara, objavili su u srijedu naučnici, a bio je težak najmanje tonu, što znači da je u vrijeme kad je živio na početku razdoblja jure bio najveći poznati dinosaur mesojed.

I njegova smrt je bila upečatljiva.

Nakon što je uginuo, njegovo tijelo je nekako stiglo do mora i potonulo na dno, gdje su se njime tokom mjeseci ili godina hranila morska bića prije nego što se pretvorilo u fosil.

Na kostima su vidljivi tragovi koje su vjerovatno ostavili morski psi i druge ribe kao i tragovi morskih ježeva i male rupe koje su probušili morski crvi, prenosi agencija Hina.

"To je jedinstveno", kazao je paleontolog Kristiano Dal Saso iz milanskog muzeja prirodne istorije, koji je vodio istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu PeerJ.

"U naučnoj literaturi ominju se neke kosti dinosaursa koje su glodale kopnene životinje poput dinosaurusa i, rjeđe, insekata. Najmanje tri vrste morskih životinja ostavile su tragove na kostima saltriovenatora".

Saltriovenator, koji ujedinjuje odlike nerazvijenih dinosaurusa mesojeda i onih razvijenijih, najavio je pojavu još većih dinosaurusa grabljivaca koji su živjeli kasnije tokom jure i krede. To je drugi dinosaurus koji je otkriven u Italiji.

Saltriovenator, u prevodu lovac iz Saltrija, bio je dvonoga životinja lobanje duge 80 santimetara sa oštrim zubima i prednjih ekstremiteta sa po četiri prsta od kojih su tri imala kandže.

Bio je star oko 24 godine i nepotpuno razvijen u trenutku smrti.

Živio je u obalnom području u okruženju koje liči na današnje Karibe i vjerovatno je lovio dinosauruse biljoždere i možda manje dinosauruse mesojede, smatraju znanstvenici.

Fosil saltriovenatora otkriven je 1996. u jami u blizini sela Saltrio, 80 kilometara sjeverno od Milana.

To je dovelo do zahtjevnog posla odvajanja kostiju od kamena.

Bonus video: